Van’ın trafiği her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bir zamanlar Van’ın tüm yükünü taşıyan İpekyolu Caddesi de artık kentin trafiğini kaldırmıyor.

 

Son zamanlarda kentin ana arterleri üzerine kurulan yeni ışıklandırma sistemleri de sıkıntıyı çözmüş değil. Üstelik bu anlamda okul ve benzeri yerlerde kurulan ışıklar bu anlamda da bir rahatlama sağlamış değil. Çevre Yolu’nun bitmesi kadar İpekyolu’na yeni köprülü kavşaklar ve geçitler eklenmesi de şart.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN - Trafiği her geçen gün daha da yoğunlaşan, yolların mevcut trafiği kaldırmayan bir hal aldığı kentte bir çok noktada geçici çözüm yollarına başvuruldu.

 

 

Çevre Yolu’nun olmaması nedeniyle iyice ağırlaşan ve tıkalı hal alan İpekyolu bu anlamda Van’ın yükünü kaldırmazken bir çok noktaya yeni ışıklar eklendi. Herhangi bir kavşak olmamasına rağmen iki ışık arasındaki kısa mesafe arasına konulan bu ışıklardan birisi de İpekyolu Caddesi Hatuniye Mahallesi civarında kuruldu. Yıllar önce öğrenciler için yapılan alt geçit zaman içinde bakımsızlık ve su taşkınları nedeniyle işlevsiz hale gelirken bu geçidin yerine trafik ışıkları konularak yaya geçidi oluşturuldu.

 

 

Buna rağmen kurulur kurulmaz bir çok kazanın gerçekleştiği bu ışıklar ne trafiğe ne de yaya geçişleri için çözüm olmadı. Yoğunluğu da dengelemesi beklenen ışıklar aksine tıkanıklığı artırırken civardaki veliler ve mahalle muhtarı buraya ışık ya da yaya geçidi değil üst geçit yapılması gerektiğini dile getirdi. Öte yandan İpekyolu caddesi için şu sıralar en çok dillendirilen konuların başını caddede yoğunluğu azaltması için elzem görülen köprülü kavşaklar geliyor.

 

 

O OKULUN ÖNÜNDE YILLARDIR AYNI KORKU YAŞANIYOR

İpekyolu İlçesine bağlı Hatuniye Mahallesi’nde uluslararası İpekyolu güzergâhında bulunan Mehmetçik Selen İlk ve Ortaokulu öğrencileri için yıllar önce yapılan alt geçit, bakımsızlıktan dolayı atıl duruma geldi. Defalarca yaşanan ölümlü kazalarla gündeme gelen alt geçitle ilgili kalıcı bir çözüm bulunmaması tepkilere neden oldu. Cadde üzerine bırakılan trafik ışıkları trafikte aksamalara neden olurken, sürücüler trafik ışıkları yerine alt geçidin onarılarak hizmete açılması gerektiğini söyledi. 

 

 

VELİLER: ALT GEÇİT ONARILMALI

Trafik kazalarına karşı her gün öğrencilerini kendilerinin okula getirdiğini söyleyen veliler ise, hergün aynı tereddütle evden çıktıklarını caddeye bırakılan trafik ışıklarının çözüm olmadığını anlattı. Hergün sabah ve akşam çocuklarının uluslararası bir yolrdan geçmek zorunda kaldığını söyleyen veliler,

 

 

"Bu cadde üzerinde çok trafik kazası oldu. Birçok çocuk ve yetişkin burada gerçekleşen kazalarla hayatını kaybetti. Sağolsun yetkililer buna çözüm için okul önüne trafik ışığı bıraktı ancak bu çözüm değil. Bazı araçlar kırmızı ışıkta durmadan geçiyor. Anlayacağınız trafik ışıkları çözüm olmuyor. Burada yıllar önce yapılan bir alt geçit var. Yıllardın atıl ve kullanılamaz durumda. Yetkililer bu alt geçidi onararak hizmete açabilir. Bu geçit yayaların güvenliğini arttıracaktır. Şuan atıl durumda ve kapısına kilit vurulmuş. Bu geçidin en kısa sürede onarılmasıyla çocuklarımız bu tehlikeden kurtulacaktır. Yetkililere buradan çağrı yapıyoruz. Bu geçidi onarıp çocukların ve yetişkinlerin hizmetine sunun." dedi. 

 

 

MUHTAR KÜLAY: ÇÖZÜM BULUNMALI

Uzun yıllardır atıl durumda olan alt geçidin onarılması veya üst geçit yapılması için mücadele verdiklerini söyleyen Hatuniye Mahalle Muhtarı Turgut Külay, mevcut alt geçidin kullanılmamasından dolayı birçok kez ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yaşandığını belirtti.

 

 

Trafik yoğunluğundan dolayı olası kazalara karşı acilen önlem alınması gerektiğini dile getiren Külay,

 

 

"Anayolun karşı tarafından gelen öğrencilerin can güvenliği için zamanında bir alt geçit karayolları tarafından yapılmış. Ancak alt geçit kanalizasyon ve asfalttaki çatlaklardan sızan sularla dolduğundan kullanılmamaktadır. Bundan dolayı öğrencilerin bazıları okul önünde olmasa farklı yerlerde yolu kullanarak karşıya geçmektedirler. Daha önceki yıllarda okul önünde ölümle sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmiş ve bugüne kadar onlarca öğrencimiz hayatını kaybetmiş. Kazaların tekrar yaşanmaması için alt geçitlerin kullanılabilir hale getirilmesi ya da yeni bir üst geçidin yapılarak önlem alınması gerekiyor. Hayati bir önem arz ettiğinden dolayı bu konu ile ilgili yetkililerin bir çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu konuda yetkililerin duyarlı olmaları ve bu tehlikeyi görmeleri gerekiyor diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

 

MUHTAR KÜLAY: ÜST GEÇİT İSTİYORUZ

Üst geçit yapılması için daha önce maracaat ettiklerini belirten Külay,

 

 

"Defalarca bu sorunu dile getirdik. Orada bulunan bir esnraf mahkemelere müracaat etti. Esnaf Belediye ait su hattının buradan geçtiğini belirterek mahkemeye başvurdu. Mahkemede buna dayanarak, köprünün yapılmaması için karar verdi. Ancak bu karardan sonra aynı güzergah üzerinde 3 veya 4 tane daha üst geçit yapılmıştır. Eğer buralara üst geçit yapılıyorsa okul önüne de yapılabiir. Yapılacak yeni bir üst geçidin hiç bir şekilde su hattına zarar vermeyeceği bilinmeli. Bu konuyu Vali bey ve İpekyolu kaymakamına yazılı ve sözlü olarak bildirdim. kendileri de bu konuda duyarlılık göstererek sorunun çözülmesi için çaba çaba harcayacaklarını belirmişlerdir. İnşallah en kısa sürede burada bir üst geçit yapılır.   

 

 

YOĞUNLUK DA KALDIRMIYOR

İpekyolu ile ilgili tek talep üst geçitler değil. Çevre yolu olmaması nedeniyle Van’ın yoğunluğunu da kaldıramaz bir hale gelen İpekyolu için yeni köprülü kavşak talepleri de şu sıralar sıkça dillendiriliyor.

 

 

Civardaki vatandaşlar buradaki yoğunluk için ışıkların değil kavşakların çoğaltılması gerektiğini vurgularken bu notada yeni köprülü kavşakların olması gerektiğini ısrarla talep ediyor. Karayolları’nın konuyla ilgili tedbirleri alması çağrısı sosyal medyada da en çok dillendirilen konuların başında geliyor. 

 

Editör: TE Bilisim