Nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelen, oteller ve alışveriş merkezlerinde yoğunluk oluşturan İranlı turistler, Türkiye'den memnun ayrılıyor.

 

Nevruz Bayramı'nı fırsat bilerek ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van'a gelen İranlıların 13 günlük tatili sona eriyor. Üç ayda 106 bin 216 İranlının geldiği kentte, oteller, mağazalar, eğlence mekanları, lokantalar ve iş merkezlerinde oluşan yoğunluk esnafın yüzünü güldürdü.

 

Kentteki otelleri tamamen dolduran İranlı turistler, huzur içinde alışveriş ve tatil yapmanın mutluluğunu yaşadı. Nevruz tatilinin yarın sona ermesi dolayısıyla ülkelerine dönmeye başlayan İranlıların büyük kısmı karayoluyla Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptı.

 

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, yaptığı açıklamada, ocak, şubat ve mart aylarında Kapıköy Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan İranlılardan 103 bin 442'sinin ülkelerine döndüğünü söyledi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısı'ndan ise üç ayda 58 bin İranlının ülkeye giriş yaptığını ifade eden Çiftci, bunlardan 52 bin 317'sinin nevruz tatilinin bitmesine az bir süre kala Türkiye'den ayrıldığını kaydetti.

 

AYDEMİR: EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAMAYA ÇALIŞTIK

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir de ekonomik durgunluk yaşanan kentte İranlıların gelişiyle hareketliliğin arttığını dile getirdi.

 

Esnafın, İranlıların kentte daha fazla kalmasını istediğini, gelecek yıl daha fazla turist ağırlamayı planladıklarını anlatan Aydemir, "Esnafımız bu dönemde bir bayram yaşadı. Keşke bu bayram daha uzun sürseydi. Daha güzel yatırımların yapıldığı, sahillerin açıldığı, yeni otellerin yapıldığı bu dönemde onların daha fazla kalmalarını isterdik. Bu sürede İranlıları  en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık. Özelikle esnafımıza fiyat indirimi konusunda destek olduk." dedi.

 

ESNAF İRANLILARI EVİNDE MİSAFİR ETTİ

İranlıların gelecek yıl projelerin hayata geçtiği yeni bir Vangöreceklerini vurgulayan Aydemir, şunları kaydetti: "Esnafımız, oteller dolduğu için kalacak yer bulamayan bazı İranlıları evinde misafir etti. Elimizden geldiği kadar yardımcı olduk. Onların Nevruz tatili sona erdi ve dönmeye başladılar. Keşke biraz daha kalsalardı. İranlılar hem otellerde hem de alışveriş yaptıkları yerlerde önemli oranda döviz bırakıyor. Kentteki herkes faydasını görüyor."

 

İRANLILAR ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Otel Müdürü Erkan Sağanç da İranlıların kentte daha uzun kalmaları için bazı etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Konaklama anlamında sıkıntı yaşanmaması için tedbirler aldıklarını ifade eden Sağanç, "İranlı turistler bizim için çok önemli bir pazar oluşturuyor. Bu yıl 100 binin üzerinde turist akışı oldu ve bütün şehir bundan faydalandı. Otelinden tutun da seyahat acentelerine kadar herkes bundan yarar gördü. Çok ciddi bir pazar. Bu pazarı elimizde tutmaya çalıştık. İranlıların gelişi, ekonomik durgunluğun yaşandığı bu dönemde esnafımızı sevindirdi." diye konuştu.  

 

ERES: ESNAF ÜÇÜNCÜ BAYRAMI YAŞADI

Esnaf Yakup Eres de İranlıların gelişiyle alışveriş merkezleriyle mağazalarda yoğunluğun iyice arttığını aktardı. Esnafın üç ayda iyi bir satış yaptığını vurgulayan Eres, "Kent ekonomisi her sene bu dönemde canlanıyor. Gelen yabancılar kentimizden memnun şekilde ayrılıyor. Konaklamada biraz eksiklerimiz var. Yer bulamayan bazı İranlılar çevre illere gitti. Geçen seneye göre iki kat fazla İranlı geldi. Esnaf, Ramazan ve Kurban bayramlarının dışında üçüncü bir bayram yaşadı." dedi. Esnaf İbrahim İlhan da kente gelen İranlı sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu söyledi. İranlıların kentte en fazla tekstil ve kozmetik ağırlıklı alışveriş yaptıklarını anlatan İlhan, esnafın satışlardan memnun olduğunu anlattı. 

 

İRANLILAR: ÇOK MEMNUN KALDIK

İranlı Reza Ahmedi ise nevruz tatilini Van'da alışveriş yaparak geçirdiğini belirterek, "Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini gördük. Çok iyi alışveriş yaptık. Burada alış veriş daha ucuz.  Bu nedenle Türkiye'yi tercih ediyoruz. Çok memnun kaldık. Tatilimiz bitti şimdi de ayrılıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Her sene nevruz tatilini Türkiye'de geçirdiğini anlatan İranlı Taghi Ghazi de tüm markaları bulabildiği Van'dan vazgeçemediklerini dile getirdi. Ghazi, "Özellikle gördüğümüz misafirperverlikten çok memnun kaldık. Önümüzdeki yıl tekrar gelmek istiyoruz." dedi. 

Editör: TE Bilisim