İşine son verilen işçinin Anayasa ve yasalardan kaynaklanan işe iade, tazminat gibi bir takım hakları var. Bu haklar yasa tarafından tanındığından işveren işçinin haklarını ortadan kaldıramaz.  Yasa hem işveren hem de işçileri bağlayıcıdır. 

Takvim gazetesinden Ali Şerbetçi'nin bugünkü yazısında ele aldığı işten çıkarılma konusu çalışanlar tarafından merak ediliyor. Bir vatandaşın sorusuna köşesinden yanıt veren Şerbetçi, işçinin bu konuda ne yapması gerektiğini de anlattı.

 

HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARILDIM 

2  yıldır asgari ücretle çalıştığını ve fazla çalıştığı zamanlarda mesai ücretini alamadığı anlatan bir vatandaş, tatile gittiği anda işten çıkarıldı. İşveren tarafından işe gelmemiş gibi gösterilen işçi, tatilden döndükten sonra haksız yere çıkarıldığını anlattı.

 

 

İŞ MAHKEMESİNE GİDİN!

Haksız yere işten çıkarıldığını ve ne yapacağını merak eden işçinin sorusu üzerine Şerbetçi şu yanıtı verdi: İşyerinden haksız olarak çıkartılmış iseniz bir ay içinde iş mahkemesine işe iade davası açabilirsiniz. Bir aylık süreyi geçirmeyin. İşe geri dönmek istemiyorsanız ödenmeyen fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınız için Çalışma ve İş-Kur İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilir veya doğrudan iş mahkemesine alacak davası açabilirsiniz. 


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim