Türk Kızılayı, okul çağındaki Suriyeli çocuk ve gençlere yönelik psikososyal destek ve beceri geliştirici faaliyetler sunuyor.

 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile yakın temas ve koordine içerisinde 29 Nisan 2011'de "Suriye Krizi İnsani Yardım Faaliyetleri"ne başlandığını anımsattı. Türk Kızılayı olarak 2012'den bu yana Suriye tarafından gelen talepler çerçevesinde oluşturulan Uluslararası Gözlemci Heyeti'nin denetim ve gözlemleri eşliğinde sınır haklarını ihlal etmeden, büyük bir itinayla yalnızca insani yardım malzemelerini Suriye içerisine gönderdiklerini vurgulayan Kınık, sınır ötesi yardımlarla Türkiye-Suriye sınırının 12 farklı noktasında yardım çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

 

Kınık, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile 22 Mayıs 2013'te imzalanan iş birliği anlaşması çerçevesinde "Suriye Acil Durum Müdahalesi Kapsamında Çocuk Koruma Programı"nın hayata geçirildiğini bildirerek, şu değerlendirmede bulundu: "Program çerçevesinde halihazırda 22 geçici barınma merkezi, 6 toplum merkezi ve 2 mobil çocuk dostu alanda, okul çağındaki Suriyeli çocuk ve gençlere yönelik psikososyal destek ve beceri geliştirici faaliyetler sunulmaktadır. Çocuk dostu alanlarla Suriyeli çocukların dayanma ve uyum güçlerinin artırılması, yaşamlarına istikrar ve süreklilik anlayışının yeniden yerleştirilmesi hedeflenmekte olup, engelli çocuklar da dahil olmak üzere kamplarda yaşayan 4-18 yaş aralığındaki çocuk nüfusunun büyük bir çoğunluğuna ulaşılmıştır. Türk Kızılayı çocuk ve gençlik çalışanları tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında 2013 yılından bu yana 837 bin 806 etkinlikle 142 bin 171 Suriyeli çocuğa ulaşılmış, bin 400 Suriyeli gönüllü (genç lider) yetiştirilmiştir."

 

Merkeze uzak ve merkezde yürütülen psikososyal destek hizmetlerine erişim sağlayamayacak çocuklar için "Mobil Çocuk Dostu Alanlar"ın faaliyete geçirildiğini vurgulayan Kınık, çocuk dostu alanların uygun biçimde tasarlandığını, tır dorselerinden oluştuğunu ve İzmir ile Şanlıurfa'da iki mobil çocuk dostu alanın psikososyal destek faaliyetlerini burada yürüttüklerini dile getirdi.

 

TOPLUM MERKEZİ PROJESİ

Kerem Kınık, kamp dışında yaşamlarını sürdüren Suriyelilere yönelik yardımların genişletilmesi ve bu doğrultuda psikososyal destek, mesleki eğitim ve yönlendirme hizmetleri sunmak amacıyla Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonunca Kasım 2012'de başlatılan acil yardım çağrısı kapsamında "Toplum Merkezi Projesi"ni de başlattıklarına işaret ederek, Şanlıurfa, İstanbul (Sultanbeyli), İstanbul (Bağcılar), Ankara, Kilis ve Konya'da toplum merkezlerinin aktif çalışma yürüttüğünü bildirdi.

 

Bursa toplum merkezinin de kurulum aşamasında olduğunu aktaran Kınık, "Çalışmalarla toplamda 32 bin 703 kişiye ulaşılmıştır. Türk Kızılayı 2017 sonuna kadar ihtiyaç olunan şehirlerde toplamda 16 toplum merkezi daha faaliyete geçirmeyi planlamaktadır." dedi.

 

Kınık, toplum merkezlerinin çalışmalarıya ilgili de şu bilgileri verdi: "Buralarda psikososyal ilk yardım, grup terapileri, mesleki eğitimler, dil kursları, seminerler veriliyor, çocuklar için temel fiziksel muayene, yetersiz beslenmelerinin takibi, sağlıklı beslenmeleri için annelerin bilgilendirilmesi sağlanıyor. Şehirde kültürel geziler yapılarak yerel halkla kaynaştırma faaliyetleri sunuluyor. Ayrıca yerel düzeyde Suriyelilerin problemlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve takibi, kamu kuruluşlarını tamamlayıcı hizmetler sunma, kuruluşların sivil toplum kuruluşları ve uluslararası sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonunun arttırılması ve güçlendirilmesi sağlanıyor. Toplum merkezinde ayrıca hukuk hizmetlerine yönlendirme, diğer yönlendirme hizmetleri de veriliyor."

Editör: TE Bilisim