ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van TSO seçiminin gerginliği devam ediyor. İki aday Necdet Takva ve Zahir Kandaşoğlu seçimle ilgili çalışmalarını sürdürürken bir taraftan da odadaki sıkıntı iddiaları ile ilgili konularla ilgili konuları tartışıyorlar. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Van TSO’nun raporlarla konuştuğu toplantıya, aynı raporları yorumlayan Zahir Kandaşoğlu’ndan da cevap geldi. Kandaşoğlu mevcut sıkıntıların olduğunu belirterek, tepki gösterdi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu, Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan inceleme raporunu basınla paylaştı. Birkaç gün öncesinden iddia ve raporlarla ilgili açıklama yapan Van TSO Başkanı ve Genel Sekreterin açıklamalarının üzerine konuşan Kandaşoğlu, seçimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kandaşoğlu, “Seçimden 6 ay önce üyelerin meslek gruplarındaki yerleri, NACE kodları değişilemez. Hükmen aykırıdır. Hareket ettiğine dayalı bir şikayetimiz olmuştur. Bunun için 131 firmayı örnek verdik. Müfettişlerin yaptığı incelemeye göre 131 şirket içinde 76 üyenin vergi kayıtlarına göre 76 şirket olması gereken gruplar yerine, farklı gruplarda yer aldığı tespit edilmiştir” diyerek şöyle devam etti: “Bu iş bu ilin meselesidir ve ayrıca bu ülkenin sorunudur.”

 

“SADECE 131 FİRMAYI ÖRNEK VERDİK”

Rapordaki tespitlerle ilgili de bilgiler veren Kandaşoğlu şunları söyledi: “Raporda tespit edilen usulsüzlüklerden bir kaçını paylaşmak isterim. Biz VATSO seçimi ile ilgili yaptığımız itiraz dilekçesinde birçok şikayette bulunduk. Seçimden 6 ay önce üyelerin meslek gruplarındaki yerleri, nace kodları değişilemez. Hükmen aykırıdır. Hareket ettiğine dayalı bir şikayetimiz olmuştur. Bunun için 131 firmayı örnek verdik. Müfettişlerin yaptığı incelemeye göre 131 şirket içinde 76 üyenin vergi kayıtlarına göre 76 şirket olması gereken gruplar yerine, farklı gruplarda yer aldığı tespit edilmiştir. Bu tespitte Van TSO’ya iletilmiş ve eksiklerin giderilmesi noktasında uyarılarda yapılmış. 131 firmayı biz örnek verdik.”

 

FİRMALARI ÖRNEK GÖSTERDİ

76 firmanın yer aldığı gruplar hakkında da bilgiler veren Kandaşoğlu, "Necat Ayaz, maliye koduna göre 12’nci grupta yer alması gerekirken, 10’uncu gruba atılmıştır. Kıyat Gıda Tekstil ve Petrol ürünleri,  16’ncı grupta seçime girmesi gerekirken, 10’uncu grupta yer almış. Atagenç Gıda Maddeleri 6’ncı grupta seçime girmesi gerekiyor ancak 10’uncu gruba atılmıştır. 76 firmamız bu şekilde farklı gruplarda yer alıyor. Altaylı Akaryakıt ve Petrol Ürünleri şu anda 18’inci grupta yer alıyor. Normal şartlarda 12’inci grupta yer alması gerekiyor. S.S. Van Birikeçtiler Temin ve Tevzi Kooperatifi maliye koduna göre 19’uncu grupta yer alması gerekirken, 13’üncü grupta yer alıyor. Van Yumurcak Gıda Tekstil Oyunca Ticaret normal şartlarda 14’üncü grupta yer alması gerekirken, 10’uncu grupta yer alıyor. Bu ve bunun gibi 76 tane firma olması gereken grup yerine başka grupta yer alıyor. Bunların tümü raporda yer almaktadır." Dedi.

 

“DEĞİŞİKLİKLER RAPORDA YER ALIYOR”

“Bu iş bu ilin meselesidir ve ayrıca bu ülkenin sorunudur” diyen Kandaşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben bugün neden bu kadar sinirli ve gerginim. Bu oda bu kadar rezilliği hak etmemiştir. Böyle bir rezillik olur mu? Saat başı bir açıklama, saat başı bir toplantı yapılıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odasının bir meslek odasının bir seçimi var. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Meslek gruplarının olması gereken yerde kaç çeşit var. 12, 9, 5, 14, 19, 8, 4, 11 gibi birçok grup var. Ancak karşısına bir bakın 10, 10, 10, 10, 3, 3, 3, 1, 1, 1, 1, 1. Bu meslek grubu ne grubudur. Tarım ve Hayvancılık grubudur. Burada kim adaydır. Sabri Bey adaydır. Herkesin isteğine göre burada kaydırmalar yapılmış. 3’üncü grup ne grubudur karşısında ne var. Bunların hepsi de raporlarımızda yer alıyor.”

 

KANDAŞOĞLU: BU ODAYA YAKIŞMIYOR

Kandaşoğlu, “Bu sorunları lafla geçiştirmek bu büyük kuruluşa, Van’ın vizyonu ve temel taşı olan bu odaya bunlar yakışmıyor. VATSO bunları hak etmemiş. Kim haksızsa yumruğunuzu masaya vurun. Bir toplantı yapıyor 2 satır yazıyla sizi geri gönderiyor. Ben size belge veriyorum. Devletin gönderdiği raporu sizlere veriyorum. Siz alın kendiniz inceleyin ve görün. Ben şunu da sormak isterim. 131 firmadan 76 tanesinde grup kaydırması var. Yüzdelik aldığınız zaman bin tane firmada kaç firma kaydırılmış olacak? 760 firma yapar. 5 bin tane firma incelemeye alınırsa 3 bin 500 firmada değişiklik var. Raporla istediğiniz yere gidebilirsiniz sormak için.” Sözlerine yer verdi.

 

BORÇ ÖDEMELERİNİ SORDU?

152 oda üyesinden sadece 11 tanesinin borcunu tamamen ödediği kalan 141 odanın üyesinin aidat borcunu tamamen ödemeden seçim listelerinde yer aldığının tespit edildiğine işaret eden Kandaşoğlu şöyle devam etti: “İlgili yasa gereği aidat borcunun tamamını ödememesi durumunda seçim listelerine dahil edilmeyeceği bildirilmiştir. Borç ödenmeden 141 üye seçime alınıyor. Biz bunu da sormuştuk. Raporda da 141 üyenin borcunu ödemediği halde listelerde yer aldığı raporlanmış ve bu konu da oda da uyarılmıştır. Odanın genel sekreteri, sekreter yardımcısı ve başkanı bu soruya karşılık müfettişe verdiği cevapta şunları söylemiştir: “Askıda olan üyelerimiz, odamızdan kayı belgesi ya da başka bir hizmet talep etmesi durumunda kendilerine belge veya hizmet verme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Ancak kullandığımız elektronik sistem bu durumda olan üyelerimize belge vermemize cevap vermemektedir. Bu durumda aidat borcu olan üyemiz bir belge talebinde bulunursa kendisi ilk önce askıdan indirilerek belge talebi karşılanmakta. Daha sonra ise tekrardan askıya alınmaktadır. Bahse geçen aidat borcu olan üyelerimiz ilişkin olarak da ilgili personelimiz kendisini sistem üzerinden askıdan çıkarıp belge talebini karşıladıktan sonra tekrar askıya almayı unutmuş olabilir. Dolayısıyla müfettişliğinizce de belirtilen aidat borcu olan bu şahıslar sehven birlik veri tabanında yer alan seçmen listelerine dahil edilmiş olabilir.” Demiştir. Bu 3 arkadaşımız yer alan rapora göre aday olamaz. Çünkü bunu düzeltme zorunlulukları var. Yer alan gruplarda bu düzeltme yapılmadığı içinde aday olamayacak.”

 

“63 ÜYENİN SEÇMEN HAKKI ELİNDEN ALINMIŞTIR”

63 üyenin seçime katılamadığı hakkında bilgiler veren Kandaşoğlu, “Meslek gruplarının sayısının artırılmasıyla birlikte birçok üyenin vergi numaralarını sistem eksik girerek süreli oy kullanma hakları ellerinden alınmıştır. Biz bunu da itiraz olarak sunduk. Raporda yer alan bilgilere göre 63 üyenin, ertelenmiş 2017 yılının seçmenlerine ait, seçmen listelerine sistem tarafından dahil edilmediği tespit edilmiştir. Bu tespit sonucunda oda ciddi bir şekilde uyarı almıştır. 63 üyemizin de bu şekilde vergi numarasının bir tanesi eksik bırakılıyor ve 63 üyemizin seçmen hakkı elinden alınmıştır.” Dedi.

 

KANDAŞOĞLU: FİRMANIN ÜSTÜ ÇİZİLMİŞ

Raporda bir firmanın üstünün çizildiğine işaret eden Kandaşoğlu şunları belirtti: “Bu rapor tüm itirazlarımızda haklı olduğumuz müfettişler tarafından tespit edilmiştir. Zira TOBB seçmenleri hakkında yönetmenliğin 8. Maddesi gereğince her yıl ocak ayı içerisinde vergi dairelerinden temin edilecek vergi mükellefleri ve mükellefiyetlerin son durumuna ilişkin bilgileri oda tarafından temin edilmesi soruşturulması, izlenmesi zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle her hangi bir gecikmeye mahal verilmeden 2018 Nisan ayı seçimlerine yetiştirilecek bu görev yerine getirilmelidir. Kent İnşaat Petrol unvanı bilerek kurşun kalemle üstü çizilerek, Kenan Petrol Ürünleri firması ile değiştirilmiştir. Bu benim değil raporun söylediği bir cevaptır. Raporda yine buradadır. Buradan anlaşılacağı şudur. Bir firma üstü çizilerek başka bir firma ile değiştirilmiştir. Bu da bizim değil artık yargının işidir.”

 

KANDAŞOĞLU: YORUM VE HATA YAPMAYIN

Kandaoğlu konuşmasının devamında, “Sadece 1’inci meslek grubuna 14 tane firma atılmıştır. Peki, birinci grubunun karşısındaki gruplar hangileri ve kaç tanedir. Çok sayıda grup var. Başka yerde olması gereken çok sayıda firma 1’inci gruba atılmış. Ha ayrıca sadece 131 firmada inceleme yapılsın demedim. Ben sadece 131 dedim. Demek biz 5 bin firma deseydik demek ki 3 bin 500 firmada yer değişikliği görünecek. Bu da seçimi kazanmak için yapılan bir şeydir. Bu Türkiye’nin gündemine oturacak bir seçimdir. Bu konuda yorum ve hata yapmayın derim. Bununla ilgili soruşturma ciddi bir şekilde devam ediyor. Neticesinde hep birlikte göreceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim