ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Diğer adaylık senaryoları gerçek olmadı. Seçime aydan bir süre kala tek başına seçime giden Necdet Takva’nın karşısına eski başkan çıktı. Zahir Kandaşoğlu efsanesi geri geldi. Van TSO yarışında o da var. Esnafın çağrısı üzerine Van’a gelen ve adaylığını açıklayan Kandaşoğlu, çok büyük bir kalabalığın katılımıyla iki dönem sonra bir kez daha Van TSO yarışına müdahil oldu. Kandaşoğlu 2 dönem önce beraber çalıştığı, geçen seçime beraber girdiği Necdet Takva’ya karşı önemli bir seçime giriyor.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) eski başkanlarından Vanlı işadamı Zahir Kandaşoğlu Van TSO seçimlerine aday olduğunu önceki akşam resmi sosyal medya hesabından duyurdu. Kandaşoğlu dün ise beraberindeki ekip ile basın karşısına çıktı. TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) eski başkanı Şemsettin Bozkurt, Çiçekli Belde Belediyesi eski başkanı Yılmaz Kılıç, Çaldıran Belediyesi eski başkanı Ferman Yıldırım. İşadamı Ali Süer, işadamı Farız Borazan, işadamı Süleyman Oflas gibi önemli isimlerle çıkarma yapan Kandaşoğlu, seçime dair açıklamalar yaptı. Kandaşoğlu seçim tarihi ile ilgili “Yangından mal kaçırır gibi seçime gidiliyor” yorumu yaparken, Van TSO Başkanı Necdet Takva’yı ise kendisine rakip görmediğini ifade etti.

 

 

“VAN TSO ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK”

Uzun bir aradan sonra tekrar Van TSO üyeleriyle bir araya geldiğini dile getiren Zahir Kandaşoğlu, “Bildiğiniz üzere uzun yıllar Van TSO’da başkanlık yaptım. Birlikte görev aldığımız bazı arkadaşlarımız toplantımıza icabet etti. Biz bu arkadaşlarla birlikte Van’ı dünyaya iyi bir şekilde tanıttık. Van TSO’nun 7 Ekimde seçimi var. Ben bir daha aday olmak istemiyordum, gençlerin görev almasını istiyordum fakat TSO’nun üyeleri ve esnaf benim mutlaka aday olmam gerektiğini belirttiler. Van’da en yetkili konumda olan esnaf ve tüccarlardır. Onların hizmetkârıyım. Onlar emrettikten sonra ben gereğini yaparım. TSO’ya adayım. Allah’ın izniyle yine Van TSO şaşalı günlerine geri dönecektir.” Dedi.

 

 

KANDAŞOĞLU: ÜYELERE SAYGI DUYULMALI

Van TSO’nun Türkiye’nin gündeminde olacağını söyleyen Kandaşoğlu şöyle devam etti: “Tekrar Van’ın turizmi, fuarları, sorunları ulusal basında yer alacak. En güçlü bir şekilde bunu Van’ın tüccarlarıyla, esnaflarıyla birlikte yapacağız. Başta siyasiler, valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, bütün kamu kurum ve kuruluşlar bütün Van Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerine saygı göstermek zorundadır. Çünkü bu memleketin asıl sahipleri, asıl yatırımcıları onlardır. Onlar için her zaman saygı göstermek zorundasınız. Bu seçimlere tekrar üyelerin isteği üzerine aday oldum. İnşallah bu görev bir daha nasip olur. Van’a, iş dünyasına yakışır bir şekilde namuslu, dürüst ve şerefli bir şekilde seçim çalışmalarımı yürütmeye hazırım.”

 

 

“VAN’IN EN İYİ ŞEKİLDE TANITTIM”

Van’ı tanıtmak için yıllarca belinde yük taşıdığını söyleyen Kandaşoğlu, “Ben gerçekten Van Ticaret ve Sanayi Odası için çok güzel çalışmalara imza attım. Gece gündüz bu ili tanıtmak için sırtımda yükünü taşıdım. Uluslararası düzeyde Van TSO’yla defalarca kez canlı yayına bağlandım. Birçok fuara giderek Van’ın en iyi şekilde tanıttım. Bunları biz bu ilin geleceği için yaptım. Türkiye’de şuanda en cazip olan, bütün yatırımlara, turizme hazır olan il Van’dır. İlimiz bölgeye liderlik yapıyor, onun için biz Van TSO ile iyi bir şekilde görev yapmak zorundayız. Ben veya başkası kim olursa olsun bu ilde iyi çalışmak zorundadır.” İfadelerini kullandı.

 

 

ODANIN BAŞARISINA DEĞİNDİ

Temsiliyetin iyi yapması gerektiğini diyen Kandaşoğlu şunları söyledi: “Esnafın sorunlarını sahiplenerek, dile getirmek zorundadır. Hiçbir ideolojiye, siyasi partiye bağlı olmamalıdır. Van Ticaret ve Sanayi Odası siyasetin üstüdür. Bu ilin gündemini Van Ticaret ve Sanayi Odası belirlemek zorundadır. Van Ticaret ve Sanayi Odasının asıl mesleği budur. Van TSO uluslararası bir markadır. Türkiye’de ilk 10 oda arasındadır. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde ve bakanlık düzeyinde çok güçlü bir odadır. Allah’ın izniyle yine aynı gücüne ulaşacak. Van TSO üyelerine moral verecek, katkı sunacak, heyecanlandıracak bir kurum olacaktır.”

 

 

“İNSANLAR BU SEÇİMİ KALDIRMADI”

Kandaşoğlu ilk konuşmasının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kandaşoğlu ilk olarak seçimlerle ilgili konuştu ve “Van Ticaret ve Sanayi Odası bu memlekette bir meslek odasıdır. Bu odaya üye olanları çoğu firmalarımızdır. Çok çeşitli ve çok değişik sektörlerle uğraşan insanlar var burada. Şimdi bu arkadaşlarımız Van TSO’nun bu şekilde bir seçimini hazmedemediler. Böyle çok zayıf, sade, yarışsız ve adaysız olmasını hazmedemediler. Bende yüzde 100 tüccara ve esnafa bu konuda hak veriyorum. Van TSO Türkiye’de odalar arasında ilk 10 arasında yer almaktadır. Tek kişi ile seçim olsun, kimse aday olmasın gibi şeyleri insanlar kaldırmadı.” Dedi.

 

 

KANDAŞOĞLU: ODAYA YAKIŞMAMIŞTIR

Aday olması için esnaf ve tüccarların ailesi ile görüştüğünü söyleyen Kandaşoğlu şöyle devam etti: “Dün 150 kişilik ekip bizim yerimize geldi. Ağabeyimle yapmış oldukları görüşmede ‘Zahir başkan nerededir, neden bu işe uzak duruyor. Oda gidişatını biz bu şekilde kabul etmiyoruz.’ Gibi şeyler söyledi. Bana göre odamız bu konuda kendine yakışanı yapmamıştır. Oda yönetimi benim odamın büyüklüğüne, vizyonuna yakışan bir tavır sergilememiştir. Bende bunu kabul etmiyorum.”

 

“BEN OLSAM NE YAPARDIM” DEDİ VE CEVAPLADI

Seçimler için yayınlana yasa ile ilgili konuşan Kandaşoğlu, “Yasa, ‘Oda ve borsalar Ekim-Kasım ayında seçimlerinin yapılması gerekiyor’ diyor. Ben olsam seçimi Kasım ayının sonuna alırdım. Benim esnafımın, tüccarımın 12 meslek grubu 19’a çıkmış, yeri değişmiş, herkesi numarası değişmiş. Ben bu durumda üyelere saygı duyar ve ona göre bir karar alırdım. Bu karar doğrultusunda da bir seçim kararı alırdım. Ben bunu yapardım. Bu şekilde üyeme ve ilime yakışanı yapardım. Hükümet seçimler bu tarihte olsun dediği zaman bende hemen seçimi ekim ayına koymazdım. Bunu odamın büyüklüğüne yakıştırmazdım.” Diye konuştu.

 

 

“ÜYEYE SAYGI DUYULMAYAN SEÇİM DOĞRU DEĞİL”

Seçim tarihiyle ilgili de konuşan Kandaşoğlu, hızlı bir karar alındığını söyledi. Kandaşoğlu şunları kaydetti: “Ne yazık ki yangından mal kaçırırmış gibi hızlı bir şekilde seçimin yapılması doğru değil. İlçeler dahi seçimlerde böyle acele etmiyor. Biz Erciş’ten önce seçimi yapıyoruz. Benim 30 bin üyem var, Erciş’ten bin 200 üyesi var. Tatvan 550 üyesi var, seçime Kasım ayında gidiyor. 12 meslek grubundan 19’a çıkıyoruz. Birçok firmanın yerinde değişiklik var. Senin acelen ne? Kasım ayı sonuna koy seçimi, herkeste işini rahat bir şekilde işini halletsin ve seçimini yapsın. Cuma gününe kadar borcunu ödemeyenler oy kullanamıyor. Çok büyük bir panikle, kimseye fırsat verilmeden ve üyeye saygı duyulmadan yapılan seçimi doğru bulmuyorum.”

 

 

KANDAŞOĞLU: ERTELEME TALEBİMİZ OLACAK

Seçim tarihinin ertelenmesi ile ilgili sorulan soruyu da cevaplayan Kandaşoğlu, “Seçimin ertelenmesine yönelik bir talebimiz var. Bu anlamda bütün yetkililere sesleniyoruz. Bu bir haktır. Üyelere bu anlamada saygı gösterilmeli ve seçim Kasım sonuna alınmalıdır. Tüccar ve esnafımız ne yazık ki birçok konudan haberdar değil. Bu yüzden de seçim Kasım sonunda olması daha olumlu olacaktır. Dediğim gibi bu acele bizim odamıza yakışmaz. Bu odanın başında olan arkadaşımız daha öncede odada görev aldığı için bu yasaları çok iyi biliyor. Ama ‘Ben yasayı biliyorum, bu yüzden de yasaya göre seçim yapıyorum’ demek güzel bir şey değil. Yasaya uyabilirsin ancak burada önemli olan senin üyendir.” Dedi.

 

“STRESE KOYMAYA GEREK YOK”

Hükümetin seçimler için aldığı kararı da yorumlayan Kandaşoğlu, “Bu sene hükümettin almış olduğu karar da geç bir karardır. Burada da sıkıntı var. Yazı bu ay içerisinde odaya geldi ve Ekim ayında seçim olacağı söylendi. Benim için bir sıkıntı yok. İsterse seçim yarın sabah olsun. Benim öyle bir sıkıntım yok. Bu oda esnafı beni davet etmiş ve esnafın teklifini ret etmemişim. Biz memleketimizde sıkıntılar yaşıyoruz. OHAL süreci var, esnafın sıkıntıları var. Üyelere biraz zaman verin. Bu tür seçimlerde insanları aceleye ve strese koymaya gerek yok.” Şeklinde konuştu.

 

 

“ESNAF VE TÜCCAR BİLİNÇLİ İNSANLARDIR”

Esnafın odadan şikayetçi olduğuna değinen Kandaşoğlu şöyle devam etti: “Esnafın bir sıkıntısı olduğu ve şikâyeti olduğu için beni çağırdılar. Yoksa esnaf bana ‘İşlerimiz çok iyi gidiyor, Van TSO çok iyi bir yoldadır. Size hiç gerek yok’ derdi. Bende Allah bilir bunu bekliyordum. Benim odayı bırakma nedenimde bendim. Kendisi bu işi iyi yapıyor. İşi o yapsın bende fahri başkanı olayım ve birlikte bu işi yürütelim istiyordum. Demek ki insanlar bu odadan rahatsız oldu ki beni çağırdılar. Yoksa bende 3 ay önceden kulis yapar ve kendi ekibimi daha önceden kurardım. Ticaret ve Sanayi Odası esnafının rahatsızlığını tek tek esnafa ve tüccara sormadım. Esnaf ve tüccar bilinçli insanlardır. Yatırıma yön veren, yatırım yapan, istihdam alanı yaratan insanlardır. Bunların sıkıntıları vardır ki bu insanlar beni istediler. Tam olarak şikâyetler nedir, hangi sektörde ne sorunları var ben bunu tespit etmedim.”

 

KANDAŞOĞLU: YÜZDE 99.9’U İHALECİDİR

İhale açıklamasıyla ilgili de konuşan Kandaşoğlu, “Ancak en büyük şikâyet şudur. TSO çıkıp bir açıklama yapıyor. ‘Ben ihaleci değilim’ diyor. Bunun arkasında ne var bunu sormak gerekiyor. Bu odanın yüzde 99.9’u ihalecidir. Kimse bunu sordu mu? Üretim yapan, organize mal satan, firmaların tümü ihalecidir ve ihaleye giriyor. İhaleye giren insanların hepsi kötü insanlar mıdır? Böyle bir şey yok. Van TSO ihale olmazsa 1 ay içerisinde odaya kilit vurur. Üye olan herkes emin olun ihale ile iş yapan kişilerdir. Kimse ‘başkan senin böyle bir açıklama var. Bu ne anlama geliyor’ demedi. Senin ihaleye giren arkadaşların bir suçu mu var. Bunu neden kullandı onu da bilmiyorum.” Dedi.

 

 

KANDAŞOĞLU: VAN TSO DEĞİL VATSO!

Her zaman Van halkının yanında olduklarını ve hizmet ettiklerini söyleyen Kandaşoğlu şunları söyledi: “Van TSO’ya başkanlık adaylığım tamamıyla esnafın isteği doğrultusunda oldu. Eğer ki bundan iki ay önce şuan ki mevcut Van TSO yönetimi gelip bu sene odamızın seçimi var sizin de önceki seçime katkılarınız var. Ticaret ve Sanayi Odasına katkınız var ve beraber çalıştık ve sizin bize teklifiniz nedir ne yapalım, siz aday mısınız? Değimlisiniz? Diye sorsaydılar. Fakat bu zamana kadar hiç kimse bizimle bir iletişime geçmedi. Biz Necdet Takva ile beraber çalıştık ondan habersiz hiçbir iş yapmadım. O Dönemde Necdet Takva genel sekreterdi ve ben bütün yapacağımız işleri kendisine söyler onun onayı alındıktan sonra yapardım. Fakat Necdet Takva Van TSO seçimi kazandıktan sonra ilk işi VATSO ismini değiştirerek Van TSO yaptı. Keşke o ismi değiştirmeseydiler.”

 

“MAALESEF BU MEMLEKETTE BU YOK”

Ticaret ve Sanayi Odası binasının Van’ın vizyonu olduğunu söyleyen Kandaşoğlu, “Defalarca kendilerine söyledim odanın önüne çardak falan kurulmasın. Ticaret ve Sanayi Odası’na büyük katkılarım oldu. Binanın yapılmasında büyük emeklerim var. Fakat Necdet Takva ve Yönetimi seçimi kazandıktan hemen sonra benimle ilgili oda da ne varsa hepsini alıp çöpe attılar. Bu ilde vefa yoktur. Memlekette kim hangi koltuğa geliyorsa artık diyor benim başka kimse yok diyor. Bu tutum çok yanlış bir tutumdur. Bunu kim yaparsa yapsın yanlış bir şeydir. Biz birbirimize saygı duymak zorundayız ve birbirimizi hazmetmek zorundayız. Maalesef bu memlekette bu yok.” İfade etti.

 

 

KANDAŞOĞLU: TAKVA BENİM RAKİBİM DEĞİLDİR

Necdet Takva’ya düşmanlığı olmadığını söyleyen Kandaşoğlu son olarak şunları söyledi: “Benim Van TSO’ya kayıtlı 16 tane firmam var. Ben her ay odaya aidat ödüyorum. Benim Necdet Takva’ya bir düşmanlığım yok ve Necdet Takva benim rakibim değildir. Ben Necdet Takva’yı ben yetiştirdim ve benimle Van TSO başkanlığını kazandı. Benim başkanlık ilgili esnafla bir şartım var. Ben Van TSO’ya kayıtlı esnaftan söz aldım ve 19 grubu bana almasalar bunun faturasını bu esnaf verecek. Ben esnafın ısrarı üzerine geldim ve kaybedersem sorumlusu ben değilim. Beni nasıl gel bu ilde Van TSO başkanlığına aday ol dedilerse bana 19 grupta kazandıracaklar ki rahat rahat çalışayım. Eğer kazanamazsak bunun faturasını onlar ödeyecek.”

Editör: TE Bilisim