ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ - Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu, 19 meslek grubuyla bir araya gelip projelerini anlattı. 19 proje hazırlayan Kandaşoğlu bu projelerde altın proje dedi. İşte o projeler...

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) başkan adayı Zahir Kandaşoğlu 19 meslek grubu temsilcileriyle bir araya geldi. Kandaşoğlu bir araya gelme toplantısında altın proje adı altında 19 projesini açıkladı. İkinci havalimanından, üniversiteye, Vanspor’dan 25 yıllık şehir planın, İran konsolosluğundan Van uydu yayıncılığı ve en iyi TSO’ya kadar birçok önemli ve büyük proje, 19 altın proje arasında yer aldı. Kandaşoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, “Van Avrupa’nın kültür şehri olacak. Biz bu konuda iddialıyız. 7 bin yıllık tarihi olan Van’ın geçmişinde bu mevcuttur. Van Türkiye’de ilk başkentlik unvanı alan bir ildir. Van’ımızın kültürüne, tarihine, özgeçmişine yakışır şekilde 19 altın proje hazırladık. Van’ın kalkınmasında bu projeler öncülük edecek” dedi.

 

 

KANDAŞOĞLU: BÜYÜK İŞLER YAPTIM

Kandaşoğlu toplantıda ilk olarak kültür şehirlere değinerek şunları söyledi: “7 yaşından beri her zaman büyük şeylerle uğraştım. Her zaman büyük konuştum, büyük işler yaptım. Ben her zaman iddialı konuşurum, konuşmaya devam edeceğim. VATSO başkanlığım dönemimde Van’da büyük işlere imza attım. Van’ımızın daha fazla gelişmesi için gece gündüz çalıştım.  Van Avrupa’nın kültür şehri olacak. Biz bu konuda iddialıyız. 7 bin yıllık tarihi olan Van’ın geçmişinde bu mevcuttur. Van Türkiye’de ilk başkentlik unvanı alan bir ildir. Van’ımızın kültürüne, tarihine, özgeçmişine yakışır şekilde 19 altın proje hazırladık. Van’ın kalkınmasında bu projeler öncülük edecek. Projelerimize siyasetten yerel yönetimlere,  kamu kurumlarından sivil toplum örgütlerine kadar herkes büyük ilgiyle karşılayıp, destek verecek.”

 

“VAN’I HAK ETTİĞİ YERE GETİREBİLİRİZ”

19 projeyle Van’ın farklı bir seviyeye taşıyacaklarını aktaran Kandaşoğlu, “Projelerimizin içi dolu ve uygulanabilir projelerdir. Hiçbir tanesinde uygulanması mümkün olmayan cümle yoktur. Kitapçık bastık, vatandaşlarımıza ve VATSO üyelerimize dağıtacağız. Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezidir. Büyük yetkilere sahiptir, büyük misyonu vardır. Van’da iş yapabilmek için ciddi insanlara ihtiyaç var. Allah’a şükür biz her zaman ciddiyetle işimizi yaptık. VATSO’daki 8 bin üye benim için çok kıymetlidir. Çalışmalarımızda yer alan arkadaşlarımızla bir araya geldik. Bir araya gelmemizin nedeni işimizi ciddi yapmaktır. Ben bu zamana kadar yaptığım bütün işlerde her zaman ciddiyete önem vermişimdir. Van’a getirdiğimiz her şey kaliteli olacak. Her şey uluslar arası standartlara göre olacak. Van’ı hak ettiği yere ancak böyle getirebiliriz.” Dedi.

 

 

İşte Zahir Kandaşoğlu’nun Van için düşündüğü “19 Altın” Proje;

 

1- VAN AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ÜNVANI

Van’ın; 2017 Avrupa Kültür Başkenti unvanına sahip olan Baf (Güney Kıbrıs), Aarhus (Danimarka), 2018 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Valletta (Malta) ve Leeuwarden (Hollanda) gibi kentlerden fazlası var, eksiği yok.

* Mimar Sinan’ın Keşfi

* Savatlı Gümüş Akademisi

 

2- VAN-İPEKYOLU ULAŞIM KUŞAĞI

Tarihi İpekyolu'nun önemli duraklarından olan Van'ın kara, hava, demir ve deniz gibi tüm ulaşım kanallarını Van - İpekyolu Ulaşım Kuşağı Projesi kapsamında değerlendireceğiz.

* Demiryolları Bölge Müdürlüğü

* İkinci Havalimanı

* VADO (Van Deniz Otobüsleri A.Ş.)

 

 

3- VAN ŞEHİR VİZYONU

Van'ın en az 25 yıllık şehir planı şimdiden hazırlanmalıdır. Hazırlanacak plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Belediyeler, Van Mimarlar Odası, Van İnşaat Mühendisleri Odası, Van YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, VATSO, Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri, vatandaş ve ilgili tarafların ortak görüşünü yansıtmalıdır.

* 25 Yıllık Şehir Planı

* İnşaat Katılım Payları 10’dan 2’ye Düşecek

* Ruhsat Ve Harç Ücretleri

* Mahalleler Arası Gelişmişlik Farkı

* Çevre Yolu Güzergahı

* Gelişen Kentler Zirvesi

* Marka Bulvarlar

 

4- VAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ

Türkiye’de yaşamak ve iş yapmak için en iyi kentler araştırmasında Van ve uydu illeri (Bitlis, Muş, Hakkari) sıralamasının en sonlarında yer alıyor. Bu iller için pozitif ayrımcılık gerekir.

* VAP Kanun Teklifi

* 100 Milyon TL Proje Desteği

* TRT Van Bölge Müdürlüğü

* Van Uydu Yayıncılığı

 

 

5- VAN YEREL KALKINMA MODELİ

Tarım, hayvancılık ve gıda... Gelecekte önemi daha çok anlaşılacak ve artacak alanlar olacak. Van’da tarım ve hayvancılığın durum ortada. Üretici de memnun değil, tüketici de. Van özellikle hayvancılıkta eski günlerini mumla arıyor. Bunun için uzun vadeli projelere ihtiyaç var.

* Kırdan Kente Göçe Son

* Akıllı Köy – Örnek Köy

* Tarıma Dayalı İhtisas OSB

 

6- VAN DENİZİ HAVZASI İHRACATÇILAR BİRLİĞİ VAN

Van’ın 2023 ihracat hedefi 1 milyar Dolar. Bu hedef Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından belirlenmiştir. Fakat Van, şu anda bu hedefin çok uzağında duruyor. Van’ın 2017 yılı ihracat rakamı 52 milyon 373 bin Dolar. Bu rakamlarla 2023 hedefini yakalamak mümkün değildir.

* İran Konsolosluğu

* İki Yeni Sınır Kapısı

* İranlılara KDV’siz Satış

* Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş.

 

7- VAN EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

Van içi hayalimiz büyük, vizyonumuz geniş, çıtamız yüksek olacak. Çünkü Van’ın tarihi ve kültürel birikimi bunu gerektiriyor.

* En İyi 10 Oda Hedefi

* Yerli ve Yabancı Öğrenci

 

 

8- VAN ENERJİ (VANER)

Yenilenebilir enerji, yeşil enerji, temiz enerji... Son yıllarda enerjiyle ilgili sıkça duymaya başladığımız kavramlar. Günümüz dünyasında yenilenebilir enerjide bazı kaynaklar ön plana çıkmaya başladı. Bu kaynaklar arasında güneş ve jeotermal önemli bir yer tutuyor. Van özellikle güneş potansiyeli açısından Türkiye’nin en iyi illerinden birisidir. Ancak bu potansiyele rağmen Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarında arzulanan düzeyin çok uzağında duruyor.

* Van Enerji Potansiyeli

* Enerjide Yol Haritası

* Çöpten (BİO) Enerji Üretimi

* Van’ın Madenleri

* Van Maden Haritası

 

9- VAN SERBEST BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye’de Ekonomi Bakanlığına bağlı Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul-3, İzmir-2, Kayseri, Kocaeli-2, toplamda 18 yerde Serbest Bölge ve Müdürlükleri var.

* 1 Milyar Dolar İhracat Hedefi

* Raftan İndirilecek Projeler

* Ban Bölge Müdürlükleri

 

10- VAN İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

* Katma Değerli Ürünler

* Kimya-Medikal

* İhracat Odaklı OSB’ler

 

 

11- VAN SERBEST SAĞLIK BÖLGESİ

Sağlık, güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen ve yitirmeyecek bir alandır. Sağlık sektörü, dünyada her geçen gün Pazar payını artırarak, yoluna devam ediyor. En önemli şirketler yatırımlarını bu alanda sürdürüyor.

* Yabancı Hasta Transferi

* Van Şehir Hastanesi

* Van Sağlık Turizmi

 

12- VAN İKTİSADİ KALKINMA VAKFI (VİKAV)

Van’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak için VATSO öncülüğünde VİKAD’ı kuracağız. Bu vakıf sayesinde Van’ın, farklı ekonomik oluşumlarla işbirliğini sağlayacağız. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep ve diğer illerde yaşayan işadamlarını VİKAD çatısı altında bir araya getireceğiz.

* Vanlı İnsan Kaynağı

* Proje Marketi

* Aile Şirketlerinin Geleceği

 

13- VAN TANITIM VE KALKINMA A.Ş. (VANTAK)

Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Organize Sanayi Bölgesi işbirliğiyle kurulmuş 2 önceliği var. Kentin tanıtımını yapmak, kentsel kalkınmada rol oynayacak girişim, yatırım, iş geliştirme projeleri için yerel dinamikleri harekete geçirmek. Bir örneği Adana’da var. Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. kısa adı ATAK.

* Yerel Dinamikler Harekete Geçmeli

* Van’ı Keşfet

 

 

14- VAN OTOSHOW - YAT BEYAZ EŞYA FUARI

Eğer iyi incelenecek olursa, Van’ın otomotiv sektöründe bölgenin önemli illerinden biri olduğu görülecektir. Önemli markaların ana bayiliği ve 2 büyük oto galeriye sahip olması, Van’ı diğer bölge illerinden farklı kılıyor. Kişi başına düşen araç sayısında da Van, birçok ilden iyi konumda yer alıyor.

* İpekyolu Deve Kervanı

* Lüks Araç Servisleri

* Üç Yeni Fuar

* Onur Konuğu Van

* Türkiye Fuar Takvimi

 

15- VAN MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ

* Breakfest Van

* Dünya Gurme Kentler Ağı

* Van Mutfağı Kitabı

* Van Gastronomi Fuarı

 

16- VAN İŞ AKADEMİSİ

* Van İş Akademisi Sertifikası

* Van İş Kütüphanesi

 

 

17- VAN İKTİSADİ GELİŞİM MERKEZİ (VİGEM)

İş geliştirme merkezleri konusunda ciddi bir tecrübeye sahibiz. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından Van’a kazandırıldı.

* Van Meslek Edindirme Kursları

* Yerli Üretimin Teşvik Edilmesi

* Kadın İş Gücü

* Geleceğe Yatırım

 

18- VATSO KART

Zahir Kandaşoğlu, VATSO başkanlığı döneminde Van’a ve VATSO’ya değer katan birçok projeye imza attı. Van Avrupa Bilgi Merkezi, Kredi Garanti Fonu (KGF) Şubesi, VATSO Kadın Girişimciler Kurulu, VATSO Genç Girişimciler Kurulu. Kandaşoğlu’nun Van’a ve VATSO’ya kazandırdığı ve faaliyetlerine devam eden merkez, şube ve kurullardır.

* İlk Kadın Meclis Üyesi

* Model Olan Proje

* Vergi İncelemesinde Danışmanlık Hizmeti

* Dijital Platform

 

 

19- VAN SÜPER LİG

Vanspor'un geleceği ve Vanlı gençlerin profesyonel spor kulüplerinde oynaması için İzmir'in Altınordu Kulübünü model alması gerektiğine inanıyoruz. Gerekirse bu konuda TOBB'a bağlı İzmir Oda ve Borsalarını köprü yapacağız. Amacımız Altınordu'yu yeniden ayağa kaldıran modelin Van'da da uygulanması. Bu model sayesinde Vanspor'un geleceği garanti altına alınmış olacak. Burada en büyük güvencemiz, Van sivil toplum ve ekonomi hayatının gelişmesi ve dönüşmesinde önem rol oynayan Zahir Kandaşoğlu'nun uzun süre Vanspor'da yöneticilik yapması, bunda başarılı olması ve bu konuda hiçbir maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınmamasıdır.

* Etki Anali Raporu

* Spor Ekonomisi

* Altınordu Modeli

Editör: TE Bilisim