Van’ın İran ile ilişkilerini her geçen gün iyiye taşıdığı, İranlılar’ın Kapıköy’den giriş rekoru kırdığı bir süreçte bir müjdeli haber daha geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinden Van’a kapıların 24 saat açık kalması müjdesi geldi. Halen modernizasyonu süren ve yetkileri Kapıkule gibi önemli kapılar ile aynı düzeye taşınan Kapıköy bu gelişmelerle birlikte Türkiye’nin en büyük kapısı olmaya aday!

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yaptığı ziyaretlerde ülke için olduğu gibi Van adına da müjdeli haberler geldi. İran ile ikili ilişkilerin ve ticari işbirliğinin bir kademe daha ileriye taşındığı görüşmelerde kapılarla ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Kapıköy’ün modernizasyonu için de gün sayılan bir süreçte iki ülke arasındaki anlaşma ile kapıların 24 saat açık kalma kararı Van’da da sevinçle karşılandı. Daha önce de Kapıkule ile aynı yetkiere kavuşturulan Kapıköy’ün 24 saat açık olması ile birlikte Van’ın ciddi bir çıkış yakalayacağını değerlendiren isimler, bu durumun ekonomiye ciddi katkı sunacağını belirtti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Fatih Çiftci, Kapıköy’ün Kapıkule ile aynı düzeye gelmesinin ardından, modernizasyon ve bu kararın ciddi bir hareketlilik yaratacağını söyledi. Van TSO başkanı Necdet Takva ise: “Biz de İran Cumhurbaşkanına bir süre önce bir mektup yazarak İran Türkiye'nin en azından bölgesel ticareti konusunda yapılması gerekenleri özetlemiştik. Bu gelişmeler bizi sevindiriyor." diye konuştu.

 

KAPIKULE İLE KAPIKÖY’ÜN FARKI KALMAYACAK!

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, yaptığı açıklamada, sınır kapılarının haftanın 7 günü 24 saat esasına göre çalışmasının önemli bir sinerji yaratacağını söyledi. Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nda yürütülen modernizasyon çalışmalarının da tamamlanmasıyla Van'ın ekonomide büyük bir ivme yakalayacağını belirtti. Çiftci, şöyle konuştu: "Şu anda İran'a açılan en büyük kapımız Gürbulak. Ancak Kapıköy Sınır Kapımız açıldığında daha büyük bir kapasiteye sahip olacak. Van ve bölge ülke ekonomisi açısından ciddi bir ekonomik değer söz konusu olacak. Bu çok önemli ve kıymetlidir. Daha önce bakanlık olarak Kapıköy'de ihraç mahreçli ürünlerde ÖTV ve KDV'siz akaryakıt satışı için petrol istasyonu kurulması tebliğini yayınlamıştık. Türkiye'nin en büyük kapısı olan Kapıkule ile yetkilerini eşitleyerek birçok üründe ithalat ve ihracat yetkisi vermiştik. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, 24 saat çalışma dönemi başladığında kente büyük ekonomik değer katacak."

 

 

MODERNİZASYON BİTİNCE HAREKETLİLİK ARTACAK!

Çiftci, son günlerde Van'ın İran'dan gelen turistlerle büyük bir ekonomik hareketlilik yaşadığını, alınan yeri kararların uygulanmaya başlaması ve modernizasyonun tamamlanmasıyla sınır kapısının mevcut kapasitesinin katlanarak artacağına işaret etti.

 

9 AYDA 363 BİN İRANLI TURİST GELDİ

İran'da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çok önemli kararların alındığını dile getiren Çiftci, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu gelişmeler özellikle Van adına, esnaflarımız adına büyük mutluluk. Van'ın 50 yıllık kapı hayali gerçek oluyor. Van'a 9 ayda İran'dan 363 bin 863 yolcu girişi olduğunu görüyoruz. Bunun yanında 335 bin 131 de geri dönüş var. Yıl sonuna kadar bu rakamın 500 bine yükselmesini bekliyoruz ve daha da artmasını ümit ediyoruz. Van tarihinde ilk kez bu rakamlara ulaşıldı. İlişkilerin gelişmesiyle Van'da her şey daha güzel olacak. Araçlara bakıldığında 22 bin 397 ticari ve yolcu taşıyan araçların girişi olmuş. Allah nasip ederse sınır kapımızı açtığımızda, tesisleri tamamladığımızda bu rakam milyonları aşacak ve Van ekonimisine büyük katkı sağlayacak."

 

İLİŞKİLER İYİYE GİTMEYE DEVAM EDİYOR

Çiftci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bakanlarla yaptığı İran ziyaretinin Türkiye, İslam alemi ve özelde Van için çok kıymetli ve büyük getirisi olacağını kaydetti. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretin olumlu yansımalarına tanıklık ettiklerini ve alınan kararlardan memnuniyet duyduklarını bildirdi. İran'la ilişkiler bakımından Van'ın ön plana çıkan aktör haline geldiğinin altını çizen Takva, bankacılık ve diğer kültürel, sosyal alanlarda yapılan anlaşmaların İran ile olan ilişkileri iyi bir noktaya getireceğine inandıklarını söyledi.

 

 

VAN TSO DA MEMNUN

"Kapıların 24 saat esaslı açık kalacağına ilişkin yapılan açıklama başta Van olmak üzere Türkiye'nin İran pazarına erişimi konusunda önemli bir açılım yaratacaktır." diyen Takva, İran'la ilişkiler konusunda Van ve bölgesel olarak beklentilerinin yüksek olduğunu, sonuçları itibarıyla bölgeyi doğrudan etkileyecek kararların alınmasının memnuniyetini yaşadıklarını ifade etti.

 

TAKVA: İNANILMAZ BİR FARKLILIK OLACAK!

Takva, varılan mutabakatları sevinç ve heyecan içinde karşıladıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "İran ile 300 kilometre sınırı olan bir kentin bu pazardan yararlanamıyor olmasının hepimizin hayatında derin bir olumsuz karşılığı vardı. Umuyoruz ki bu ziyaret sonucunda ortaya konan iş birliği olanakları hepimizin hayatını olumlu etkiler. Beklentimiz büyüktür. Van, Türkiye ile İran arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmada kilit rolde bir kenttir. Bizler de bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ve bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Kapının 24 saat çalışması, mesailerin uyumlaştırılması, yeni gümrük kapısının tamamlanması, İran'ın da en kısa zamanda bu konudaki eksiklerinin giderme iradesi inanılmaz bir farklılık yaratacaktır.

 

GELİŞMELER SEVİNDİRİYOR!

Kapının 24 saaat çalışmasını uzun yıllardır beklediklerini vurgulayan Takva, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkür ederiz. Biz de İran Cumhurbaşkanına bir süre önce bir mektup yazarak İran Türkiye'nin en azından bölgesel ticareti konusunda yapılması gerekenleri özetlemiştik. Bu gelişmeler bizi sevindiriyor." diye konuştu.

 

"İRAN PAZARINDAN YARARLANMAK İÇİN HIZLI DAVRANMALIYIZ"

Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan da ülkenin İran'a en yakın noktalarından birinin Van olduğunu belirterek, yeni alınan kararla bu büyük pazara daha kolay erişme imkanı bulacaklarına dikkati çekti. Aslan, Van'a gelen İranlı turistlerin her alanda kent ekonomisine çok büyük katkı sağladığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin bu anlamda kent için ayrı bir önem taşıdığını aktardı.

 

 

ASLAN: İRANLI SAYISININ ARTMASI İÇİN GEREKLİ DUYARLILIK GÖSTERMELİ

Ziyaret sırasında alınan kararların birebir kenti de etkilediğini, kapıların 24 saat açık tutulması, mesailerin uyumlaştırılmasının Van ile İran arasındaki ticari aktivitelerin daha da hareketleneceği anlamına geldiğini aktaran Aslan, şu değerlendirmede bulundu: "Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretindeki olumlu hava, bakanların da ziyarette yer alması ülkemizin İran'la ticaretinin artacağını gösteriyor. Biz Van olarak daha aktif olursak komşu ülkeyle ticaretin büyük kısmı Van'dan gerçekleşir ve biz de bundan payımızı alırız. İran pazarından yararlanmak için hızlı davranmalıyız. Bu ilimiz için büyük bir nimet. İlimizdeki siyasilerle, Ankara ayağıyla, yerel yöneticilerimiz ve belediyelerimizle hep birlikte hareket ederek ilimizin bu anlamda gelişmesine katkı sunmalıyız. Son zamanlarda İranlı turistler konusunda ilimize büyük bir ilgi var. Biz bunun devam etmesi ve ticaret alanında da istediğimiz seviyeye gelmemiz için gerekli duyarlılığı göstermeliyiz."

 

"TURİZMDEKİ HAREKETLİLİĞİ TİCARETE DE YANSITMALIYIZ"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Van Şube Başkanı Süleyman Güler, sınır kapılarının 24 saat açıt tutulması, mesailer konusundaki farklılıkların giderilmesinin Van ekonomisinin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacağını söyledi. Güler, sınır kapısındaki modernizasyonun da kısa zamanda tamamlanmasıyla kentin önünün açılacağını ve bölgenin cazibe merkezi olması yönündeki özelliğinin pekişeceğini bildirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

 

 

"İran çok büyük bir pazar. Bundan pay alabilmemiz için sürekli komşu ülkeyi ziyaret ederek ilişkilerimizi sıcak tutmalıyız. Bu anlamda önümüzdeki günlerde bir ziyaret planlamamız var. Sivil toplum kuruluşlarımızın bu konuda rol alması gerekiyor. İlimizin İran'la turizm konusundaki atılımını ticari alanda da geliştirmemiz gerekiyor. İranlı turistlerin kentimize olan ilgilerini hep birlikte görüyoruz. Bundan sonra da bunun devam etmesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti ülkemizin ve bölgemizin geleceği açısından önem taşıyor."

 

GÜMRÜK KAPILARI 24 SAAT AÇIK OLACAK

Türkiye-İran yakınlaşmasında dün önemli bir adım daha atıldı. Tahran’daki Erdoğan-Ruhani görüşmesinden ardından iki ülke arasında çeşitli alanlarda 4 anlaşma imzalandı. Yerli parayla alışveriş ve sınır kapılarının 24 saat açık kalması konusunda mutabakata varıldı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Türkiye’nin İran’dan daha fazla doğalgaz alacağını ve yıllık ticaret hacminin 30 milyar dolar olacağını açıkladı. Ruhani ayrıca Gümrük kapılarının 24 saat açık olacağını ve iki ülkenin milli para ile ticaret yapacağını da söyledi. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün iki ülkenin ortak amacı olduğunu söyleyen Ruhani “Irak Kürdistan halkı bizim iyi komşularımız ve kardeşlerimizler. Onlara baskı uygulanmasını istemiyoruz fakat buradaki bazı insanlar yanlış kararlar aldılar” dedi.

Editör: TE Bilisim