Çatak İlçesi'ne bağlı Kacit Köyü'nde öğrenciler kucaklarında tezek ve odunla okula gidiyor. Sınıf öğretmeni Hakim Tomay, hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü köyde öğrencilerin getirdiği odun ve tezekleri kendilerine gönderilen kömürü tutuşturmak ve ek yakacak olarak kullandıklarını söyledi. Öğrencilerin ayağında karalastik ayakkabıların olması dikkat çekerken, öğretmen hayırseverlere seslendi ve öğrencilere kırtasiye ve giyim yardımı talep etti.

 

Van'a 110, Çatak İlçesi'ne ise 20 kilometre uzaklıkta bulunan Beşgöz Dağları'nın eteklerindeki 2 bin 500 rakımlı Akcüt Tepesi'de bulunan Kacit köyünün öğrencileri, tüm zorluklara rağmen eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor. Bir bölümü sözleşmeli 5 öğretmenin görev yaptığı Kaçit İlkokulu'nda 130 öğrenci eğitim görüyor. Öğrenciler kar kalınlığının 1 metre olduğu zorlu kış şartlarında kucaklarında tezek, geven ve odunla okula giderken; öğretmenler, zorlu kış şartlarının öğrenciler için çileye dönüştüğünü belirtti. Sınıf öğretmeni Hakim Tomay hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğünü ve Milli Eğitimin kendilerine gönderdiği kömürün de azaldığını, öğrencilerin getirdiği odun ve tezekleri ise sınıfın bir köşesine biriktirdiklerini belirtti.

 

HAYIRSEVERLERDEN YARDIM TALEP ETTİ

Öğretmen Tomay, “İlçe Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okulumuza her yıl kömür yardımı yapılıyor. Ancak bu yıl kar çok yağdı. Havalarda çok soğuk. Kömürümüz önceki yıllara göre çabuk tükendi. Biz de çocukların hasta olmaması için öğrencilerden böyle bir talepte bulunduk. Öğrenciler de her sabah okula gelirken yanlarında birer adet tezek odun veya geven denilen çalıyı getiriyor. Biz de öğretmenler olarak sınıfları bu şekilde ısıtıyoruz. Ben buradan ayrıca hayırsever vatandaşlardan kırtasiye yardımında bulunmalarını da istiyorum. Öğrencilerimize kırtasiye ve giyim yardımı yapılırsa büyük mutluluk duyarız.” Dedi. Her sabah okula gelirken bir odun veya bir tezek getirdiğini anlatan 2'nci sınıf öğrencisi Zozan Görgülü de, “Sınıflarımız çok soğuk ısınmak için yakacak getiriyoruz ve öğretmenimiz sobayı yakıyor.” dedi.

 

YETKİLİLERİN AYIBI ‘KARALASTİK’

Öğrenciler yaklaşık 1 metre kara rağmen her gün okula yakacak getirirken, aynı duyarlılığı da milli eğitim veya kaymakamlığında göstermesini bekliyoruz. Öğrenciler zorlu kış şartlarına rağmen karalastik ayakkabılarla okula gelip giderken, yetkililerin bu manzara karşısında sessiz kalması ise dikkat çekiyor. Bu manzara aslında Van’ın bir ayıbı olarak hafızalarda uzun bir süre kalacağa benziyor.

Editör: TE Bilisim