Van’ın Edremit ilçesinde Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasının ardından ilçede her hafta düzenlenen ‘Kara Pazartesi ‘ eylemlerinin 24. haftasında da düzenlenen basın açıklamasında Cizre'de yaşanan çatışmalı süreç ve ölümler kınandı.

 

Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in 24 Ağustos Pazartesi günü gözaltına alınarak aynı gün tutuklanmıştı. DBP’li Edremit belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları Çetin’in yakalandığı gün olan Pazartesi günü dolayısıyla her Pazartesi tutuklamaları protesto etmek amacıyla ‘İrademe Dokunma‘ şiarıyla ‘Kara Pazartesi‘ basın açıklamaları düzenlemeye devam ediyor. Eş başkan Çetin’in tutuklanmasının 24. haftasında da basın açıklaması düzenlendi. Edremit Belediyesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Edremit Belediye Eş Başkan Vekili Nurhayat Çelik, HDP Edremit ilçe başkanı Gülşah Hakan, DBP Edremit ilçe yöneticileri, Belediye Meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı.

 

Açıklamayı katılanlar adına Edremit Belediye Meclis Üyesi Azim Yacan yaptı. Kürtçe yapılan açıklamada Edremit Belediyesi’ne dönük gerçekleştirilen tutuklamalara tepki gösteren Yacan, belediye eş başkanın hukuksuz gerekçelerle tutuklandığını ve tutukluluğun üzerinden 168 hafta geçmesine rağmen hala bir iddianamenin hazırlanmamış olmasıyla hukuksuzluğun daha da sürdürüldüğüne dikkat çekti.

 

Açıklamada bölge illerinde süren çatışmalı ortama tepki gösterilirken devamla  “Bölgede süren savaşla beraber siyasi soykırım operasyonları kapsamında aralarında belediye eş başkanımız Sevil Rojbin Çetin'in de olduğu 24 belediye eş başkanı ve binlerce Kürt siyasetçi tutuklanmıştır. Belediye eş başkanımız Çetin'i gözaltına aldıkları gün hemen tutuklayanlar aradan geçen 168 güne rağmen hala bir iddianame hazırlamış değiller. Çünkü haksız ve hukuksuz bir şekilde aldıkları eş başkan Çetin hakkında nasıl bir iddianame hazırlayacaklarını bilmiyorlar. Tek kişinin başkan olma hırsı üzerinden bölgenin yangın yerine çevrildiği ortamda her gün Kürt illerinde yeni katliamlar yaşanmaktadır. Kendisi gibi düşünmeyenleri katleden, yok eden, baskılayan zihniyet ülkeyi felakete götürdüğü gibi bölgede insan haklarını ayaklar altına almıştır. Bu temelde bölgede süren çatışmalı ortamın, katliamların bir an önce son bulmasını talep ederken; Edremit Belediyesine ve irademize yapılan tüm saldırıları tekrardan kınıyoruz.” Denildi. 

Editör: TE Bilisim