Şehrivan Gazetesi olarak, Van Bölge İdare Mahkemesi’nin Erzurum’a taşınmasına ilişkin haberimiz üzerine Van’daki siyasi partilerden de tepki geldi. Taşınmanın siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan ile Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Kurukçu, Milletvekili ve yetkililerin bu karardan vazgeçmesi için çaba harcaması gerektiğini belirtti.

 

Hükümet-Cemaat kavgasından dolayı Van Bölge İdare Mahkemesi 20 Temmuz 2016 tarihinde kapanarak Erzurum’a taşınıyor. Van Bölge İdare Mahkemesinin taşınmasına Van’dan tepkiler artıyor. Şehrivan Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz haberin ardından siyasi partilerde harekata geçerek, verilen kararın yanlış olduğunu söyledi. Mahkemenin Erzurum’a taşınmasına ilk tepki Saadet partisi İl Başkanı Özal İlhan’dan geldi. İlhan, “Bölge İdare Mahkemesinin Van'dan taşınması ilimiz için önemli bir kayıptır.” Dedi.

 

İLHAN: VAN’A SAHİP ÇIKIN

Yetkililerin Van’a sahip çıkması gerektiğini ifade eden İlhan, “1982 Yılından beri ilimizde faaliyet gösteren Bölge İdare Mahkemesinin 20 Temmuz itibariyle Erzurum'a taşınacağı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 34 yıldır Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerine hizmet veren Savcı, Hakim, Kalem Müdürü, Katip, Zabıt Katibi, Şoför, Odacı vs olmak üzere yaklaşık 500 kişinin görev yaptığı Bölge İdare Mahkemesinin Van'dan taşınması ilimiz için önemli bir kayıptır. Van Erzurum’a 400 Hakkari ise 550 km’dir. Bu illerden mahkeme için Erzurum'a gidip gelecek vatandaşlarımız 2-3 gününü harcayarak ve birçok masrafa da girerek mahkeme kapılarında daha fazla sürünecektir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. İlimizden geçmişte de bazı Bölge Müdürlükleri başka illere taşınmıştır, anlaşılan o ki Van Bölge İdare Mahkemesinin taşınması ilk değil sonda olmayacaktır. 1 Kasımdan bu yana hiç bir icraat yapmayıp çeşitli platformlarda Van'ın sahibi olduğunu belirtenlere çağrımız havanda su dövmeyi bırakın ve Van'a sözde değil özde sahip çıkın. Saadet partisi olarak bir an evvel bu yanlıştan dönülmesi için adım atılmasını, Bölge İdare Mahkemesinin taşınmasının engel olunmasını ve daha önce ilimizden giden çeşitli Bölge Müdürlüklerinin yeniden ilimize taşınması için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi.

 

KURUKÇU: KARAR ETİK DEĞİL

Mahkemenin Van’dan Erzurum’a taşınmasına bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu’dan geldi. Erzurumlu olan İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da Van’da bulunduğu sırada açıklamalarda bulunan Başkan Kurukçu, “Van bir bölge kentidir. İlimizde son derece önemli fonksiyonları olan ve adalette son derece katkıları olan bu kurumun taşınması kararını kesinlikle kabul edemeyiz. Alınan karar kesinlikle etik bir karar değil. Bölgenin en sosyal, en turistik, en güvenli ve en yaşanılır kenti olmamıza rağmen bölge idare mahkemesinin Erzurum’a taşınma sebebini anlayamıyorum.” Dedi.

 

KURUKÇU: ERZURUM’A KAPTIRIYORUZ

Bu kararın Van’a bir darbe ve Van’ı geriletmeye yönelik bir hamle olduğunu vurgulayan Başkan Kurukçu, “Van’ın Ankara’da ağır temsiliyet hakkı elde ettiği bir dönemde Van’a kazandırılan birçok kurum bölge müdürlüğü şu sıralar sahipsizlik kurbanı ediliyor. Gelişmişlik anlamında olmazsa olmazlardan olan bölge müdürlükleri, önemli merkezler, elimizden kayıp giderken Van’ın son kaybettiği kurum da Bölge İdare Mahkemesi oldu. Van bu mahkemeyi, bu noktada en güçlü rakiplerinden olan ve bürokratik lobisi çok kuvvetli olan Erzurum’a kaptırırken bu şimdiye kadar kaptırdığı birçok önemli kuruluşlardan sadece birisi oldu.” Dedi.

 

KURUKÇU: VAN’DA BİR DÖNEM BİTİYOR

Mahkemenin Erzurum’a taşınmasıyla büyük sorun ve sıkıntı yaşanacağını ifade eden Kurukçu, “20 Temmuz itibariyle Van’da resmen bir dönem bitecek. İnsanlar 400 kilometre yol gitmek zorunda kalacak. Gidiş gelişle birlikte o kişinin 2 gününü alacak. Adil yargılanma açısından da ciddi bir problem oluşturacaktır. Yargıyla ilgili düzenlemeler yapılırken yargı bağımsızlığını zedeleyecek düzenlemelerden kaçınılmalıdır. Aksi takdirdeki kararlar yargıyı yargı olmaktan çıkaracaktır. Buradaki düzenlemeyi de bu şekilde değerlendiriyoruz. İnsanların hak arama hürriyetini ortadan kaldırmamak için gerekli tüm adımlar atılmalıdır. Van bir bölge kentidir. İlimizde son derece önemli fonksiyonları olan ve adalette son derece katkıları olan bu kurumun taşınması kararını kesinlikle kabul edemeyiz. Alınan karar kesinlikle etik bir karar değil. Bölgenin en sosyal, en turistik, en güvenli ve en yaşanılır kenti olmamıza rağmen bölge idare mahkemesinin Erzurum’a taşınma sebebini anlayamıyorum. Daha önce polis okulunu, Ziraat donatım kurumlarını, TRT müdürlüğünü, de taşımışlardı. Bu bir son olmalı demekten öte alınan kararın derhal gözden geçirilmesi gerektiğinin tekrar altını çiziyorum. Ayrıca bu karara halkımızın rızasının da olmadığını düşünüyorum” Dedi.

Editör: TE Bilisim