Van Sanayici ve İş Kadınları Derneği (VASİKAD) Başkanı Özge Burak Değer, ekonomik özgürlüğünü kazanan kadınlar görmek istediklerini belirterek, kadınların ekonomik hayata atılmaları için girişimcilik kurslarına start verdiklerini söyledi. 

 

VASİKAD yönetim kurulu ve üyeleri, Elite World Van Otel’de düzenledikleri değerlendirme ve bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan VASİKAD Başkanı Özge Burak Değer, her ay VASİKAD’ın değerlendirme toplantısını yapacaklarını ve bu değerlendirme toplantılarında kadınlara müjdeli haberler vereceklerini belirtti. Hem etkinliklerini paylaşacaklarını hem de etkinlikler kapsamında değerli hocalarla bir araya geleceklerini anlatan Değer, “Bildiğiniz gibi biz kadınların özellikle nüfusun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye de eşit katılımını hedefleyerek yola çıktık. Kadınlar aynı platformda olsun ve birbirlerini desteklesinler istedik. Bu hedeflerle yola çıkarken de adımlarımızı teker teker atmaya başladık ve hedeflerimiz meyvelerini vermeye başladı. Özellikle bugün kadınlarımız ve üyelerimiz için girişimcilik sertifikası vereceğiz. DAKA ile sözleşmelerimizi imzaladık. Bu sözleşmelerimize de istinaden şubat ayı içerisinde eğitimlerimiz başlayacak. 3 Mart gibi eğitimlerimizi sonlandırıp girişimcilik sertifikalarını alacağız. Girişimcilik sertifikalarını aldıktan sonra KOSGEB’e iş fikirlerimizi sunacağız. Kadınlarla ilgili birçok proje hayata geçti. Kanun tasarısında olanlar yasallaştı. Dolayısıyla Van’da 6’ncı bölgede olduğu için kadınlar için 60 bin TL hibe, hatta kamu yararına olan çalışmalarda 70 bin TL’ye varan hibe programları gelişti. Dolayısıyla kadınlarımız bu hibelerle kendi işlerini kurabilecekler. Bu da bizim için kıymetli ve değerli. Biz başta başlarken, hayalleri gerçekleştiren bir dernek olacağız dedik. İlk olarak kadınlara girişimcilik sertifikası vermeyi hedefledik ve bu hedefimizi bugün yerine getirdik. Bizde gururla hanımlarımızla birlikte onlara yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

 

“TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK KAYNAKTA KADINDIR”

Ekonomi özgürlüğünü kazanan kadınlar görmek istediklerini de sözlerine ekleyen Değer, “Bir evi, bir mahalleyi, bir şehri, bir ülkeyi kadınlar değiştiriyor. Önemli olan bu aşamada kendimize inanmak. Girişimcilik hayalinize inanarak, iyi bir ekip ve iyi bir iş fikri oluşturarak, bu hayalleri gerçekleştirmek çok zor değil. Biz kadınlar doğuştan girişimciyiz, sadece farkında değiliz. Bu farkındalığı oluşturma adına bir araya geldik. Öncesinde de sonrasında da birçok kadınla bir araya geleceğiz. Üyemiz olmayan kadınlara da sesleniyorum. Kadınların yeri sadece evi değil, kadınların yeri aynı zamanda ekonomik hayatta birçok etkinlikte ve çalışma hayatında da yer almak, kadının yeri karar mekanizmalarında da yer almak, kadının yeri ekonomik hayatta bire bir yer almak. Dünyanın 10’nuncu büyük ekonomisi olmayı hedefleyen bir Türkiye’deyiz. Bu Türkiye için en büyük kaynakta kadındır. Biz kadınlar bu konuda en büyük kaynağız. Sadece kendimize güvenmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

 

KAPLANOĞLU: BİZ ÇOK GÜÇLÜYÜZ

Değer’in ardından konuşan Yrd. Doç. Dr. Sema Kaplanoğlu ise “Sağlık Meslek Yüksekokulunda görev yapıyorum özge hanımla biz Van TSO girişimci kadınlar komitesinde tanışmıştık gerçekten kişiliği ile ilgili girişimciliğini çok beğendim. Bazı projeleri yapmaya karar verdik biz ama bir türlü nasip olmadı. İnşallah sizler bunları yaparsınız şimdi özge hanım hayallerden bahsetti ve hayaller gerçekten çok önemli ama cesaret ister inşallah hayallerinizi gerçekleştirişiniz ama her şeyin başında kadın ben her zaman öğrencilerimle şu diyaloğa girerim öğrencilerime diyorum ben feminist değilim feministlik eşitlik demektir ama ben kadınların üstünlüğüne inanıyorum. Dolaysıyla kadının yapamayacağı hiçbir şey yok kadın her şeyi yapar kadın Anadolu’dur, kadın vatandır, yani baba vatan denilmedi ana vatan denildi yani her şey anadır Anayız kadınız eşitiz kardeşiz ablayız biz her şeyiz ve bizim yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Biz çok güçlüyüz ve Türkiye’nin nüfusunun yarısını bir işgal ediyoruz inanın hayallerinizin peşinde gittiğiniz zaman her şeyinizi gerçekleştirebileceksiniz.” Dedi.

 

“HAYALLERİNİZ GERÇEKLEŞİR İNŞALLAH”

Kaptanoğlu, konuşmasının devamında yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kaptanoğlu, “Bu arada ben birkaç tane çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Avrupa birliği projelerinde üç dört tanesinde çalıştım ayrıca hem koordinatör olarak hem araştırmacı hem de eğitmen olarak çalıştım. Bu arada sizin böyle projeleriniz varsa başım gözüm üstüne Vanlıların deyimiyle mutlaka size yardımcı olurum.  Bu projeler çok güzel projeler hibe projeler yani bu projelerde siz fikrinizi sadece söylüyorsunuz ve şirketler sizin bu fikrinizi alıyorlar ve yola çıkıyorlar dolaysıyla çok güzel şeyler yaratabilirsiniz bunun geri dönüşümü yoktur ama gerçekten çok güzel hem ekonomik bir şeyler kazanıyorsunuz.  Hem de eğitimden yararlanıyorsunuz hem de karşındaki kişileri hedef kitlenizi belirleyip onlara yararlı yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Bu projeler ile ilgili benim naçizane bir şeylerim var, fikirlerim var, tecrübelerim var, bunları sizinle paylaşmak isterim. Onur üyesi olarak kabul ettiğiniz için de teşekkür ederim.  Şöyle benim annemi tanırsınız ben anam diyorum anamın bir sözü var ben de aynı şey ile yola çıkıyorum der ki ben cumhuriyet çocuğu Atatürk kızıyım ben de anamın kızıyım Atatürk kızı cumhuriyet çocuğuyum sizlerle inşallah güzel şeyler yapacağız Özge hanımı bırakmayın lütfen arkasında gidin, çok güzel fikirleri var, güzel inançları var, ileriye dönük fikirlerini çok beğendim ama ben çok kısa sürede biz bir arada olduk.  Gerçi şuanda VAN TSO komitesindeyim. Ama çok zamanım yok dolaysıyla hem üniversite hem ana babayım bilim adamıyım aşçıyım işçiyim her şeyim dolaysıyla çok zaman ayıramıyorum inşallah size çok zaman ayıracağım teşekkür ederim sağ olun var olun hayalleriniz gerçekleşir inşallah saygılar.” İfadelerini kullandı. 


ŞEHRİVAN KADIN: MERAL YILDIZ 

Editör: TE Bilisim