Bir Fidan Bir Umut Derneği... 2016 yılının başlarında dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan Van’ın git gide azalan yeşiline umut olmak için kuruldu. Bir zamanların yeşil Van’ı tam anlamıyla çorak Van olmadan harekete geçen dernek, Van’da kurulur kurulmaz tüm kurum ve kuruluşları da yanına olarak büyük bir duyarlılık oluşturdu.

Hemen orman çalışmaları başladı ve on binlerce fidan toprakla buluşturdu. Dernek, ağaçlar dikildikten sonra akıbetini sorgulamayan bir yapı olmaktan ziyade kentte yeşile dair her şeye karışan bir yapı ile yönetilmeye devam etti. Refüjlerdeki çalışmalara el atıldı, Sanayi Sitesi’nin yeşili dert edinildi, ağaçlar sulandı, fidan projeleri genişledikçe genişledi. Öyle ki dernek kurumsal organizasyonların olmazsa olmazı plaket, takdir belgesi, çiçek gibi takdimlerin yerine ağaç hediye edilmesini ve ağacın takdim edilen insanların ismi ile yaşamasına uzanan bir programa kadar ulaştı. Taze ama büyük düşünen bir dernek olan Bir Fidan Bir Umut Derneği başkanı Adnan Ertürk, bir gün sokakta gördüğü bir çocukla ilgili manzaradan sonra derneğine bambaşka bir yön vermeye karar verdi. Kendisi de yoksul bir aile çocuğu olarak büyüyen, yıllarca ayakkabı boyacılığı yapan Adnan Ertürk, gece yarısı soğuğunda kaldırımda bir karton üzerinde uyuyan çocuğunu görünce artık sokaktaki bu çocuklara da ‘umut’ olunması gerektiğini düşündü. Ve işte dev bir proje böyle başladı. Önce o çocuğun ailesine ulaşıldı, sıkıntıları giderildi, okula başlatıldı ve başarılı bir öğrenci olmasının önü açıldı. O çocuk şimdi yaşıtları ile birlikte güzel bir okulda okuyor ve çok başarılı bir öğrenci olarak okuluna gidiyor. Sıra Van’daki diğer binlerce çocukta. Bunu dert edinen Andan Ertürk ve beraberindeki 20’yi aşkın dernek gönüllüsü bu dernek ile yeşil ile birlikte Van’daki çocuklara umut olmak için çabalıyor. Sokakta çalışan ve çalışmak zorunda kalan çocuklarla ilgili Türkiye’de örnek olacak bir çalışmanın startı veriliyor...

 

 

SOKAKTAKİ ÇOCUKTAN İLHAM ALDI

2016 yılında kurulan Bir Fidan Bir Umut Derneği Başkanı Adnan Ertürk ve yönetimi bu yıl kurulan ve kısa sürede büyük işler yapan derneğin tanıtım ve çalışmalarını anlatmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi. Derneğin ilk etapta yapılan ağaçlandırma ve diğer projelerinin tanıtıldığı toplantıda iki önemli projenin detayları paylaşıldı. Başkan Adnan Ertürk’ün tanıttığı proje Van’ın son zamanlarda duyduğu en güzel ve heyecan projelerinden biri olarak öne çıkan sokak çocukları ile ilgili proje toplantıya katılanları hem duygulandırdı hem de mest etti. Ertürk’ün sokakta bir karton üzerinde uyuyan bir çocuğu gördükten sonra ilham aldığı proje Van’da belki de bir çok kurum ve kuruluşun yapması gereken ama yapmadığı bir çalışmayı hedefliyor. Üstelik bu çalışmanın ardından belediyelerin yeşillendirme projelerine taş çıkaracak dev bir çalışma daha var!

 

 

ERTÜRK: PROJE YÜRÜTMEYİ HEDEFLİYORUZ

İlk olarak derneğin kuruluşuyla ilgili bilgiler veren Adnan Ertürk şu ifadelere yer verdi: “Biz bu derneğimizi 2016 yılında açtık. Derneğimizin ilk faaliyetini ağaç dikimleri ile gerçekleştirdik. Ağaç dikim kampanyasına Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesi’nde desteğini alarak kentin birçok yerinde ağaç dikimi gerçekleştirdik. Ağaç dikim kampanyamız sonbahar ayının gelmesi ile birlikte yine devam edecektir. Derneğimiz bu faaliyetlerini yürütürken, sokakta kalmak zorunda olan ve sokakta çalışmak zorunda olan çocuklar ile ilgili yeni bir proje hazırladık. Bu projemizin amacı başta ilimizde daha sonrasında ise bölgemizi kapsayacak şekilde bir proje çalışması yürütmeyi hedefliyoruz.”

 

 

ÇOCUKLAR İÇİN HEM KAMPÜS HEM DE BİR GELECEK KURUYORLAR!

Sokakta kalan ve çalışan çocuklarla ilgili bir projelerinin olduğunu ifade eden Ertürk, “Bilindiği üzere ilimizde sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar var. Ne yazık ki bu çocukların ailelerinin iş gücü noktasında bir takım eksiklikleri var. Biz bu projeyi yürütürken, hem bu ailelere iş gücü sağlamak, kendilerine kuracağımız mesleki atölyelerde iş sahibi yapmak ve çocukların sağlıklı eğitim almalarını sağlamaktır. Bunlarla birlikte yine Van’da sokakta kalmak zorunda kalan çocukların rehabilite edilebileceği, hayatlarını idame ettirebilecekleri bir tesis inşa etmektir. Bu çocuklarımız için kampanya başlatarak bir bina inşa etmeye kararlaştırdık. Başlattığımız bu projenin ismi sokakta çalışmak zorunda olan çocuklar, sokakta kalmak zorunda kalan çocuklar ve dezavantajlı çocuklar içir bir olma zamanı adı altında böylesi bir proje başlattık. Projemizi Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON ve Uluslararası dezavantajlı Çocuklar Derneği fiili olarak desteklemektedirler. Son olarak Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmede projeye destek vereceklerinin sözünü aldık.” Dedi.

 

 

“NÜFUSUN YÜZDE 59,2’Ü ÇOCUK”

Türkiye genelinde sokakta çalışan ve sokakta yaşamak zorunda kalan çocukların oranlarıyla ilgili de bilgiler paylaşan Ertürk şöyle devam etti: “Şimdi Türkiye geneli çocuklar üzerinde rakamsal veriler ile bir çalışma yaptık. Türkiye’de şu an % 59,4’nü çocuk nüfusu oluşturmaktadır, Türkiye’de yoksul fertlerinin  % 44’ü çocuk, 1 milyon 297 bin altı 17 yaş aralığında okula gitmeyen çocuk sayısı mevcut. 6 yaş grubundaki her 4 çocuk okul öncesi eğitim almadan okula başlamaktadır. 900 bin 6-17 yaş aralığı çocuk işçi sayısı mevcuttur. 12-17 yaş arasındaki 2 bin 374 çocuk ise şuan cezaevlerinde bulunmaktadır. Bu rakamsal bilgiler UNESCO tarafından bizlere verilen bilgilerdir.”

 

 

ERTÜRK: PROJENİN 3 ANA TEMELİ VAR

Projelerindeki amaçlarını da açıklayan Ertürk, “Birincisi sokakta kalmak zorunda olan çocukların hayatlarını idame ettirebilecekleri bir yaşam alanı oluşturmak, bu çocukları rehabilite ederek yeniden okula kazandırmayı hedefliyoruz. İkincisi, özellikle dar gelirli ailelerin eğitim alamayan ve sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların eksik kalmış eğitimlerini tamamlamak ve onları tekrar topluma kazandırmak. Üçüncüsü ise Van’da bin 340 evine mahkûm olan dezavantajlı çocuk var. Bu bin 340 tane evden dışarıya çıkamayan dezavantajlı çocuklar ile öğreticiler ile birlikte el becerilerini geliştirerek topluma kazandırmayı ve yapacağımız alanda çeşitli faaliyetler sürdürmeyi hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

PROJENİN ANA FİKRİ YAŞANMIŞ BİR OLAY

Proje ana fikrinin başından geçen bir olaydan geldiğini dile getiren Ertürk şu ifadeleri kullandı: “Böylesi bir projeye nereden aklımıza geldi diyecekseniz. Geçen sene başımdan geçen bir olay ile bu projeye başladım. Gecenin geç saatinde Cumhuriyet Caddesinde kartonun üzerinde yatan bir çocuk ile karşılaştım. Çocuk o gün herhangi bir para kazanmadığı için eve gitmek için yol parasının olmadığını, bundan dolayı da orada kaldığını öğrendim. Daha sonra ailesinin dar gelirli olduğu ve bundan dolayı okulu bırakıp çalışmaya başladığını öğrendim. Aile ile temasa geçtik ve o çocuğu tekrardan okula kazandırarak aile fertlerinden birine iş imkânı sağladık. Bu hadiseden sonra böylesi bir proje yapmaya karar verdik.”

 

“ÇOCUKLAR İSTİSMARA MARUZ KALIYOR”

Sokakta çalışan çocukların birçoğunun duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldığını dile getiren Ertürk, “Yine derneğimizin proje için yaptığı araştırmalar sonucunda sokakta yaşanan ve sokakta çalışmak zorunda olan çocukların aileleri üzerine yaptığımız araştırmada bunun sonucunun ana temelinde bilinçsizlik ve ekonomik şartların elverişsiz olmasından kaynaklandığı sonucuna vardık. Yine sokakta çalışan birçok çocuğun maalesef duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldıklarını gördük. Projemiz kapsamında Edremit ilçesinde tarafımıza tahsis edilmiş bir arazi var. Bu arazi üzerinde proje kapsamında 1 ana bina olmak üzere 8 farklı müstakil binalardan oluşacak kampüs oluşturmayı düşünüyoruz. Ana binada yüz çocuğun barınmasına ve hayatlarını idame ettirmelerini sağlayacak bir yurt binası olacak şekilde inşa edilecek. Bunun dışında 900 metrekare alana sahip derslik ve etüt merkezi yapmayı planlıyoruz. Yine 900 metrekareye sahip bir spor alanı ve sosyal tesis oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yerin bize toplam maliyeti 6 milyon civarındadır.” Şeklinde konuştu.

 

 

ERTÜRK: DESTEK BEKLİYORUZ

Yapılacak olan kampüs hakkında da bilgiler veren Ertürk şu ifadelere yer verdi: “Bu kampüsün içinde psikolojik destek ve sağlık merkezi olacak. Mesleki atölye, çocukların kampüs içinde yemeklerini yiyebilecekleri ve gelen misafirleri ağırlayabilecek kafeterya inşa etmeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda yapılacak olan kafeterya günlük halka da açık olacak ve elde edilen gelir yine çocuklar için harcanacak. Kampüsün içinde birde yönetim binası olacak, basketbol sahası, voleybol sahası olacak. Yapacağımız kampüste çocukların eğitim, sosyal ve psikolojik gelişmelerine katkı sağlayacak sağlık sorunları ile birebir ilgilenecek yeterli düzeyde psikolojik danışman ve öğretmenlerimiz olacak. Böylesi bir projeyi hayata geçirebilmemiz için bütün kesimlerin desteğini bekliyoruz.”

 

YOK BÖYLE BİR PARK!

Yeşil Van’dan sonra ikinci büyük projelerini Sokakta Çalışan Çocuklar için hazırlayan ve bunun için çok önemli görüşmeler ve çalışmalar yapan derneğin başkanı Ertürk, önümüzdeki haftalarda bu noktada ulusal anlamda da ciddi isimlerle görüşeceklerini belirtti. Van’da binlerce dönüm üzerinde bir mesire, dinlenme, konaklama alanı çalışmalarının da projesini gazeteciler ile paylaşan dernek başkanı Ertürk, belediyeleri kıskandıracak yeşil alan için de hazırlıklara başladıklarını söyledi. Edremit’te doğa ile başbaşa bir yaşam alanı inşa edileceğini ve bunun tam anlamıyla halkın ailesiyle birlikte zaman geçirmesi için inşa edileceğini belirten Ertürk, bu proje için de kolları sıvadıklarını belirtti.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ / ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim