ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van için önem taşıyan toplantılardan bir tanesi olan ve kurum kuruluş amirlerinin katılım sağladığı İl Koordinasyon Kurulu 2017’nin son toplantısını dün gerçekleştirdi. Kurulu 2018’de yeniden bir araya gelerek Van’ın sorunlarını koordine edecek.

 

İl Koordinasyon Kurulu 2017 yılının son toplantısı yapıldı. Yılın dördüncü dönem “İl Koordinasyon Kurulu” Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu Başkanlığında toplandı. Saatler süre toplantında Van’ın önemli sorunları ele alındı. Başta Van çevreyolu, stadyum, Van Gölü arıtma tesisi, Van Gölü kirliliği başta olmak üzere birçok sorunun konuşulduğu toplantı 2018’de yeniden toplanacak. Zorluoğlu başkanlığında toplantıya; Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Kemal Çelik ve kurum amirleri katıldı.

 

ZORLUOĞLU: BİN 428 PROJEMİZ VAR

Öncelikli olarak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Zorluoğlu 2017’de 33 tane yatırımcı kurumun yatırım yaptığını söyledi. Zorluoğlu şöyle konuştu: “Yürütülen toplam bin 428 tane projemiz var. Bunlarında yatırım bedeli yaklaşık 6 buçuk milyar Türk lirasıdır. Bundan önceki yıllarda yapılan harcama toplam 1. 7 milyardır. 2017 yılı ödeneğimiz bütün projeler bazında 1 milyar liranın biraz üzerindeydi. Tabi bu başlangıç ödeneğidir. Şuana kadarda 474 milyon liralık bir harcama yapılmış ve yüzde 46’lık bir nakdi gerçekleştirmeyi ifade ediyor. Bin 428 projeden 142 tanesi tamamlanmış, 898 tanesi devam ediyor. 254 tanesi ihale aşamasında ve 134 tanesi de başlanmayan proje olarak kayıtlarımızda duruyor. Geçmişte Van’a önemli yatırımlar yapıldı. Bundan sonra bu yatırımlar artarak devam edecek.”

 

ALLAHVERDİ: KAYNAK SORUNU YAŞIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi projelerini anlattı. Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, “Büyükşehir Belediyesi olarak Van’daki ilçelerimizde başlattığımız asfalt çalışmalarımız halk tarafından büyük takdir topladı. Büyükşehir olarak halkımıza hizmet etmek için elimizden gelen her çabayı sergiliyoruz. Şuan devam eden projelerimiz hakkında bilgi vermek istiyorum. İnşaat sektöründe 58, mal hizmet sektöründe 60, yapım işi sektöründe 10 ve ulaşım sektöründe 5 projemizin çalışmaları sürüyor. Toplam projelerimizin tutarı 363 milyon 364 bin 703 TL’dir. Önce yıl harcamamız 57 milyon 414 bin 924 TL’dir. Yılı ödeneği 143 milyon 488 bin 750 TL’dir. Dönem sonuna kadar yapılan harcamalarımız 139 milyon 673 bin 348 TL’dir. Parasal gerçekleşme oranı yüzde 79’dur. Fiziki gerçekleşme yüzde 76’dır. Biten proje sayımız 38, devam eden proje sayımız 74, ihale aşamasında olan proje sayımız 6, başlamayan proje sayımız 15’tir. Hizmetlerin eşit bir şekilde il geneline dağıtılması için Büyükşehir olarak çaba sarf ediyoruz. Ancak bunların uygulanması konusunda maddi kaynak sorunu yaşıyoruz. Sayın valimizin desteğiyle bu dar boğazı aşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması gereken kaynakların zamanında aktarılmaması konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. İlk toplantıda da dile getirmiştik. Lütfen kurumlar bize zamanında ödeme yapsın.” Diye konuştu.

 

“30 BİN VATANDAŞA HİZMET VERİYORUZ”

Büyükşehir’in ardından söz alan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk şunları söyledi: “20 merkez, 30 kırsal mahalle olmak üzere 300 bin vatandaşımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. İpekyolu Belediyesi olarak insanlarımıza yaşanabilir bir şehir kazandırmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar birçok projemizi hayata geçirerek, halkımızın hizmetine sunduk.”

 

ÖZTÜRK ÇALIŞMALARI TEK TEK ANLATTI

Çalışmalar hakkında da bilgiler veren Öztürk, “Engelsiz Yaşam Akademisi örnek olabilecek, aynı zamanda Türkiye’de ilk 5’e girecek engellilere yönelik hazırlanmış bir akademidir. Engelli kardeşlerimiz akademimize gelebilir. Şuan 300’e yakın engelli kardeşimiz bu akademide farklı branşta kurs görüyor. İpekyolu sınırları içerisinde ücretsiz servis hizmeti veriyoruz. Edremit ve Tuşba sınırları içerisinde de talep olursa sayın valimizin talimatıyla Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz servisi bulunmaktadır. Kırsal alanda bulunan 16 mahallemizde park çalışması yaptık. 15 tane semt sahamızdan 2 tanesi bitirilerek, hizmete açıldı. Diğer kalan 13 tane de Kasım ayı ortalarında çalışmaları tamamlanacak. Esenyurt Belediyesi tarafından ilçemize yapılan yaşam merkezi 50 bin nüfusa hitap edecek. 15 Kasım itibariyle 10 okulumuza kütüphane kazandırıyoruz. Bunun yanı sıra 10 ana okumuza park yapıyoruz.” Dedi.

 

“YOL ORTASINDAKİ DİREKLER SORUN YARATIYOR”

İhale aşamasında olan projelerinin olduğunu dile getiren Öztürk şu ifadeleri yer verdi: “2018 yılında bu projelerimiz ihaleye çıkaracağız. Yaşlılarımıza yönelik olarak bilgi insanlar merkezi dediğimiz bir merkezi ilimize kazandıracağız. Bunun da ihalesini 2018 yılından önce yapacağız. Eski araştırma hastanesinin yanındaki 8 dönümlük hazine araziyi şehrimize kazandıracağız. Van Kalesi’nin arkasındaki belediyemize ait 20 dönümlük yerde spor temalı bir park 2018 yılından önce ihalesini yapıp, ilimize kazandıracağız. Bazen yollar yapıyoruz, o yolların ortasında direk var. Hem tehlike arz ediyor, hem de yaptığımız hizmetlere gölge düşürüyor. DSİ Bölge Müdürlüğüyle ilgili büyük sıkıntı yaşıyoruz. En ufak problemde dahi biz müdür düzeyinde çözemiyoruz. En basit, rahatlıkla çözülebilecek konular hakkında sorunlar yaşıyoruz.”

 

VEDAŞ’TAN “YOL DİREKLERİ” AÇIKLAMASI

Kaymakam Öztürk’ün direklerle ilgisi sorunu iletmesi üzerine cevap veren VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, “İpekyolu ve diğer belediyelerimizle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu sorun bizim içinde çok büyük sıkıntı yaratıyor. Bu konuda bizde o direkleri kaldırmaya çalışıyoruz. Biz Cevdet Paşa Mahallesi’ndeki direkleri kaldırıyoruz. Diğer mahallelerimizdeki direkleri de kısa zaman içerisinde kaldıracağız.” Şeklinde konuştu.

 

GÜLHAŞ: 112 KİLOMETRE YOL AĞI VAR

Karayolları hizmetlerini anlattı. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş şöyle konuştu: “2003-2016 yılları arasında Van’da bölünmüş yollarda devrim niteliğinde yatırım yaptıklarını belirterek, “İlimizde tamamı ulaştırma sektörüne ait toplam 38 proje bulunmaktadır. Projelerimizin bedeli 3 milyar 122 milyon TL’dir. Van ilinde 112 kilometre yol ağımız bulunmaktadır. Hükümetimizin yürütmekte olduğu acil eylem planı kapsamında bölünmüş yol çalışmalarında 2002 yılı öncesi 36 kilometre bölünmüş yol varken, 2003-2016 yılları arasında toplam 501 kilometre bölünmüş yol çalışmaları tamamlanmış, şebeke uzunluğu 537 kilometreye ulaşmıştır.”

 

2003-2016 YILLARI ARASINDA DEVRİM

Yol çalışmalarına son sürat devam ettiklerini dile getiren Gülhaş, “İlimizde sözleşmeye bağlanmış 52 kilometrede bölünmüş yol çalışmaları devam etmektedir. Van ilimizde Cumhuriyetimizin kuruluşundan 2003 yılına kadar yapılmış bölünmüş yolların 14 katı son 14 yılda yapılarak hizmete açılmıştır. BSK kaplamaları 2002 öncesi bulunmamaktadır. 2003-2016 yılları arasında toplam 140 kilometre BSK kaplamalı bölünmüş yol çalışmaları tamamlanmış şebeke uzunluğu 140 kilometreye ulaşmıştır.” İfadelerini kullandı.

 

“PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Yol çalışmalarıyla ilgili bilgi verildiği anda araya giren Vali Murat Zorluoğlu, İpekyolu Caddesi ile ilgili konuştu. Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı: “Geçenlerde Karayolları Genel Müdürümüzle de görüştük. Havaalanından ve Erciş’ten şehre gelen yol bizim esas vitrin yolumuzdur. Ben her gün o yolu kullanıyorum. Orada tabi bu sene bazı çalışmalar yapılmış ama geneli itibariyle bakıldığında orası böyle başka şehirlerde gördüğümüz nitelikte bir peyzaj düzenlemesi yapılmış bir yol gibi durmuyor.”

 

ZORLUOĞLU: VAN’A YAKIŞMIYOR

Zorluoğlu konuşmasının devamında, “Hem kaldırımları bakımından ciddi eksikler görüyorum. Hem orta refüjdeki çimleme, ağaç, çiçek bakımından da çok zengin bir duruşu yok. Genel müdürümüzle konuştuğumda bakacaklarını söylediler ama bununla ilgili Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün ciddi bir çalışması var mı? Nedir sizin niyetiniz? Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü orada çok çalışma yaptıklarını söyledi. Bende öyle olmadığını söylüyorum. İpekyolu Van’a yakışmıyor. Van’da çiçek sorunu vardır. Hiçbir yerde çiçek yok.” Dedi.

 

“100 KAT DAHA ÖNEMLİDİR”

Karayollarının caddeyi ele alması gerektiğini kaydeden Zorluoğlu şöyle devam etti: “Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün orayı çok daha ciddi bir şekilde ele alıp, ciddi çalışma yapmasını beklerdim. Bu çok önemli bir şeydir. Karayolları yerleşkesinin peyzajından 100 kat daha önemlidir. Kendi yerleşkenizin peyzaj çalışmalarını yapıyorsunuz ama İpekyolu’nun yapmıyorsunuz.”

 

ZORLUOĞLU: PROJELENDİRMEMİZ LAZIM

Zorluoğlu konuşmasının devamında son olarak, “İpekyolu’na öncelik vermelisiniz. Buna öncelik vermek gerekiyor, çünkü şehri ilgilendiren Karayolları Bölge Müdürlüğü’e giden bağlantı yolunun peyzajı değildir. Şehri ilgilendiren bizim İpekyolu Caddesinin peyzajıdır. Buna bakmamız, konuşmamız ve 2018 yılında mutlaka projelendirmemiz lazım. Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları ortak bir çalışma yaparak, oraya güzelleştirebilir. Şehre gelen insanlar bu şehrin güzelliklerini hmeye başlasın. Mevcut hali göze hiç hoş gelmiyor. Bunu yapmamız lazım. Notunuz alın, proje çalışmasını birlikte yapalım.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim