Bitlis'in Ahlat ilçesindeki yaklaşık 600 mağara evin turizme kazandırılması için 47 milyon liralık yatırım yapılması planlanıyor.Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, yaptığı açıklamada, ilçedeki Madavans ve Harabeşehir kanyonlarında bulunan yaklaşık 600 mağara evin turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Belediye adına hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sunulan "Harabeşehir Bölgesi Ekoturizm Projesi"nin kabul edildiğini belirten Çoban, projenin şu anda çizim aşamasında olduğunu kaydetti.

 

"6 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP"

Çoban, Harabeşehir'in yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İslam'dan önce kaybolan medeniyetleri de uhdesinde barındıran ve Müslüman Türk milletinin uhdesinde bir medeniyetin parçası olarak devam eden mağara evlerden oluşan iki önemli kanyonumuz var. Buradaki çalışmalarımız uzun süredir devam ediyordu. Ancak proje aşamasına taşımakta ciddi güçlük çekiyorduk. Biz de kaymakamlığımızla DAKA'ya proje sunduk ve projemiz onaylandı."

 

 

"YAKIN ZAMANA KADAR İNSANLAR YAŞIYORDU"

Çoban, mağara evlerin bir çok medeniyetin izlerini taşıdığını anlattı. Bölgede Urartular, Romalılar ve Bizanslıların izlerine rastlandığını ifade eden Çoban, "Ama en önemlisi bin yıldan beri Müslüman Türk milletinin izlerini bulabilirsiniz. Bu mağara evlerde yakın tarihimize kadar insanlar yaşıyordu. Hatta bazıları soğuk hava deposu gibi kullanılıyordu. Biz artık buraların turizme açılmasının ülke insanına daha hayırlı olacağına inanıyoruz." dedi.

 

"ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR"

Çoban, projenin hayata geçmesinin ardından bölgede arkeolojik çalışmalar yapılabileceğini kaydetti. Projenin yaklaşık 17 kilometrelik bir alanı kapsadığını, "kuş cenneti" denilen alandan başlayarak Madavans Vadisi'nin sonunda bittiğini anlatan Çoban, "Projede seyir tepeleri, barınma alanları, yürüyüş parkurları, kafeler, restoranlar konaklama merkezi oluşturacağız. Yapacağımız bu çalışma ilçe turizmine büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık 47 milyon liralık bir yatırım söz konusu." bilgisini aktardı. (AA)

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim