Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki olaylar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve geçici olarak Bitlis'e yerleşen 70 aileye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevlilerince psikolojik destek veriliyor.

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Tatvan Sosyal Hizmet Merkezince (SHM), olaylardan dolayı mağdur olan ailelere ve çocuklarına yönelik çalışmalar yürütmek üzere psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacıdan oluşan 5 kişilik özel "psikososyal ekibi" kuruldu. Olaylar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşadıkları kentlerden göç ederek Bitlis'e yerleşen aileleri belirli periyotlarla evlerinde ziyaret ederek sorunlarını dinleyen ekip, mağdur çocukların yaşadıkları travmaları atlatmalarını ve adaptasyonlarını sağlamak için rehberlik, oyun ve drama gibi etkinlikler düzenliyor.

 

"ÖZELLİKLE ÇOCUKLARA REHBERLİK HİZMETİ SUNULUYOR"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, yaptığı açıklamada, yaşananlardan dolayı Bitlis ve ilçelerine terör mağduru 70 ailenin yerleştiğini anımsattı.

 

Uzmanların ve meslek elemanlarının kente yerleşen mağdur aileleri ve çocuklarını belirli aralıklarla ziyaret ettiğini belirten Çakan, şöyle devam etti: "Yaşadıkları travmayı yenmeleri için özellikle çocuklara rehberlik hizmeti sunuluyor. Çocuklara çeşitli oyun ve drama gibi etkinlikler düzenleniyor. Bu yöntemlerle çocukların geçmişte yaşadığı olumsuz olayları atlatmaları için çalışma yapılmaktadır. Bitlis'e yerleşen ailelerin bazıları akrabalarının yanına yerleşmiş, bazıları ise ev tutmuş. Bu ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfınca (SYDV) ev kirası yardımı yapılmıştır."

 

AYLIK 250 LİRA KİRA YARDIMI

Tatvan SHM Müdürü Emreddin Aydoğdu ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları nedeniyle yaşadıkları şehirlerden göç eden aileler ve çocukları için özel psikososyal ekip oluşturduklarını ifade etti.

 

Kentte Şırnak, Diyarbakır, Sur, Yüksekova ve Nusaybin'den gelen ailelere hem yardım hem de psikososyal destek hizmeti verdiklerini vurgulayan Aydoğdu, şunları söyledi: "5 kişilik bu ekibimiz, psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacıdan oluşmaktadır. İlçemize göç eden ailelerin çocuklarına farklı zamanlarda kahvaltı, akşam yemeği, sinema ve tiyatro etkinliği düzenliyor. Çocukların psikolojik durumları da göz önünde bulundurularak devamlı etkinlikler yapılıyor. Aileleri ara ara ziyaret ediyoruz ayrıca psikolojik desteğin yanı sıra yardımlar da yapıyoruz. Bu ekibimizin yerinde yaptığı ziyaretlerde maddi durumu kötü olan 26 aileye 'sosyal ekonomik destek' adı altında yardım bağladık. Ayrıca Tatvan SYDV tarafından bu ailelerimize aylık 250 lira kira yardımı yapılmaktadır."

 

"ÇOCUKLARIMIZIN DURUMU DAHA İYİYE GİDİYOR"

Ekipte yer alan psikolog Kübra Tileği de terör mağduru aileleri 6 aydır sık sık ziyaret ettiklerine dikkati çekerek bu ziyaretlerde çocuklarla iletişim kurabilme imkanı bulduklarını aktardı. Tileği, şöyle konuştu: "Çocuklar yaşadıkları ortamdan çıkıp buralara geldikleri için ister istemez bir uyum ve adaptasyon sorunu yaşadılar. Bu çevreyi daha iyi öğrenmeleri adına çocuklarımıza bu yönde bazı etkinlikler düzenledik. Bu etkinlikler sonucunda çocuklarımızın şu anki durumun daha iyiye gittiğini ve geri dönüşlerini aldık. Şimdilik bir sıkıntı olmadığını görüyoruz. SYDV ile sürekli irtibat halindeyiz ve birlikte ailelerimize destek oluyoruz."

 

Ekipteki psikolog Serdar Eren ise terör mağduru ailelerin Tatvan'a uyum sağlayabilmesi için kendileriyle sık sık görüştüklerini vurgulayarak çocukların ve ailelerinin yaşadığı travmayı atlatmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı.

 

"ALLAH DEVLETİMİZE VE MİLLETİMİZE ZEVAL VERMESİN"

Şırnak'tan gelerek Tatvan'a yerleşen 7 çocuk annesi Necla Çoban da Şırnak'ta çok mağdur olduklarını belirterek şunları kaydetti: "Ailemle buraya geldik. Eşim böbrek hastası ve işi gücü yok. Şırnak'ta çok mağdurduk, kaçtık buraya geldik. Şırnak'ta olaylar daha da devam ediyor. Bize destek ve sebep olan herkesten Allah razı olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Çok yardımcı oldular. Psikososyal ekibinden Allah razı olsun. Gelip bizi evimizde dinleyip ve yardımcı oldular. Bize ve çocuklarımıza çok destek oldular. Ara ara gelip, ziyaret edip, durumumuzu soruyorlar. İhtiyaçlarımız karşılıyorlar. Onlardan çok memnunuz Allah'ta onlardan memnun olsun."

 

Şırnak'taki evlerini bırakarak Tatvan'a göçen 2 çocuk annesi Çiğdem Biltekin de SHM'den destek aldığını dile getirerek "Allah'ıma binlerce kez şükürler olsun. Onların destekleriyle ayaktayız. Bize çok yardımcı oluyorlar. Daima dualarımız onlarla. Evimize her zaman gelip yardımcı oluyorlar. Bizi hiç yalnız bırakmıyorlar." dedi. 

Editör: TE Bilisim