TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda, adaylardan hiçbiri seçilebilmek için gereken üye tamsayısının salt çoğunluğuna (276) ulaşamadı. Dördüncü tur oylama, üçüncü turda en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçilmiş oldu.

 

4. TUR SONUÇLARI

Deniz Baykal 182 oy aldı. Sivas milletvekili İsmet Yılmaz ise 258 oy alarak Meclis başkanı seçildi. Oylamaya 547 milletvekili katıldı. 29 oy boş olarak kullanılırken, 78 oy ise geçersiz sayıldı.

 

3. TUR SONUÇLARI

3. tur oylamada İhsanoğlu: 80, Fırat: 78, oy aldı. İsmet Yılmaz: 259 ile 129 oy alan Deniz Baykal, 4. turda yarışacak. Bu turda da sonuç alınamaması durumunda yeni Meclis Başkanını yapılacak 4. tur oylama belirleyecek. 4. tur oylama işlemi sona erdi.

 

BİRİNCİ VE İKİNCİ TUR

Birinci ve ikinci tur oylamada, adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa (367) ulaşamadı.

 

İşte yeni TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın konuşmasından satırbaşları:

 

TARAFSIZLIKLA HİZMET EDECEĞİM

"Omuzlarıma yüklediğiniz görev nedeniyle hepinize ayr ayrı teşekkür ediyorum. Milli Savunma Bakanlığı görevim de hukuken sona ermiştir. Görevde kaldığım süre üzerince, tam bir tarafsızlıkla hizmet etmeye çalışacağımı garanti ediyorum. Destek ve uyarılarınız için teşekkür ederim. İlk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu Meclis'te çalışmış tüm vekilleri, başkanları şükranla yad ediyorum. Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum.

 

MİLLETİMİZ YENİ ANAYASA BEKLİYOR

Bu Meclis gazi Meclis'tir. Burası demokrasinin kalbidir. Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktır. Yapacak çok işimiz ancak çok az zamanımız var. Kum saati işlemektedir. Bu da bize Meclis'in her anını değerlendirmemiz gerektiğini göstermektedir. Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Bu yeni anayasayı birlikte yapmamız gerekmektedir. Evrensel değerlerle birlikte yeni anayasanın ömrü uzayacaktır.

 

GELECEĞİMİZE UMUTLA BAKABİLİRİZ

Toplumsal çeşitliliği koruyarak barış içerisinde yaşanacak bir siyasal düzeni tahkim etmek de bu Meclis'in görevidir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliği ile toplumsal ve siyasal yaşama katılmasıyla mümkündür. Adalet, eşitlik, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerleri benimseyen bir Türkiye ile geleceğimize umutla bakabiliriz. Yüce Meclis'i saygı ile selamlıyorum."

Editör: TE Bilisim