Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, son 30 yılda görülme sıklığı yüzde 237 oranında artış gösteren ve her 100 bin kişinin 3’ünde görülen melanom, cilt kanserlerinin yüzde 4’ünü oluştururken, cilt kanserinden ölümlerin yüzde 75’ine neden oluyor.

 

ERKEKLERDE DAHA FAZLA

Melanom vakalarının yaklaşık yaklaşık yüzde 25’inde bir veya daha fazla atipik ben varlığı, yüzde 27’sinde 50 adet ve üstü basit ben görülüyor.

Erkeklerde yaşam boyu melanom gelişme riski yüzde 2.6 olarak tespit edilirken, bu oranın kadınlarda yüzde 1.7 olduğuna dikkat çekiliyor. Geçmişinde melanom dışı cilt kanseri olan kişilerde melanom riski yüzde 2.8 ile yüzde 17 arasında değişirken, hastalık geçirenlerde ikinci kez melanom görülme oranı 5 yıllık dönemde yüzde 11 olarak bildiriliyor.

Üçüncü kez melanom için 5 yıllık risk ise 30 olarak belirtiliyor.  

 

AİLENİZDE VARSA DİKKAT!

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, melanom riskinin genetik eğilimli kişilerde daha yaygın olduğu uyarısında bulunarak, "Erkeklerde yaşam boyu melanom gelişme riski yüzde 2.6, kadınlarda bu oran yüzde 1.7 olarak belirlendi. Bu verilere karşılık ultraviyole ışınlarına maruziyetin artışı ve solaryum kullanımları nedeniyle genç kadınlarda melanom sıklığı daha fazla. Solar radyasyon karsinojenik risk taşımaktadır. Ailesinde birinci derece akrabalarında melanom olan kişiler diğer insanlara göre iki kat risk altında" diyor. 

 

ERKEN TANI ŞART

Melanom riskinin yaşla birlikte arttığını, erkeklerde ve beyaz ırkta daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Sağlam, "Melanomdan korunma için açık tenli ve güneş altında çalışan kişilerin bilgilendirilmesi ve tarama programlarının yapılması, halkın ultraviyole ışınlarının etkileri hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanması gerekiyor. Melanomdan korunma ve kurtulma için erken tanı şart. Bu kapsamda kişilerin kendi kendini muayene etmesi, ciltlerindeki değişiklikleri takip etmeleri ve şüpheli durumlarda doktora başvurmaları gerekiyor" dedi. 

Editör: TE Bilisim