Tatil paketi alan memura kötü haber geldi. Darbe girişimi nedeniyle izinleri iptal olan ve tatil paketi alan memurlar ödedikleri tur bedelinin tamamını alamayacak.

Posta'da yer alan habere göre, tatile çıkma planları, darbe girişimi nedeniyle iptal olan kamu çalışanlarının yurt içi ve yurt dışı paket turu, otel iptalini hangi koşullarda yapabileceğini, hangi durumda mahkemeye gitmeleri gerektiğini Gümrük Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü yetkilileri açıkladı:

 

PAKET TUR NEDİR?

Paket tur sözleşmeleri, ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte verildiği sözleşmelerdir.

 

14 GÜNDE İADE ŞART

-Bir memur bir tatil yerine kendi aracıyla gitmek istemiş ve sadece bir otelde konaklama satın almışsa paket tur sözleşmesi sayılır mı?

Tüketici tarafından satın alınan salt otel konaklamaları paket tur kapsamında değil. 

 

 

ÜCRETİN BİR BÖLÜMÜNÜ İADE ALABİLİRLER

-Başbakanlık genelgesiyle kamu çalışanlarının izinleri iptal edildi Bu gerekçeyle ödedikleri ücretleri geri alabilecekler mi?

Paket tur alanlarla turun başlangacına bir gün kala bile olsa 'mücbir' sebep gerekçesiyle sözleşmeyi feshedip, ödedikleri ücretin birbölümünü iade alabilirler. Vergi, harç belgesi olan zorunlu hizmet bedelleri (örneğin iadesi olmayan promosyonlu uçak bileti) düşüldükten sonraki kısım 14 gün içinde iade edilir.

 

KALAN KISMI ALACAKLAR

Yani ödedikleri ücretin tümünü alamayacaklar.

Hayır, alamayacaklar.  Vergi, harç ve zorunlu hizmet bedellerinden sonra kalan kısmı alabilecekler.

 

TURİZMCİLERLE GÖRÜŞÜYORUZ

Sadece konaklama alan memurun parası ne olacak? Bu durum onlar için mücbir sebep sayılabilir mi?

Paket tur sözleşmeleri yasayla düzenlendi. Sadece otel hizmeti alanlar sayılmıyor. Bu durumda biz işletmelerden anlayış göstermelerini bekliyoruz. Bunun için turizmcilerle görüşüyoruz. Anlayışsız işletmeler karşısında, tüketici mahkemeye başvurabilir. Ödediği otel bedeli 3480 liranın altındaysa bulunduğu yerdeki tüketici heyetine, 3480 liranın üzerindeyse tüketici mahkemesine başvurabilir.

Editör: TE Bilisim