Türkiye'de kışın en sert geçtiği illerden Erzurum'da defin işlemlerinde sorun yaşanmaması amacıyla belediye görevlilerince yaklaşık bin kişilik mezar açıldı.

Hava sıcaklığının kış aylarında sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da, bu dönemde defin işlemlerinde yaşanabilecek olası sıkıntıların önüne geçmek için belediye ekiplerince hazırlıklara başlandı. Kışın aşırı soğuklar nedeniyle toprağın bile donduğu ve yüksek rakımlı olması dolayısıyla yoğun kar yağışı olan kentte, mezar açma çalışmalarına başlandı.

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesine bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda, bu ayın başından itibaren kentteki mezarlıklarda şu ana kadar yaklaşık bin defin yeri kazıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mezar açma çalışmalara başlayan görevliler, etrafı parke taşları ile çevrilen kayalık alanları kepçe yardımıyla açtıktan sonra kompresör, kazma ve küreklerle düzenliyor

 

“KORUNMALARI İÇİN BİR ÇADIR KURUYORUZ”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptığı açıklamada, mezarlık hizmetlerinin belediyenin asli görevlerinden olduğunu söyledi. Bu çerçevede vatandaşlara her türlü desteği vermeye çalıştıklarını belirten Sekmen, şöyle konuştu: "Allah gecinden versin ama ölüm her ailenin başına gelebilecek bir durum. Ömür dolunca ruhumuzu teslim ediyoruz. Bu nedenle mezarlık hizmetlerini ücretsiz hale getirdik. Ölümler, vatandaşımızın en sıkıntılı ve kederli anı. Böyle bir anda kişi yakınını kaybediyor, eli ayağına dolaşıyor ve telaşlanıyor. Biz de böyle bir anda cenazesini alıp, gerekli hizmetleri yaptıktan sonra mezarına kadar götürüyoruz. Orada bekleyen insanların oturabilmeleri için de hizmetlerimiz var. Yazın güneşten, kışın soğuktan korunmaları için bir çadır kuruyoruz. Cenazenin defnedilişi sırasında da yine olası yağış ve güneşe karşı aynı hizmeti yerine getiriyoruz." Sekmen, kış mevsiminin Erzurum'da oldukça sert ve çetin geçtiğini, bu aylarda yakınlarını kaybedenlerin zorluk yaşamaması için şimdiden çaba gösterdiklerini ifade etti.

 

“KAR YAĞIŞININ ÇOK YOĞUN OLDUĞU BİR ŞEHİR”

Kış öncesi mezarlıklarda gerekli hazırlıkların yapıldığını aktaran Sekmen, şunları söyledi: "Erzurum, kar yağışının çok yoğun olduğu bir şehir. Bazı yıllar çok fazla kar yağabiliyor. Mezarların üzeri kapanabiliyor. Biz bunun için şimdiden hazırlık yapıyoruz. İlk defa kabristanda yeri olacak vatandaşlarımız için yerler hazırlıyoruz. Biz o mekanı daha önceden belirliyoruz, numaralandırıyoruz. Ölüm gibi bir olay vuku bulduğunda hemen orada vatandaşımıza yakınını defnetmesi için yer gösterebiliyoruz. İsterlerse yakınının defnedildiği alanda 3-4 mezar da aynı aileye verebiliyoruz." Sekmen, herhangi bir karışıklık olmaması için açılan mezar yerlerinin hangi aileye ait olduğunu dijital ortama yüklediklerini dile getirerek bu kayıt sistemi ile vatandaşların yakınlarına ait kabristanın nerede, hangi ada, pafta ve parselde olduğunu kolaylıkla bulabileceğini kaydetti. (AA)

 

Editör: TE Bilisim