MHP'de kritk kurultay Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde başladı.

 

MHP GENEL MERKEZİ'NDEN FLAŞ AÇIKLAMA

MHP Genel Merkez kaynakları, hukuken sadece 495 delegenin oy verdiğini belirterek, bunun da yeterli sayıya ulaşılamadığı anlamına geldiğini belirtti.

 

 

15.10 GENEL BAŞKANLAR EL ELE SAHNEYE ÇIKTI

MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Süleyman Servet Sazak ve Sait Gönen sahneye el ele çıktı. MHP'li muhaliflerin bu adımı, "muhalefette çatlak" haberlerine ilişkin bir mesaj olarak nitelendirildi.

 

14.35 DİVAN BAŞKANI MUSAVVAT DERVİŞOĞLU

Divan Başkanlığı için Müsavat Dervişoğlu ve Hüseyin Türkoğlu önerildi. Bu durum delegelerin tepkisine neden oldu. Delege salonda "Tek Liste" sloganı attı. MHP Genel Başkan Adaylarının yaptığı istişare sonucu Divan Başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu.

 

13.50 MUHALİFLERİN HEDEFİ TÜZÜĞÜN 63. MADDESİ

Muhaliflerin temek amacı, parti tüzüğünün olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen 63. Madde'de yer alan, "Bu toplantılarda sadece toplantı gündeminde yer alan konular görüşülür ve karara bağlanır, olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" ibaresini seçimin yapılmasını sağlayacak şekilde değiştirmek. Ancak bunun dışında Genel Merkez'in adaylara ve onlara destek olan delegelere karşı kullanmayı planladığı "ihraç" silahını elinden alacak bir tüzük değişikliği yapılması da gündemde.

 

13.25 ÇAĞRI HEYETİ İMZA SAYISINI AÇIKLADI

MHP Çağrı Heyeti, imza veren delege sayısını resmi olarak açıkladı. Çağrı Heyeti, 752 delege sayısının toplandığını belirtti. MHP'de toplam delege sayısı 1187, salt çoğunluk için 595 delegenin imzası gerekiyordu. Salt çoğunluğun, yani delegelerin üçte ikisi imza verdi.

 

12.20 SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANDI

MHP Tüzük Kurultayı'nın toplanması için delege sayısının salt çoğunluğu gerekiyordu. Kurultay'da yeterli sayı olan noter onaylı 594 delegeye ulaşıldığı açıklanırken, 900 delege sınırının aşılması bekleniyor.

 

11.40 BAHÇELİ MHP GENEL MERKEZİ'NDE

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'ye ilişkin gelişmeleri buradan takip edeceği öğrenildi. Öte yandan, bir grup partili de olağanüstü kongreyi, MHP Genel Merkezi'nin girişindeki televizyondan takip ediyor. MHP Tüzük Kurultayı'nın toplanması için gerekli olan delege sayısına ulaşıldığı bilgisi verildi. MHP Tüzük Kurultayı'nın toplanması için delege sayısının salt çoğunluğu gerekiyordu. 

 

 

11.15 SİNAN OĞAN'DAN AÇIKLAMA

Sinan Oğan, MHP Genel Merkezi'nin yapacağı hamlelere karşı delegelerin salona noter tespitiyle giriş yaptığını açıkladı.

 

 

MUHALİFLER AYRILDI MI?

Sinan Oğan açıklamasında ayrıca şöyl konuştu: "Kurultay konularını konuşmak için iftar daveti vardı. Meral hanım işleri nedeniyle katılamadı. Kim ayrı tutmak isterse kendini ülkücüler onu cezalandırır. Birliği kurmak için bu kurultaya geldik. Gün birlik günüdür."

 

 

11.00 AYRI AYRI OTURDULAR

Kongre salonunda Meral Akşener'i destekleyenler bir tarafta, 'Güç Birliği'hareketine katılan adayları destekleyenler ise ayrı bir tarafta oturuyor. 

 

10.15 AKŞENER VE AYDIN SALONDA

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener ve Koray Aydın, 10.15 sıralarında salona girdi. Akşener ve Aydın sloganlar eşliğinde karşılandı. 

 

 

09.30 İLK GELEN İSİM ÜMİT ÖZDAĞ OLDU

Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ oldu. 09.32'de gelen Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.

 

543 İMZA YETERLİ

Toplam 1241 delegenin bulunduğu MHP'de  "Seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz" maddesinin kaldırılması için toplam 543 imza yeterli oluyor. 

 

DELEGE SAYISI 700'Ü GEÇERSE 'CİDDİ' MESAJ OLACAK

Bugün gerçekleştirilecek MHP kurultayına, katılım Genel Başkan Bahçeli'yi de mesaj niteliği taşıyacak. 700 ile 800 arasında delegenin katılımı halinde Genel Merkez yönetimine'güvensizlik' mesajı taşıyacak. Genel Başkan adaylarından Ümit Özdağ da, kurultaya 800 delegenin katılması halinde Bahçeli'nin aday olamayacağını belirterek, "Bahçeli istenmediğinin farkında, gitmek istiyor aslında ama bırakmıyorlar" ifadelerini kullandı. Kulislerde, kurultaya katılacak delege sayısının 600 ila 900 kişi olacağı konuşuluyor.

 

BAHÇELİ: KURULTAY YASAL DEĞİL

Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada ise, bugünkü kurultayın yok hükmünde olduğunu öne sürerek "Arkadaşlarımız 19 Haziran’da yasal olmayan bir kurultaya davet edildi. Ankara’nın dışında, ayrı yargı çevresi olan Akyurt ilçesinde parti kurultayı yapmak yasal bir işlem değildir" dedi. Genel başkan adayları arasında öne çıkan isimlerden Meral Akşener ise, tüzük kurultayından sonra 10 Temmuz’da Genel Başkan seçiminin yapılabileceğini söylemişti.

 

MHP KURULTAYI YARGI SÜRECİ

Genel Merkez yönetimi ile muhalifler arasındaki olağanüstü kurultay, salonlardan önce, mahkemelerde yaşandı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onamasının ardından Çağrı Heyeti Yargıtay'dan aldığı yetkiye dayanarak, kurultayın 19 Haziran tarihinde Ankara Büyük Otel Kongre Merkezi'nde toplanmasına karar verildiği açıkladı.

 

MHP PARTİ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

MHP’nin anayasası olan parti tüzüğüne göre, bugünkü tüzük kurultayının geçersiz sayılma olasılığı var. Zira parti tüzüğünün 64. maddesine göre kurultay, Genel Başkan veya teşkilât işlerini yürüten Genel Başkan Yardımcısı ya da Genel Başkanın görevlendireceği Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından usulüne uygun olarak yoklama yapıldıktan sonra yeterli çoğunluk sağlanmışsa açılabiliyor. 

Editör: TE Bilisim