Van’da 2012 yılında temelleri atılan ve yapımı geçtiğimiz yıl tamamlanan fakat bir türlü açılamayan Urartu Müzesi açılmayı bekliyor. Dünyanın en büyük Urartu Müzesi unvanını kazanacak olan müzenin teşhir-tanzim işleri bir türlü bitmezken eski müze ise kapalı kalmaya devam ediyor. Depremden bu yana tarihinin kapılarını ziyaretçilere kapatan Van’ın yeni müzesine ne zaman kavuşacağı kocaman bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

 

2012’de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay temelini attığı müzenin açılış tarihi 2013 olarak belirtmişti. 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' kapsamında 2012 yılı içerisinde temeli atılan Müze’nin 2013 yılının sonlarına doğru açılışının yapılması planlanıyordu ancak, yapımına başlanmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen müzenin halen açılmaması akıllarda soru işareti oldu. Eski müzenin de hasarları olmasından dolayı binlerce tarihi eser sergilenemiyor. 12 bin 500 metrekare kapalı alan olmak üzere, toplamda 52 bin metrekare alana sahip olan müzede Urartulara ait 90 bin tarihi eserin sergilenmesi bekleniyor. Müzenin hala neden açılmadığı konusunda da bölgede yaşanan terör olaylarından kaynaklı teşhir-tanzim işi yapan firmaların ihaleye girmemesi…

 

 

ÖZGÖKÇE: BİZ GİDER TAŞIRIZ O ZAMAN

TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, bu konunun birinci muhatabı Kültür Turizm Bakanlığı olduğuna dikkat çekerek, “Buna bağlı olarak da İl Kültür Turizm Müdürlükleri daha vakıftırlar. Bundan birkaç ay önce müzenin neden açılmadığını bastırdık. Valilikle, bakanlıkla görüştük. Bir süre önce bakan beyle de bu konuyu konuştuk. Sayın bakan bana müzenin uzun zamandır tamamlandığını ancak taşıma işleminin yapılması için ihaleye çıkması gerektiğini söyledi. 3 defa ihaleye yapıldığını ancak taşıma işini yapan hiçbir firmanın gelip ihaleye girmediğini söyledi. Bölgedeki kirli savaştan kaynaklı firmalar gelmiyor buraya. Hatta en son İl Kültür Turizm Müdürümüzle İran seyahatinde ‘Biz gelip taşıyalım maden kimse gelmiyor’ diye bir espri yapmıştım. Ancak görünen o ki firmalar gelmezse biz gidip taşıyacağız. Van hepimizin şehri. Bizde Van’ımızı seviyoruz. O yüzdende sahip çıkmak zorundayız.” Diye belirtti. 

 

 

ACAR: BU GİDİŞLE AÇILACAK GİBİ DEĞİL

Eski müzenin kapalı olması ve yeni müzenin de bir türlü açılmamasına tepki gösteren kilimciler esnafından Orhan Acar müzenin merkezden kaldırılmasını yanlış bulduğunu söyledi. Acar şunları söyledi: “Müzenin buradan taşınması en büyük yanlış. Zaten insanlar turistler şehir merkezine gelmiyor. Bu şekilde hiç gelmezler. Uzun zaman önce burası kapatıldı ve yeni müze diye ha bir konuşuldu. O müzede bir türlü açılmadı. Yok, işte dünyanın en büyük Urartu müzesiymiş. Arkadaş müze büyük olsa ne olacak. Hiç kimseye ne faydası var ne de katkısı. Halende açılmış değil. Bu gidişle hiç açılmayacak gibi görünüyor. Biz buradaki müzenin de kapatılmasından yana değil. Kaledeki müze yine olsun ancak burası da turistleri çekecek bir yer olması gerekiyor. Başta salma işler yapıldıkça başka Van kilimi olmak üzere tüm değerlerimizi kaybederiz.”

 

 

TUNÇDEMİR: MÜZE ACİLEN AÇILMALIDIR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir müzenin acilen açılması gerektiğini söyledi. Tunçdemir, “Çok eski yıllara dayanan tarihi eserler yıllardır yeni müzeye taşınmayı bekliyor. Yüz yıllık bu eserler çürütülmeye terk edilmiş durumda. Yapımı tamamlanan ancak henüz hizmete başlamayan müzenin acilen açılması gerekiyor. Turizm anlamında da büyük bir öneme sahip olan müzenin açılmama sebebi her neyse bu sorun bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Van’ın şu anda en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi müzedir. Urartu eserlerinin çok sayıda bulunduğu Van’da ve bölgede bir Urartu müzesinin olması ciddi anlamda önem taşıyor. Bu anlamda müzemizde var ancak bu müze kapalı. Müzenin açılması ve turistlerin Urartu eserleri için buraya gelmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

AKTUĞ: 2 KEZ İHALEYE ÇIKTI

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ, daha önce bir gazeteye yaptığı açıklamada belirlenen firmaların Van'a gelmediği için çalışmaların aksadığını söyledi. Aktuğ, "Urartu Müzesi’nin teşhir tanzim ihalesi var. Teşhir tanzim ihalesini de yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu başkanlığı yapıyor. 2 kez ihaleye çıkıldı ve ne yazık ki katılım olmadı. Sebebine gelince bu müzelerin keşif tanzimiyle ilgili bakanlığın belirlediği, çalıştığı 15 tane firma var. Biliyorsunuz müzelerin tanzimini her firma yapamıyor. Van’a belirlenen firmalar davet edildi ama kimse gelmeyince ihale de yapılamadı. Halen de ihaleyi bekliyor müzemiz. Onun için de şu anda müzeyle ilgili çok ayrıntılı bilgi veya bir şeylerin söylenmesine de gerek duymuyorum. Teşhis tanzimi yapılmadan müzenin açılması da mümkün değil. Önce yeni müzemize taşınmamız gerekiyor ve en azından idari bölümü taşımamız gerekir. Dediğim gibi ihaleler aksayınca idari birimin de taşınması aksadı.” Diye belirtti.

 

 

“ZİYARETÇİ KABUL ETMİYORUZ”

İhalelerin katılımı gerçekleşmeyince halkın ziyaretine de açılamadığını söyleyen Aktuğ, “Eski müze ağır hasarlı. Ziyaretçi kabul etmiyoruz, alamıyoruz. Arkadaşlarımız orada 08.00 - 05.00 mesailerini yapıyorlar. Tarihi eserlerin göz göre göre zarar görmesi mümkün değil. Görevlilerimizin kontrolü altında, bu nedenle tarihi eserlerimizde de herhangi bir hasar olmamıştır” ifadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN KÜLTÜR: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim