ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın sebze ve meyve deposu olarak bilinen Sebze Hali’nin yanında yıllar önce belediye tarafından yapılan işyerleri korkutuyor. Vatandaş ve sebze hali esnafı dükkanlara çözüm bulunması için Şehrivan aracılığıyla Büyükşehir Belediyesine seslendi.

 

Van’da bir çoğu depremden kalma metruk yapılar ve binalar ile ilgili radikal bir karar alan ve 2,5 ayda temizleme talimatı veren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’ndan Vanlılar bir adım daha bekliyor. Kentte hizmetle birlikte estetik değişimde de önemli işler yapan belediyenin Sebze hali civarındaki kötü görüntüyü bitirmesini isteyen vatandaşlar burada yüzde 80’i boş ve atıl duran dükkanların uyuşturucuya ve gayri ahlaki işlere davetiye çıkardığını söylüyor. Yıllar önce yine belediye tarafından yapılan ve seyyar ve benzeri uygulamalar yerine bir çok esnafı dükkan sahibi yapan mini dükkanlar yıllardır harabe halde dururken şehrin iyice genişlediği şu günlerde kötü görüntüsüyle de tepki alıyor. Civardaki esnaf ve mahalle sakinlerinin çocukların uyuşturucu kullandığı, fuhuş yapıldığı ve art niyetli işler için kullanıldığı yönünde iddialar da öne sürdüğü o site dükkanların durumu için büyükşehirin atacağı adım beklenirken vatandaşlar ya kaldırılması ya da faal bir hal alacak şekilde kullanılmasını bekliyor.

 

 

VATANDAŞ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Van Valisi Murat Zorluoğlu eliyle başlatılan kentteki metruk binaların yıkılması çalışması gündeme bomba gibi düştü. Vali’nin 2,5 ayda tüm metruk yapıların yıkılması talimatının ardından gözler bu kez de Sebze Hali civarındaki yapılara da çevrildi. Van Belediyesi Başkanı Burhan Yenigün döneminde yapılan yenileme çalışması kapsamında sebze halinde yapılan işyerlerinin de bu kapsama girip girmeyeceği merak konusu olurken Sebze Hali esnafı işyerlerinin terk edildiğini belirterek, gençlerin madde kullanımı için işyerlerini kullandığını söyledi. Belediyeye seslenen esnaflar, dükkanların yeniden faaliyet geçmesini talep ederek, hizmet geçmemesi durumunda bir yıkılmasını talep etti. Şehrivan’a konuşan vatandaşta dükkanların korku yarattığını belirtti. “Akşam buradan geçmekten korkuyoruz. İçeride madde kullanan ya da başka şeyler yapan gençler var. Belediye bu dükkanlar için bir çözüm bulsun” diyen vatandaş dükkanların kötü görüntüsü de göz önüne alınarak yıkılmasını talep etti.

 

 

BAZI ESNAFLAR YIKILMASINI İSTİYOR

Gazete olarak görüştüğümüz sebze hali esnafı metruk halde bulunan işyerlerinin yıkılmasını talep ediyor. Esnaflardan Yunus Aydın, “Belediyeye ait olan işyeri şu aşamada faal değil. Esnaf olarak oranın faal olması, bu görüntüsünde çok daha iyi olurdu. Ancak dükkanların boş kalmasından dolayı buralar madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Gençler burada madde kullanıyor. Bu da bizim işyerlerimizi tehdit ediyor. Madde kullanan gençlerin işyerlerimize zarar vermesinden korkuyor. Sadece bizde değil vatandaşta buralardan korkuyor. Bizim talebimiz belediye burayı yıksın. Hem kötü bir görüntüye de neden oluyor. Sebze halinin kötü görüntüsüne neden olan dükkanların yıkılması hem sebze hali hem de Van için güzel bir çalışma olur.” İfadelerini kullandı.

 

 

“YENİDEN FAAL HALE GELESİN”

Sebze halinin diğer esnafları da dükkanların yıkılmasını talep ediyor. Bazı esnaf ise yıkılmasından çok yeniden faal hale gelmesini istiyor. “Burası sebze ve meyvenin alışveriş mekanı. Ancak bu dükkanlar alışveriş yerinden çok metruk yerler. Cadde üzerinde yer alan yapılan çirkin bir görüntünün oluşmasına neden oluyor. Bu kadar yapılmışsa yeniden faaliyet göstermesi yıkılmasından daha iyi olur. Belediyeye ait olan bu yapılar yeniden hizmete açılmalıdır. Birçok insan desteklenerek yeniden burada dükkanlar hizmet verebilir” diyen esnafların sayıda da fazla.

 

 

BİR ÇÖZÜM OLMALI

İşyerlerinin birçoğu terk edilirken birçoğunda ise hizmet veriliyor. Burada alış veriş yapan Sinan Dağlı da, “Açık olamayan dükkanlar kötü görüntüye neden oluyor. Kapıları kapalı, camları kırılmış durumda. Yan tarafta bulunan dükkanlar gibi diğer dükkanların da hizmet vermesi güzel olurdu. Hiç olmazsa kötü bir görüntü olmazdı. Buradaki esnafla zaman zaman sohbet ediyoruz. Burada madde kullanan gençler var. Bu yapılar yeniden hizmete açılır ya da yıkılırsa gençler burada barınmaz ve burada madde kullanamaz. Hem gençlerin madde kullanmaması hem yeniden canlanması adına bir çalışma yapılmalı. Yıkılacaksa yıkılmalı. Yeter ki bir çözüm bulunsun. Belediye birçok alanda metruk binaları yıktı ve kaldırdı. Burada da yapılmalı.” Dedi.

 

YAVUZ: FAAL HALE GETİRİLMELİ

Şehrivan’a konuşan bir başka vatandaş Emin Yavuz’da işyerlerinin faal olması gerektiğini dile getirdi. Yavuz şöyle konuştu: “Yıkılmasını doğru bulmuyorum. Belediye zamanında yapılan bu dükkanları yıkmak yerine yeniden faaliyet geçirmesi daha doğru olur. Burada birçok esnaf var ve dükkanlar hizmet veriyor. Geriye kalan dükkanlarda işyeri bulamayan vatandaşlar için bir çalışma yapılarak verilebilir. Belediye bu konuda kolaylık sağlayabilir. Bu şekilde metruk durmasındansa hizmet vermesi daha doğru olur. Gerekirse kira bile alınmaz.”

 

“MAHALLE SAKİNLERİ OLARAK KORKUYORUZ”

Madde bağımlısı olanların dükkanlarda barındığını belirten Yavuz, “Esnafla konuştuğumuzda onlarda söylüyor bizde denk geliyoruz. Kullanılmayan dükkanlarda gençler, çocuklar uyuşturucu kullanıyor. Hatta bazen fuhuş yapıldığını bile duyuyoruz. Bizim evimiz buraya yakın. Bazen evden bir şey istedikleri zaman çocuklarımı göndermeye korkuyorum. Bu kadar kötü şeylerin olduğu dükkanlardan korkuyoruz. Bu yüzden de yeniden faal olması bizim mahalle sakinleri olarak tek talebimizdir. Faal bile olmayacaksa son çare yıkılmalıdır. Kötü bir görüntüsü de var.”

 

 

VALİ ZORLUOĞLU BİR YIKIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATMIŞTI

Bilindiği gibi kentte kötü görüntü oluşturan bir çok yapı için de Vali Zorluoğlu eliyle bir seferberlik başlatılmış ve o binaların kısa sürede yıkılacağı belirtilmişti. Zorluoğlu geçtiğimiz haftalarda o yapılarla ilgili yaptığı açıklamada: “Şehrimizde hala çok fazla metruk bina var. Belediye başkanlarımızın, bu konuyla alakalı bir plan yapmasını ve plan çerçevesinde mayıs ayı sonuna kadar, 2,5 aylık dönemde, verimli şekilde çalışılmasını ve hızlı sonuç alınmasını istiyorum. Van'da deprem dolayısıyla epey hasarlı ve metruk bina var. Bu konuyu bizzat takip edeceğim. Metruk binaları bir hafta içinde tespit etmeli, yıkım planı yapmalı ve çalışmaya başlamalıyız.” Demişti. Bu kararın ardından vatandaşlar da fikirlerini dile getirirken bu yapıların yıkılması ya da daha faal ve kullanışlı hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim