Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi sunan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu'nda değişiklik yapmak üzere verdiği teklifte Nevruz Bayramı'nın resmi tatil olması önerisinde bulundu.

Meclise verdiği kanun teklifinde Nevruz bayramının tatil olması ile ilgili gerekçelerini paylaşan Botan şu ifadeleri kullandı: "Ortadoğu ve Mezopotamya’da yaşayan halklar arasında mevsimsel dönüşümün yaşanmasını ve doğanın yeniden canlanmasını ifade eden Newroz / Nevruz, 4500 yıldan bu yana her halkın kendi geleneksel pratiklerine göre kutladığı bir bayramdır. Kelime anlamı olarak “Yeni Gün” anlamına gelen bu bayram halklar arasında Noruz / Newroz / Nowruz / Naurız / Nevruz ve Sultan-ı Nevruz gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır. Buna bağlı olarak her yıl 21 Mart geldiğinde baharı selamlamak amacıyla başta Kürtler olmak üzere Farslar, Afganlar, Kırgızlar, Türkler, Azeriler, Özbekler, Kazaklar vs. birçok halk tarafından kutlanmaktadır. Dolayısıyla Kürtler 21 Mart Newroz Bayramı’nı Kürt coğrafyasında kitlesel olarak meydanlarda kutlarken Anadolu’da da Türkler birçok bölgede bu bayramı Sultan Nevruz, Yaz-Başı, Kuzuayı, Mart Dokuzu vs. isimlerle kutlamaktadırlar. Çünkü en nihayetinde Newroz Bayramı, zor iklim şartlarına karşı insanoğlunun verdiği mücadeleden galip çıkmasını simgelemektedir." dedi.

 

NEVRUZ BAYRAMI'NIN GEÇMİŞİ...

"21 Mart Newroz Bayramı başta Türkiye’de olmak üzere tüm dünyada Kürtler tarafından büyük bir coşkuyla kutlanagelen önemli bir gündür. Kürt kültür tarihinin önemli bir parçası olan Newroz Bayramı’nın, Kürtlerin ataları olarak kabul edilen Gutiler tarafından da tapınaklarda “Yeni Gün” anlamına gelen “Zagmuk” adıyla kutlandığı bilinmektedir. Bu kapsamda Zagmuk bayramında da Newroz Bayramı’nda olduğu gibi düzenlenen törenlerde ateşler yakılırdı ve bununla birlikte kral halkın arasına girerdi. Tarihi kaynaklara bakıldığında bu bayramın Gutilerden sonra Hurri, Mitanni, Med, Kassit ve Urartularda da sürdüğü, aynı şekilde Zerdüşlükte de görüldüğü anlaşılmaktadır. Bunun yanında birçok halkın birlikte yaşadığı coğrafyada Bahai ve İran takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eden Newroz adına yazılı olarak ilk defa ikinci yüzyılda Pers kaynaklarında rastlanmaktadır."

 

"TÜRKLERİN DE KURTULUŞUNU İFADE EDİYOR"

"Ortadoğu halkları tarafından farklı ritüellerle kutlanagelen Newroz Bayramı’nın beslendiği birçok mitolojik hikaye mevcuttur. Bu nedenle 21 Mart Newroz Bayramı Kürtler için Demirci Kawa’nın halka eziyet edip katleden Zalim Dehhak’a karşı baş kaldırarak direnmesiyle Kürtlerin özgürleşmesi efsanesine dayanmaktadır. Yine Orta Asya’da yaşayan Türklerin mitolojisinde ise Ergenekon denen yerde uzun yıllar mahsur kaldıktan sonra Türklerin kurtuluşlarını ifade eden bir gündür. Buna rağmen Newroz Bayramı, Kürtleri inkar politikası kapsamında uzun yıllar yasaklanmıştır. Bunun sonucunda Newroz, Anadolu Türkleri arasında hızla unutulmaya yüz tutarken Kürtler açısından ise ulusal varlığın bir parçası olarak zor şartlar altında kutlanmaya çalışılmıştır."

 

FESTİVAL HAVASINDA KUTLANMALI

"Ülkemizde yasaklamalara bağlı olarak 1990’lı yılların çatışmalı sürecinde 21 Mart’lar ölümlere ve trajedilere sahne olmuştur. Özellikle onlarca kişinin hayatını kaybettiği 1992 Cizre Newroz kutlamaları hâlâ hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Bugün de Newroz Bayramı’nın yasaklandığı yerlerde büyük olayların yaşanmasına ve yurttaşlarımızın yaralanmasına, hatta yaşamlarını yitirmelerine şahit olmaktayız. Buna karşın Newroz Bayramı’nın yasaklanmadığı yerlerde ise yurttaşlarımızın Newroz’u tamamen bir festival havasında kutlayabildiklerini görüyoruz. Bu nedenle Newroz Bayramı’nın yasaklanmasının insanlarımıza gerilimden ve acıdan başka bir şey getirmediği uzun yıllar içinde tecrübe edilmiştir. Dolayısıyla Newroz Bayramı üzerinden sürdürülen yasaklamaların yurttaşlarımızın bu bayramı bir festival havasında kutlamasını engellemektedir."

 

"RESMİ TATİL OLSUN"

21 Mart Newroz Bayramı; baharın gelişiyle doğanın canlanarak yaşamın bereketlenmesini simgelediği için bugün birçok Ortadoğu ülkesinde resmi bir bayram olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle 21 Mart, Türkiye’de de başta Kürtler ve Türkler olmak üzere tüm halkların birlikte festival havasında kutladığı bir barış ve kardeşlik günü olabilir. Newroz Bayramı’nın özgürce kutlanması halkları bir araya getirip kaynaştıran bir çimento vazifesi de göreceği için 21 Mart’ın resmi bayram olarak kabul edilmesi önemli bir adım olacaktır.

Editör: TE Bilisim