Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) başlatılan "Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması" projesi kapsamında okuldan farklı sebeplerle uzak kalan öğrenciler, yeniden eğitime kazandırılacak.

 

MEB koordinasyonunda geçen yıl gerçekleştirilen projenin devamı niteliğindeki çalışma kapsamında 15 pilot ilde, çocukların okula kazandırılmasını sağlayacak olan ekipler, uzmanların düzenlediği eğitim toplantılarına katılıyor. Van'daki bir otelde düzenlenen ve 3 gün sürecek eğitim toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, bakanlıkça başlatılan projenin üçüncü yılına girdiğini belirterek, ekiplerin mart ayına kadar saha ziyaretleri gerçekleştireceğini ifade etti.

 

Bu kapsamda kentte okula gidemeyen kız çocukları başta olmak üzere tüm çocukları eğitime kazandırmayı amaçladıklarını belirten Kırekin, "Kız çocuklarımız başta olmak üzere tüm çocuklarımızı eğitime kazandırarak bu faaliyetleri sonlandıracağız. Bir işe nasıl başlarsanız öyle gider." diye konuştu. Önceki yıllarda kız çocukları başta olmak üzere okula  gönderilmeyen çocukları tekrar eğitime kazandırmada il olarak büyük başarı yakaladıklarını vurgulayan Kırekin, şöyle konuştu: "Özellikle ilçe izleme ve okul izleme ekiplerimiz, hem velileri ikna etme hem de STK'ları süreç içerisine katma konusunda büyük çaba sarf etti. Yine bu çabanın bir örneği olarak bugün buradayız. İnşallah amacımızı sahada göstereceğimiz gayretlerle yerine getirmiş olacağız. Çağımızda eğitim dışında kalan fertler bence toplumun en büyük ayıbıdır. Bu fertlerden en önemli unsur olarak gördüğümüz kızlarımızın eğitime erişiminin önündeki engelleri kaldırmamakta toplumun ayıplarından biridir. Bu anlamda kızların okullaşması için önlerindeki engeller ne ise, aile, sosyal-kültürel faktörler, inançlar gibi bunların mutlaka topyekun paydaşlar tarafından ortadan kaldırılması lazım. Bu anlamda bize düşen de paydaşları aydınlatmak, bilinçlendirmek ve kızlarımızın okula erişimi hususunda engelleyici unsurları ortadan kaldırmak için yardımcı olmaktır."

 

Konuşmaların ardından toplantı, Uzlaşmazlık Yönetimi Uzmanı Sevgi Binbir tarafından "Uzlaşmazlık kavramı ve türleri" konulu bilgilendirme bölümüyle devam etti. Üç günlük eğitim sonunda ekiplerin okula gönderilmeyen kızların bulunduğu bölgelerde alan çalışması yapacağı, aileleri ikna yoluyla çocukları okula kazandırmaya çalışacakları ifade edildi. Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, proje koordinatörleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. 

Editör: TE Bilisim