Öğretmenler Van’a atama istemiyor, aylardır dolu dolu olan oteller bir bir organizasyonlarını iptal ediyor, nitelikli doktorlar bir bir kentten ayrılmak için başvurular yapıyor, ekonominin kanayan yarası daha da büyürken uluslar arası camia da ülkeye sırtını dönüyor… Çözüm sürecinin sona erdiği çatışmalı sürecin yeniden başladığı bu süreçte Van barışı ve huzuru en çok özleyen illerden biri olurken her anlamda kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Bu gidişat Van’ı da bölgeyi de ülkeyi de hiç iyi günler beklemediğini apaçık ortaya koyuyor…

 

Bölgede ve ülke genelinde 7 Haziran seçimleri sonrası patlak veren kargaşalı süreç en büyük zararı da çözüm süreciyle birlikte yükselişe geçen Van ve bölge illerine verdi. Her gün şehit haberlerinin geldiği, çatışmaların ve operasyonların eksik olmadığı bölgede sürecin bitmesinin sıkıntıları bir bir patlak vermeye devam ediyor. Öğretmenlerin çatışmaların başlamasıyla birlikte gelmek istemediği kentte nitelikli sağlık kadroları da bir bir gitme planları yapıyor. Yatırımlar adeta durma noktasına gelirken, kentin en büyük umudu olan turizmde de büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Ateşkesin ve çözüm sürecinin sona ermesi her yönüyle kenti yaralamaya devam ederken huzur ortamı yitip gitmesinin yanında çok sektörde de kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Her gün barış talebini dillendiren halkın çağrısı karşılık bulmazken şiddet her geçen gün biraz daha artıyor. Gidişat kent ve ülke adına korkutmaya devam ederken evlatlarını yitirenler, maddi ve manevi zarar görenler bile intikam yeminlerine yerine “Çözüm sürecinin” yeniden başlaması için adeta yalvarıyor.

 

 

VAN’DA SAĞLIK YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

Sağlık alanında zaten doktor sıkıntısını yaşayan Van’da yapılan 5 yıldızlı sağlık üslerinde hekim sıkıntısı üst düzeyde yaşanırken sürecin bitmesi bir darbe daha vurdu. Hekimler bir bir gitmeye devam ederken Van İl Sağlık Müdürlüğü’nde yapılan bir toplantıda dile getirilenler adeta kentin yarasını biraz daha kanattı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Van’ın yaşanılacak en güzel illerden biri olmasına rağmen, yaşanan terör olaylarından dolayı hekimlerin haklı olarak burada durmadıklarını söyledi.

 

“OLAYLAR HEKİMLERİN VAN’DAN AYRILMASINA NEDEN OLUYOR”

Tabipler Odası Başkanlığı ile yaptığı dönemlerde bazı hekimlerin mecburiyetten buradan ayrıldıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ünal, “İstanbul’u çeken hayat, İstanbul’da kalıyor. Van’ı gördükten sonra burada kalmak isteyen Van sevdalıları da vardır, yok değil. Gitme prosedürlerine dair çok net veriler yoktu, o düzeltildi. Elimizde bu veriler mevcut. İnsanların tayin hakkının mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. Gelen hekimlerin sosyal yönden daha iyileştirerek tutmak gerekir. Bir defa terör olduğu sürece hekimler burada haklı olarak duramayacaklardır. Aileleri, çocukları ve can güvenlikleri var sonuçta. Van, Türkiye’de yaşanacak en güzel illerden bir tanesi. Van’da, terör biterse hekimlerin çoğunun burada gönüllü olarak kalması mümkündür. Van, bölgeye hitap eden bir il. Sağlık turizmi yönünde de buna çok müsait. İran, Irak, Azerbaycan’dan gelen turistlerin birçoğu burada tedavilerini olmaktadırlar. Bu anlamda sağlık turizmi önem arz etmektedir. Hukuki olarak gitmelerini engelleyerek çözüme ulaşmak doğru değil. Mecburi hizmetle giden hekimlerin yerine yeni mecburi hizmetle gelenlerin doldurmaları ile hizmetin devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

TURİZMDE KAZANMADAN KAYIP BAŞLADI…

Olayların vurduğu sektörlerden birisi de hiç şüphesiz turizm oldu. Özellikle son bir yıldır İranlı turistlerle beraber yabancı turistlerin büyük rağbet gösterdiği kentte Nisan’dan beri aralıksız süren ziyaretler bir anda kesildi. Çatışmalı sürecin başlaması ile birlikte Van’daki otellerde rezervasyonların çoğu iptal olurken, bölge esnafının zararı yüksek rakamlara çıkmaya başladı. İki yıl Van’a rahat bir şekilde gelenlerin sayısında artış yaşanırken, son saldırılarla birlikte bu rakamların tekrar aşağıya doğru inişe geçtiği belirtildi. Van’da bir çok otelin bir hafta içerisindeki tüm toplantı ve rezervasyonları iptal olurken, zararlarının yüksek rakamlara çıktığı bildirildi. Elite World Hotels Satış ve Pazarlama Müdürü Serap Kart, yaşanan olaylardan dolayı otellerinin kötü etkilendiğini belirtti. İptal edilen rezervasyon sayılarının yüksek olduğunu belirten Kart, “İnsanlar Van’a gelme konusunda korkar hale gelmiştir. Bu maalesef biz otelciler başta olmak üzere tüm Van esnafını üzmüştür.” Diye gidişatı yorumlarken, Rescate Hotel Van Genel Müdürü İrem Tinli Angün de ciddi toplantı rezervasyonları başta olmak üzere bir çok rezervasyonlarının iptal olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu konuda iptallerin nedenini sorduğumuzda korktuklarını bu yüzden iptal ettiklerini ifade ediyorlar. Konaklamada ciddi bir düşüş var. Bu bir haftalık kaybımızın toplam maliyeti 100-150 bin TL civarında. Umarım kısa zamanda bu çatışmalı süreç sona erer ve herkes rahat eder.”

 

VAN AYİNİ ÖNCESİ YABANCITURİSTLER TEREDDÜTLÜ!

Türkiye Ermenileri Patriği Ruhani Meclis Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye’deki çatışmalı sürecin artık son bulması gerektiği çağrısında bulunurken, süreçten dolayı Van ve Diyarbakır ayinleri için organize edilen birçok turun cemaat üyelerince iptal edildiğini söyledi. Bölgede son dönemlerde artan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan Aram Ateşyan, Türkiye’deki çatışmalı sürecin kendilerini çok etkilediğini belirtti. İnsanların burada yaşanan olaylardan dolayı korktuklarını ve bu yüzden tüm gezi turlarını iptal ettiklerini anlatan Ateşyan, “Diyarbakır’da tarihi Meryem Ana Kilisesi’nde kutlayacağımız bayram ile Van’da gerçekleştireceğimiz ayin için önceden organize edilen birçok tur cemaatimiz üyelerince iptal edildi. Bu önümüzdeki pazar günü Diyarbakır’da gerçekleştireceğimiz bayram için Ermenistan, Amerika ve Fransa’dan gelecek olan tüm üyelerimiz gelmeme kararı alarak turlarını iptal ettiler. Diyarbakır'daki bayram ayinini de Almanya’nın başpiskoposu yönetecekti. Tüm planlar alt üst oldu. Hem Türkiye adına hem de bizler adına olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. Aynı durum Van için de söz konusu. Aylar öncesinden yapılan rezervasyonlar ve tüm hazırlıklar yaşanan çatışmalardan dolayı sekteye uğradı. Cemaatimize üye insanlar doğal olarak korkuyorlar. Bu yüzden de gelmek istemiyorlar. Tabi bu bizim ve ülkemiz adına çok üzücü bir durum. Bu şekilde Türkiye turizm baltalanıyor. Bu sadece bizleri etkilemiyor, ülkemiz turizmini de etkiliyor. Sürecin böyle devam etmesi durumunda Anadolu’da bir tek turist göremeyiz” dedi.

 

“BU TOPRAKLAR KANA DOYDU”

Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada acılar yaşandığını kimsenin inkar edemeyeceğini, on binlerce ailenin evlatlarını, annelerini, babalarını, kardeşlerini kaybettiğini vurgulayan Ateşyan, “İki tarafın karşılıklı anlayış içerisinde buluşarak bu sorunu nihayete erdirmesi gerekmektedir. Hükümetin mutlaka bu yaşanan süreci barış ile noktalaması lazım. Artık silahların durdurulması, ülkemizin yararınadır. Bu ülkedeki evlatlarımızı toprağa vermek istemiyoruz. Bu topraklar kana doydu. Bunun mutlaka önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı. Aram Ateşyan, iptal edilen turlara rağmen Diyarbakır ve Van ayinlerini mutlaka kutlayacaklarını da sözlerine ekledi.

 

İRAN, SINIR KAPISINI KAPATTI!

Yıllardır gözünü Kapıköy’e diken Van henüz bu kapıyı ekonomik olarak avantaja çevirmeden uluslar arası camia da süreçle birlikte tedbirler almaya başladı. Bu anlamda Van’a ekonomik olarak en büyük katkı sunabilecek ülkelerden biri olan Türkiye’ye karşı ilk adımı atarken bir sınır kapısını kapatarak Kapıköy adına da bir sinyal vermiş oldu. İran, Türkiye sınırındaki Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısı'nı kapattı. İran Yol ve Şehir Planlama Bakan Yardımcısı Davud Keşaverziyan, bakanlığın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye arasındaki en büyük kara geçiş kapısı olan Gürbulak-Bazargan Kapısı'nın tek yönlü olarak kapatıldığını duyurdu. Açıklamada, İran plakalı bir kamyonun dün Türkiye topraklarında saldırıya uğradığını; bunun üzerine kapının İran'dan Türkiye'ye giden yönünün kapatıldığını söyledi. Kapatma işleminin Türkiye'nin isteği üzerine yapıldığını öne süren Keşaverziyan, kapının İran yönünün açık olduğunu, Türkiye'deki kamyonların İran'a giriş yapabileceğini kaydetti. Keşaverziyan son günlerde biri Van’da olmak üzere bazı bölgelerde İran araçlarında yapılan saldırılar üzerine Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ile görüştüğünü ve İran'ın bu konudaki itirazını kendisine ilettiklerini ifade etti. Gürbulak-Bazargan Sınır Kapısı, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunuyor.

Editör: TE Bilisim