'Dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan da olan Mesud Barzani Kerkük hezimeti sonrasında ilk kez konuşacak. Kürt sitesi Rudaw, Barzani'nin peşmergenin kaçışına izahat getireceğini duyurdu.

Mesud Barzani tek kurşun atmadan Kerkük'ü 'iç savaş çıkmasın' diye verdiklerini söyleyecek. Kürt halkının öfkesini dindirmek isteyen Barzani’nin, “Bizi iç savaşa çekmek istiyorlar ama bunu yapmayacağız” iddiasında bulunacağı bildiriliyor. 

Irak ordusunun operasyonu öncesinde Barzani Kerkük'e peşmerge birlikleri sevketmiş ve savaşmaya niyetli olduğunu duyurmuştu. Operasyon başladıktan sonra ise Tuzhurmatu'da kısa bir çatışma yaşanmış ardından peşmerge savaşmayı bırakıp kaçmaya başlamıştı. 

 

 

Kürt sitesi basın açıklamasının saati konusunda bir bilgi vermedi. Mesud Barzani Kerkük'ü kaybettikten sonra hiç konuşmamıştı. Kürt halkı kaçan peşmergeye büyük tepki gösterirken Barzani'nin bağımsızlık hayalleri de yerle bir oldu. Barzani'yi K. Irak'ta zorlu bir seçim süreci ve ekonomik kriz bekliyor. Mesud Barzani'nin bütün bu olanları halkına nasıl izah edeceği merak konusu. 

 

TALABANİ'NİN KYB'SİNİ SUÇLAMIŞLARDI

Peşmerge komutanlığı dün suçu Talabani ailesinin partisi KYB'nin üzerine yıkmıştı. KYB güçleri çekildiği için Kerkük'te savaşamadıklarını iddia etmişlerdi. Peşmerge, KYB'yi ihanetle suçlamıştı.

 

 

PETROL KUYULARI DA GİTTİ

Mesud Barzani 25 Eylül'de inatla yaptığı bağımsızlık referandumu sonrasında Kuzey Irak halkını felakete sürüklüyor. Önce ekonomik ablukaya maruz kalan Kuzey Irak, şimdi de petrol gelirlerinden oldu. Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük'teki tüm petrol kuyularının merkezi yönetime geçtiğini duyurdu. Barzani IŞİD bahanesi ile ele geçirdiği Kerkük'te petrol kuyularına da konmuştu. Buradan elde ettiği gelir sayesinde peşmerge ve memurlarının maaşlarını veriyordu. Şimdi o gelirde kesildiği için Kürtleri derin bir ekonomik buhran bekliyor.

Editör: TE Bilisim