2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı disiplin suçları yönünden birçok ilkle başladı. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bilişim suçlarına da disiplin cezaları verilecek. Sosyal medyada arkadaşlarına, öğretmenlerine ya da okul yöneticilerine haraket içeren paylaşımlarda bulunanlara okuldan uzaklaştırma, kınama, hatta okul değiştirmeye varan cezalar verilecek. İşte yönetmeliğe eklenen yeni suçlar ve cezaları:

 

1-5 gün arasında okuldan uzaklaştırma verilecek davranışlar:

Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, paylaşmak, yayınlamak veya başkalarını bu davranışlarla kışkırtmak.

İzinsiz gösteri, etkinlik ve toplantı düzenlemek, bu tür gösteri, etkinlik ve toplantılara katılmak.

Okul kurallarının uygulanması ve öğrencilere verilen görevlerin yapılmasını engellemek.

Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermek.

Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak.

Kınama cezası verilecek davranışlar:

Okul eşyasını ve çevresini kirletmek.

Tütün bulundurmak ve kullanmak.

Dersin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak.

Müstehcen veya yasaklanmış dokümanla okula gelmek.

Öğretmenin bilgisi dışında bilişim araçları ile meşgul olmak.

 

CEP TELEFONUNUZU KİMSEYE VERMEYİN

Yeni yönetmelikle ilgili değerlendirmede bulunan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz "Yeni yönetmelikle getirilen disiplin cezalarını hafife alıp bu konuda arkadaşlarınıza yönelik şaka amaçlı etkinliklerden kaçının. Bilişim araçlarıyla, sosyal medya ile ilgili disiplin yönetmeliğindeki değişiklikler, okul değiştirmeye veya örgün eğitimin dışına çıkmaya kadar gidiyor. Siz siz olun cep telefonunuzu kimseye vermeyin. Sizin telefonunuzu kullanarak başkalarına zarar verilirse, siz sorumlu olursunuz. Cep telefonlarınızı sadece ihtiyaç duyulduğu zamanlarda internet veya sosyal medya erişimi için açın, diğer zamanlarda özellikle kapatın" dedi.

 

DEVAMSIZLIK HAKKI DÜŞTÜ

Daha önce 45 gün olan devamsızlık süresi de 30'a düşürüldü. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Veliler devamsızlığın 5, 15 ve 25'inci günlerinde uyarılacak. Okul birinciliğine de 10 puan şartı getirildi. 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş öğrenciler birinci olamayacak.

Editör: TE Bilisim