ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Eğitim yatırımlarının hız kesmeden devam ettiği, yerel yönetimlerin eğitim yatırımlarını ciddi anlamda desteklediği bir süreçte Van’da önemli bir eğitim yatırımı daha kazandırıldı. Eğitim sırasının üst seviyeye çıkarılması için çaba verilen ve Van’ın da ekonomisinin çokça konuşulduğu şu sıralar hem eğitim, hem de bir iş yatırımı mahiyetindeki bir proje olan OSB’de kurulacak olan Mesleki Lise’nin temeli atıldı.

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı destekli Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Kolejinin temelleri Van Organize ve Sanayi Bölgesinde atıldı. Temel atma töreninde konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, Kudüs’te yaşanan vahşeti anımsatarak, İsrail Devletinin gerçekleştirdiği katliamı şiddetle lanetlediğini ifade etti. Zorluoğlu, göreve başladığı günden itibaren eğitim konusunu her zaman ajandasında birinci sırada yer aldığını ifade ederek, “Çünkü Van ilimiz çok genç bir nüfusa sahip. Bizim nüfusumuzun yüzde 66’sı 30 yaş ve altında olan insanlardan oluşuyor. Bu nedenle bizim toplum olarak herkesin mutlaka eğitime daha fazla zaman ayırması lazım ve daha fazla kaynak ayırmalıyız. Buraya gelmeden önce okuma yazma seferberliği programı sertifika töreni katıldım. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşi hanımefendinin himayelerinde Türkiye çapında bir okuma-yazma seferberliği başlatılmıştı. İlimizde bu konuya çok önem verdi, kaymakam arkadaşlarımız, il milli eğitim teşkilattaki arkadaşlarımız, halk eğitimi müdürlüklerimiz bu konu üzerinde ciddi emek harcayarak iyi bir çalışma yürüttüler.” Dedi.

 

“EĞİTİM KONUSUNDA HEDEFLERİMİZ VAR”

 

Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bugün de geldiğimiz noktada çok başarılı bir tablo görüyoruz. Van’da yaklaşık 62 Bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımız vardı. Bunların 50 Bin tanesi kadın 12 bin tanesi de erkekti. Okuma-Yazma Seferberliği kapsamında yaptığımız çalışma ile 20 kişiye ulaştık. 20 Bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımız artık okuma yazma kursları ile okuma ve yazmayı öğrendiler. Bu sene içerisinde yine biz Van’ı Türkiye ortalamasının üzerine çıkaracağız. Eğitim konusunda hedeflerimiz var. Bunu devamlı dile getiriyorum. Van’da bir diğer hedefim ise tam gün eğitime geçmektir. Yani tüm okullarımızda sabahçı-öğlenci durumunu ortadan kaldırıp bütünüyle 2020 yılına kadar tam gün eğitim hedefine ulaşmak istiyoruz. Bunların yanında yine Van’da 2 Bin dersliğe ihtiyacımız var.”

 

“BİRAZ DAHA ÇABAYA İHTİYACIMIZ VAR”

 

Geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanının Van ziyaretinde Van için ilave kaynak temin ettiğini belirten Zorluoğlu, “İnşallah 2020 yılına kadar özellikle sorunu olan ilk ve ortaokullarda tam gün eğitim meselesini çözeceğiz ve ilave 2 Bin dersliği şehrimize kazandıracağız. Bir diğer hedefimiz ise okullaşma oranının arttırılması ile ilgilidir. Bizim ilk ve ortaöğretim okullaşma oranımız Türkiye ortalamamıza yakındır. Fakat iş Liselere geldiğinde maalesef okullaşma oranımız Türkiye ortalamasının maalesef ki çok altında kalıyor. Dolayısıyla bu alanda biraz daha çabaya ihtiyacımız var. Bir diğer hedefimiz de akademik başarıyı arttırmak. Van maalesef Liselere geçiş sınavında ve Liselerden sonra Üniversiteye geçiş sınavlarında hak ettiği düzeyde değildir. Biz Van’daki Akademik seviyenin mutlaka artması gerektiğine inanıyoruz. Van’ın gerçek yerinin 70’li sıralar olmadığına inanıyoruz. Van’ı el birliği ile 50’li ve 40’lı sıralara çekmek için çaba sarf ediyoruz. Bunun için sadece merkezi yönetiminin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaynakları ve çabaları yeterli değildir.” Şeklinde konuştu.

 

“2500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİYORUZ”

 

Büyükşehir Belediyeleri ve İlçe Belediyeleri olarak da sürekli eğitim merkezleri açtıklarını kaydeden Zorluoğlu, “Şuan ekonomik durumu iyi olmayan 2500 gencimizi Üniversiteye geçiş sınavı için hazırlıyoruz. Önümüzdeki yıl hedefimiz bu eğitim merkezlerinde bu rakamı 5 Bine çıkarmak olacaktır. Bu ve buna benzer birçok eğitim alanında çalışmalarımız var. Fakat burada iş adamlarından da ricamız özellikle eğitim konusunda destek olsunlar yardımcı olsunlar. Buradan bu hayırsever vatandaşlarımıza ve iş adamlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Bilhassa okullaşma yani yeni okulların yapılması konusunda hayırsever ve ekonomik durumu iyi olan iş adamlarımıza, vatandaşlarımıza ihtiyacımız var. Elbette ki devletimizin imkânları var ama biz daha suratla bu eksiklerimizi gidermek için bu çağrıyı yapıp biran önce eksiklerimizi gidermek istiyoruz. Bu nedenle hayırsever vatandaşlarımızı ve iş adamlarımızı Van’da okul yaptırmaya davet ediyoruz.” Diye belirtti.

 

HİZMETİN TEMELLERİ ATILDI

 

Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Burada ki açılışını gerçekleştireceğimiz özel okulumuz Van’da önemli bir eksikliği giderecek. İl dışından bu okula yapmak isteyen kişilerin çok talepleri oldu. Yani başka şehirlerden yatırımcılar ve iş adamları burada bu okulu yapmak için çok çeşitli yollar denediler. Epey bir baskıları oldu fakat bunların hiçbirine geçit vermedik. Dedik ki bu okul Van’da yapılacaksa bunu OSB, bunu Van’daki eğitim ile iştikal eden iş adamlarımız yapmalıdır dedik ve çok şükür geldiğimiz noktada iki tane eğitim ile uğraşan Vanlı Firma ve 13 tane de OSB’de iş gören iş adamımız bir araya gelerek bir birliktelik oluşturarak karı ve ticari kazancı bir kenara iterek burada bu hizmetin temellerini attılar. Burası çok ihtiyaç duyduğumuz kalifiye eleman yetiştirme alanında ciddi katkı sağlayacaktır. Sadece OSB’ye değil Van’daki Sanayiye de kalifiye eleman yetiştirecek. Çok büyük bir okul, 1500 öğrenci aynı anda bu okulumuzda eğitim görebilecek. Bölgemizin ve İlimizin sanayisine de çok büyük katkı sağlayacaktır. Başta OSB Başkanı Memet Aslan’a ve bu işe destek veren herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.”

 

“MAALESEF İSTENİLEN SEVİYELERE ULAŞMIŞ DEĞİLİZ”

 

Temel atma töreninde konuşan Van OSB Başkanı Memet Aslan, ülkemizin konum itibariyle dünya coğrafyası üzerinde insanlık tarihi boyunca inanç, din ve mezhep savaşlarının yaşandığı, etnik ve kültürel çatışmaların vuku bulduğu, ekonomik ve petrol kavgalarının sahne aldığı Ortadoğu’da yer aldığına dikkat çekerek, “Bizlerde il ve bölge olarak ülkemizin en hassas bölgesinde yer almaktayız. Ekonomik, sosyal gelişmişlik ve kalkınmışlık olarak gelişme aşamasında olan ilimiz, eğitimde de maalesef istenilen seviyelere ulaşmış değiliz.” Dedi.

 

“ESASLI BİR REVİZYONA İHTİYAÇ VAR”

 

Genç nüfusa sahip olan Van’ın işsizlik oranının yüksek olduğunu belirten Aslan, “Bütün bu olumsuzlukları göz önünde bulundurduğumuzda bu olumsuzlukları, istismar eden, bunları fırsata çeviren kötü niyetli, sözde etnik ve saplantılı grupların ve güç odakların tehdidi altındadır. Bizler gençlerimizi ve çocuklarımızı bu kötü niyetli, istismarcı güç odaklarında korumanın yegane yolu, temel eğitimi, teknik mesleki eğitimi yaygınlaştırmak, gençlerimize teknik ve beceri kazandırarak onları iş güç sahibi yapmaktır. Ülkemizde ve Dünya’da yaşanmakta olan değişime ve gelişime ayak uydurabilmek için, aynı hızla meslek ve teknik eğitime olan bakış açısında da esaslı bir revizyona ihtiyaç vardır. Genç insanlara erdemli, başarılı bir meslek yolu hazırlamanın, ekonomiye kaliteli ve vasıflı eleman yetiştirmenin yolu mesleki teknik eğitimden geçer. Gençlere mesleki ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştiren, onlara bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlıkları kazandırmanın yolu teknik mesleki eğitimden geçer.” Diye belirtti.

 

TEKNİK MESLEKİ EĞİTİMİ ŞART

 

Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Teknik mesleki eğitim, problem çözme becerileri yüksek, analitik düşünebilen, temel bilimler alanında güçlü bir akademik bilgiye sahip yaratıcı, teknolojiyi izleyen bireyler yetiştirir. Teknik meslek okulları kendine güvenen, zamanı iyi yöneten, programlı yaşayan, kendi potansiyellerini keşfedebilen, problem çözen ve ekip çalışması yapabilen gençler yaratır. Sürekli tüketen değil üreten nesiller yetiştirir. Ülkesine ve toplumuna faydalı, mesleki ve iş ahlakına sahip gençler yetiştirir. Çağa ve mesleki eğitime uygun, gelişen teknoloji tanıyan ve uygulayabilen, etkili ve doğru iletişim kura bilen, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yüksek gençler yetiştirmek, Çevreye ve doğaya duyarlı, toplumsal ve ahlaki değerlere önem veren bireyler var etmek, Sanayi ve hizmet sektörünün kalkınmasına katkıda bulunacak, Ülke insanının refah düzeyi artıracak insanlar yetiştirmektir.”

 

“TEKNİK MESLEKİ LİSEYE İHTİYAÇ VARDI”

 

Aslan, Van’ın ve bölgenin sanayici, imalatçı ve üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadıkları nitelikli,  kalifiye, becerili ve ara eleman ihtiyacını ancak teknik ve mesleki eğitimi veren kurumlarla çözüleceğine vurgu yaparak, “Organize Sanayi Bölgemizin,  küçük sanayi sitemizin ve tekstil kentimizin ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek için Organize Sanayi Bölgemiz’ de böyle bir teknik mesleki lise ihtiyacı hasıl olmuştur.” Dedi.

 

“SAYIN VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

 

Aslan şöyle konuştu: “Bizlerde yerel üreticimizin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirecek, ihtiyaç duyulan elemanların teorik eğitimlerinin yanında pratik olarak da üretim alanlarında stajlarını yapmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizi bir üst öğrenim kurumları için de hazırlamaktır. Bu amaçla açılacak okulumuzda eğitilecek öğrenciler sadece ilimize değil, bölgemize ve ülkemize hizmet edecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır. Bizlerde bütün bunları göz önünde bulundurarak Organize Sanayi Bölgemize, yerel aktörlerimizle beraber böyle bir okul yapmaya karar verdik. Hamdolsun bu niyetimizde de başarılı olduk. Bu konuda her zaman bizlere desteğini sunan, önümüzü açan, dışarıdan gelen bütün taziklere bizimle beraber göğüs geren sayın valimize teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bizlere desteklerini esirgemeyen Ticaret Sanayi Odası başkanımıza, müteşebbis heyet üyelerimize, yönetim kurulumuza ve tüm sanayicilerimize teşekkür ediyoruz.”

 

13 MİLYONLUK OKUL

 

Van’a bu eseri kazandırmak için büyük bir sorumluluk üstlenerek, yatırımı yapmak için bir araya gelen eğitim gruplarına ve iş adamlarına teşekkür eden Aslan, “Protokolü yaptığımız tarihten itibaren özverili bir şekilde mesai mefhumu gözetmeden geceli gündüzlü çalışan inşaat firmamızın değerli yönetimine ve kıymetli çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Sayın valim değerli katılımcılar eğitim kurumumuz yaklaşık on bin metrekarelik bir alan üzerinde, sekiz bin metrekare kapalı alanı, kırk beş derslik ve on atölye, laboratuvar, yemekhane, konferans salonu, kültürel ve spor alanlarından oluşan bir komplekstir. Tahmini yatırım değeri on üç milyon olan okulumuzda yaklaşık bin beş yüz yirmi öğrenci eğitim görecektir. Okulumuzda idareci, öğretmen ve hizmetlilerden oluşacak yüz eli kişilik bir istihdam hedeflenmektedir.” Diye belirtti.

 

“ÖĞRENCİLER OKULUMUZDA EĞİTİM GÖRDÜKLERİ SÜRE BOYUNCA SİGORTALANMAKTADIRLAR”

 

2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenen kolejin, bilişim ve endüstriyel otomasyon, elektrik elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim verileceğini söyleyen Aslan, “İlimiz de ve bölgemiz de oluşacak ihtiyaçlara göre yeni dalar açılacaktır. Bu eğitim süreçlerinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir iş birliği protokolü imzalamışlardır. Bu protokolde OSB’lerde arsa tahsisi, vergi muafiyetleri, sigorta muafiyetleri gibi destekler söz konusudur. Okulumuza kayıtlı bütün öğrencilerin eğitim öğretim ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda eğitim gören bütün öğrenciler okulumuzda eğitim gördükleri süre boyunca sigortalanmaktadırlar.” Şeklinde konuştu.

 

İSRAİL KINANDI

 

Aslan konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Sayın valim değerli katılımcılar Rabbim nasip ederse bu gece ilk sahurumuza kalkacağız ve yarın mübarek ramazan ayının ilk orucunu tutmuş olacağız. Bizleri bu ramazan ayına da sağlıklı ve sıhhatli bir şekilde ulaştıran Rabbimize sonsuz hamdolsun.  Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise  cehennem azabından kurtuluş olan mübarek ramazan ayının ilimize, bölgemize, ülkemize ve tüm İslam alemine barış huzur ve mutluluk getirmesini cenabı Allah’tan diler. Eğitim kurumumuzun ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni eder beni dinleme nezaketinde bulunduğunuzdan ötürü hepinize teşekkür ederim. Konuşmama geçmeden önce malumunuz dünden bu yana ümmetin kanayan yarası Filistin topraklarında Siyonist İsrail’in ve işbirlikçisi Emperyalist Amerika’nın mazlum Filistin halkına karşı başlatmış oldukları katliamı şahsım ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulum adına şiddetle ve nefretle kınıyorum.”

 

Yapılan konuşmaların ardından dualar eşliğinde temel atmak için botuna basıldı. Temel atma törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilisim