ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAKAN SARI - Van Büyükşehir Belediyesi’nin kentin ulaşımını rahatlatma konusunda, kısa vadedeki ilk adımı olan Parkomat sistemi başlayalı üç ay gibi bir zaman oldu. Kısa sürede kentin en işlek caddelerini açık oto pazarı olmaktan çıkaran ve gün boyu iki şeritli yolun tek şeridinin sürekli olarak dolu kalması geleneğini bozan sistem Vanlılar’ın da şu ana kadar memnun kaldığı bir uygulama olarak devam ediyor. Sistem trafikte kökten çözüm getirmese de vatandaş eskiye nazaran yeni sistem ile daha rahat.

 

 

VAN’DA İŞLEK CADDELER RAHATLADI

Çevre Yolu’nun, kentteki alternatif yol ihtiyacının ve diğer bir çok ulaşım sorununun konuşulduğu bir dönemde Van Büyükşehir Belediyesi’nin attığı ilk adım işe Parkomat sistemini başlatmak olmuştu. Kentteki en işlek caddeleri parkomat sistemi ile ücretli hale getiren Büyükşehir’in hamesinden sonra açık oto pazarına dönen Cumhuriyet ve Kazım Karabekir gibi caddelerde bir rahatlama sağlanmıştı. Bu adıma rağmen kent genelinde hala genel bir sıkışıklık yaşansa da uzun vadedeki hamleler ile kentin bu sıkışıklıktan kurtulması yönündeki beklenti devam ediyor. Parkomat sistemi ise bu noktada destek alan bir adım olarak memnuniyet ile karşılanmaya devam ediyor. Özellikle cadde esnafının bir çoğu tam anlamıyla tıkalı halde kalan caddenin sağ şeridinin hem vatandaşlar tarafından daha rahat kullanılması hem de daha sakin olması nedeniyle sistemden memnun. Daha önce kimsenin kullanamadığı caddelerin diğer şeridi ücretli olmasına rağmen kullanılıyor.

 

 

ŞEHRİVAN PARKOMATI VATANDAŞA SORDU

Türkiye’nin birçok şehrinde hizmet veren parkomat sistemi Van’da aylar önce hizmete girdi. Vanlıların araç park ve trafiği konusunda yaşadığı sorunlara, çözüm olarak getirilen parkomat, kentteki birçok cadde ve sokağı ciddi anlamda rahatlattı. Özellikle Van’ın 2 işlek caddesi Maraş ve Cumhuriyet Caddesi’nde büyük rahatlatma sağlayan parkomatı gazetenize Şehrivan olarak Vanlılara sorduk. Anket düzeyinde yaptığımız haberde Vanlı esnaf ve vatandaşlar parkomat ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Hayata geçirilen parkomattan memnun olan Vanlıların bir de talepleri var. İşte Vanlıların parkomat düşünce ve istekleri...

 

 

“UZUN ZAMAN ÖNCE OLMALIYDI”

Parkomat ile ilgili konuşan Turgay Günaslan, “Bir süre önce uygulamaya başlanan parkomat gerçek anlamda çok önemli ve yararlı. Uzun zamandır olması gereken bir hizmet. Eskiden müşterilerimiz işlerini görmek için araçlarını park edecek bulamazken şimdi ise aracını bırakıp işini hemen yapıp gidebiliyor. Özellikle Beşyol için çok güzel oldu. Daha önce burada 3 sıra park edenler varken şimdi tek sıra park var o da tek tük. Gerçekten çok olumlu bir hizmet oldu. Bu çalışmayı uzun zamandır bekliyorduk. Beşyol esnafı olarak çok rahatladık.” Dedi.

 

 

ELGÜN: KEŞKE DAHA ÖNCE OLSAYDI

Pakomatın yerinde bir hizmet olduğunu söyleyen İzzet Elgün de şunları söyledi: “Parkomat çalışması çok yerinde bir hizmet oldu gerçekten. Biz esnaf olarak bu çalışmadan çok memnunuz. Geçte olsa çok yerinde bir çalışma olmuş. Keşke bundan çok önce olsaydı bu hizmet. İnanın çok daha mutlu olurduk daha önce yapılsaydı. Ama olsun hizmetin kötüsü olmaz. Biz çok memnunuz.”

 

 

“ESNAF OLARAK ÇOK RAHATIZ”

“Biz esnaf olarak parkomat çalışmasından çok memnunuz” diyen Zeki Koç, “Ama vatandaşlar rahatsız bu durumdan. Sebebi ise ücretler. Ama biz esnaf olarak çok rahatız. Her şeyden önce park sorunu ortadan kalktı. Trafik az da olsa rahatladı diyebiliriz. Önceleri çift sıra parktan dolayı araçlar bu yolları rahatlıkla kullanamıyordu. Ama şimdi araçlar rahat bir şekilde gidip gelebiliyor. Çift sıra parklaşma sona erdi. Bu uygulamanın tüm caddelerde uygulanması şart. Hatta ara sokaklarda da denetim daha sıklaşmalı ki oradaki esnafta rahatlayabilsin. Biz esnaf olarak bu çalışmayı uzun zamandır bekliyorduk. Çok iyi ve yerinde bir çalışma olmuş.” Şeklinde konuştu.

 

 

SAMSA: ÇOK MEMNUNUZ

Parkomat için yerinde bir çalışma diyen Murat Samsa ise şöyle devam etti: “Parkomat çalışması çok yerinde bir çalışma olmuş. Biz esnafı rahattı gerçekten. Özellikle mal indirirken çok sıkıntı yaşıyorduk ama artık o sorunu yaşamıyoruz. İşimizi ardık daha rahat bir şekilde yapıyoruz. Parkomat çok iyi bir çalışma olmuş gerçekten. Çok memnunuz. İyikide hayata geçirilmiş bu çalışma. Van esnafını rahatlatan bir çalışma olduğu kesin.”

 

 

“BU ÇALIŞMA İYİ OLDU”

Esnaflardan Barış Özek, “Parkomat çok yerinde bir hizmet oldu. Bu çalışma iyi oldu. Biz esnaf olarak sürekli park ve trafik sorunu yaşıyorduk burada. Müşterilerimizi çok rahatlattığı kesin. Örneğin fotoğrafçıya gelecek olan gelin damadı düşünün. Araçlarını park edecek yer bulamıyorlardı maalesef. Çekim yapıp çıktıklarında onca yolu yaya gitmek zorunda kalıyordu gelin ve damat. Bu yüzden bu çalışma çok iyi yerinde olmuş. Artık müşterilerimiz rahatlıkla gelebiliyorlar buraya.” İfadelerini kullandı.

 

 

OĞUZBUZ: EKMEK KAPISI OLDU

Çalışmanın kendilerini memnun ettiğini dile getiren Emrah Oğuzbuz şöyle konuştu: “Parkomat çalışması bizi gerçekten çok memnun etti. En azından biz esnafı olumlu etkilediğini söyleyebilirim. Çok mantıklı bir çalışma. Park sorunu ortadan kalktı neredeyse. Daha da önemlisi istihdam sağlanıyor. Onlarca insana ekmek kapısı oldu.”

 

 

YİĞİT: PARK EDEMİYORUM

Parkomattan rahatsız olan Cem Yiğit ise, “Ben kendi arabamı eskiden dükkanımın önüne park ediyordum. Şimdi ise park edemiyorum. Oto parka götürüyorum. Müşteriler de bu konuda şikayetçi. Aldıkları bir malzemeye 4 lira ödüyorlar şimdi ise 4 lirada park etme yerine ödüyorlar. Bu da ayrı bir külfet oldu. Ekonomik olarak vatandaşa ayrı bir masraf oldu.  Cadde bu sayede trafik konusunda biraz sakinleşti ama bu bizi pek olumlu etkilemedi.” Dedi.

 

 

“CADDE VE TRAFİK SAKİNLEŞTİ”

Parkomatın faydalı olduğunu söyleyen Özcan Şen şunları söyledi: “Vatandaş için kötü oldu. Eskiden bu cadde üzerinde üç sıra araç park ediyordu hem trafik için sıkıntı oluyordu hem de vatandaş için. Bu işten en karlı çıkan otoparkçılar oldu. Çünkü eskiden herkes arabalarını cadde üzerinde park ediyorlardı otoparka gerek duymuyorlardı. Vatandaş buraya park etse bir saate 5 lira ödüyorlar oysa otoparka bir gün için 5 lira ödüyorlar bunun için artık herkes arabalarını otoparka götürüyorlar. Bu sayede hem cadde sakinleşti hem de trafik sakinleşti. Bu düzenleme faydalı oldu.”

 

 

“ESNAFLAR BAKIMINDA KÖTÜ OLDU”

Şemsettin Aslan adlı esnaf ise, “Bu düzenleme hiçbir yerde yok. Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin böyle bir uygulamayla karşılaşmazsınız. Biz esnaflar bakımında kötü oldu. Müşteriler önceleri arabalarını park edip gelip 10 dakika içinde işlerini halledip çıkıyorlardı. Şimdi ise park için para ödüyorlar. Vatandaşa ek bir gider oldu. Müşteriler yol üzerinde olduğumuz için tercih ediyorlardı bizi şimdi müşteri arka caddelere araçlarını park edip orda işlerini hallediyorlar. Bizim açımızda kötü oldu müşteri kaybettik.” Diye konuştu.

 

 

BEYAZ: HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Pakomattın hiçbir şeyi değiştirmediğini savunan Şeref Beyaz şöyle konuştu: “Bu parkomat gelmesi hiçbir şeyi değiştirmedi. Sadece vatandaşa olumsuz yansıdı. Cadde araç yoğunluğu aynen devam ediyor. Trafik desen gene aynı sıkıntılar yaşanıyor. Bu çözümler kalıcı çözümler değil. Müşteri konusunda bakarsak tabi olumsuz etkiledi esnafı. Vatandaşlar para ödemek için araçlarını uzak yerlere park ediyorlar buda müşteri kaybımıza neden oluyor. Yani kısacasını söylemek gerekirse bu durum biz esnafları olumsuz etkiledi.”

 

 

“VATANDAŞ HEMEN ARACINI KALDIRIYOR”

Cadde esnafından Mesut Şaur, “Bu sistem çok iyi oldu. Paralı olduğu için artık vatandaş aracını park edip gitmiyor. İşini halledip hemen aracını kaldırıyor. Eskiden bu caddeler açık oto satma yeri olmuştu. Vatandaş aracın üzerine satılık ilanını yapıştırıp getirip caddeye park ediyordu ta satana kadar kaldırmıyordu. Ayrıca oto kiralama araçları gün boyunca cedde üzerinde kalıyordu. Buda trafik sıkışıklığına neden oluyordu. Bu düzenleme sayesinde Van’ın caddeleri biraz sakinleşti. Aracını parkeden vatandaş en fazla 15 veya 20 dakika içinde kaldırıyor. Artık Van’ın caddeleri park alanı olarak kullanılmıyor. Bu uygulama bence çok faydalı oldu.” Şeklinde konuştu.

 

 

YILDIZ: ÇOK FAYDALI OLDU

“Parkomattan sonra gereksiz park eden olmuyor” diyen Ekrem Yıldız şu ifadelere yer verdi: “İşi olan gelip park edip işini halledip hemen aracını kaldırıyor. Cadde araç yoğunluğundan azda olsa kurtuldu diyebiliriz. Trafik bakımından pek fazla bir rahatlama olmadı. Bu caddeler üzerinde eskiden çok gereksiz araç park ediliyordu. Zaten caddeler dar bu nedenle trafik çok sıkışıyordu. Bazen araç park etme yeri için tartışmalar bile çıkıyordu. Evet bu uygulama çok faydalı oldu.”

 

 

“CADDENİN SAKİNLEŞMESİNİ SAĞLIYOR”

Caddenin parkomat sonrası sakinleştiğini belirten Sedat Yüzbaşıoğlu, “Parkomat sistemine vatandaşlar ilk başta çok tepki gösterdiler ama sonra alıştılar. İyimi veya kötümü oldu? Evet iyi oldu. Çok faydalı bir sitem her ne kadar vatandaş ilk başta itiraz etse de sonradan faydalı olduğunu gördüler. Cadde üzerinde çok gereksiz park eden araçlar oluyordu bunlar günlerce kaldırılmıyordu. Resmen araç satma yeri olmuştu. Vatandaşlar araçlarının üzerine satılık ilanı yapıştırarak getirip cadde üzerinde park edip günlerce kalıyordu yerinde o araç satılana kadar yerinden kaldırılmıyordu. Bu dolaysıyla sıkıntıya neden oluyordu. Şimdi vatandaşlar işlerini hallettikleri anda hemen araçlarını kaldırıyorlar bu da sürekli caddenin sakinleşmesini sağlıyor.” Dedi.

 

 

DEMİRALP: ESNAFA FAYDALI OLDU

Kendilerine bir etkisi olmadığını belirten Fesih Demiralp şöyle konuştu: “Bize herhangi bir etkisi olmadı müşteri bakımından hatta faydalı oldu. Artık günlerce araçlar park edilmiyor. Vatandaş en fazla 10 veya 15 dakikadan fazla araçlarını park etmiyorlar. Çünkü paralı oldu. Bütün vatandaşlar araçlarını otoparka götürüyor bu da bir nebze de olsa trafiğin ve caddelerin sakinleşmesini sağladı. Aslında eskiden yapılan bir uygulama vardı. Cumartesi ve Pazar günleri cumhuriyet caddesi araçlara kapalı oluyordu bu uygulamada faydalı oluyordu. Esnafa faydalı oldu.”

 

“MÜŞTERİ KAYBINA NEDEN OLDU”

Parkomatın müşteri kaybına neden olduğunu savunan esnaflardan Niyazi Noyan, “Parkomat sistemi sıkıntı oldu biz esnaflar için. Gelen müşteriler araçlarını park ettikleri anda ücret talep ediliyor. Eskiden böyle bir sıkıntı yoktu. Müşteri aracını park edip gelip rahat bir şekilde işlemlerini halledebiliyordu. Vatandaşlar artık araçlarını arka caddelere park ediyor ve dolayısıyla işlerini o bölgede hallediyor. Tabi bu da bize müşteri kaybına neden oluyor. Buda bize olumsuz yansıyor satış yapamıyoruz. Bence böyle bir sistem getireceklerine caddeyi araçlara kapatsalar daha mantıklı olur. İşlek caddeler olduğu için trafik alanında çok yoğun oluyor. Trafik yoğunluğu düşürmek için kalıcı çözümler getirilmesi daha faydalı olur.” İfadelerine yer verdi.

 

 

TUNÇ: BELEDİYE İÇİN GELİR OLDU

İşlek cadde esnafı için iyi bir çalışma olduğuna değinen Celal Tunç adlı esnaf şunları kaydetti: “Yani işlek caddelerde çalışan esnaflar için faydalı oldu. Sürekli satılık araçlar veya kiralık araçlar park ediyordu müşteriler park yeri bulamıyordu. Şimdi bir araç en fazla 10 ve ya 20 dakika kalabiliyor hemen vatandaşlar fazla para ödememek için kaldırıyorlar. Bu da işlek caddelerde sürekli park yeri bulmayı sağlıyor. Bu sistem sayesinde birçok gencimiz iş sahibi oldu. Bu yönde de güzel faaliyet oldu.  Eskiden park alanı için tartışmalar çıkıyordu şimdi ise öyle bir sıkıntı yok. Trafik konusunda da azda olsa işlek caddelerdeki trafiği hafifletti diyebiliriz. Ayrıca burada kazanılan gelirde belediye için ayrı bir gelir kolu oldu.”

 

“HALK AÇISINDAN ZARARLI OLDU”

Halk açısında zararlı, esnaf açısından ise yararlı olduğuna değinen Cafer Tunç, “Halk tarafından bakılırsa biraz zararlı oldu ekonomik anlamda. Biz esnaflar için çok faydalı oldu. Eskiden bir müşterilerimiz park yeri bulamıyorlardı. Şu anda rahatlıkla park yeri bulabiliyorlar. Çünkü artık gereksiz yere park yapılmıyor. Kiralık araçlara ve satılık araçlar artık caddeler üzerinde bulamazsınız hepsi de ara sokaklara bırakıyorlar. Buda trafiğin rahatlamasını sağladı. Vatandaşlar ilk günler çok tepki gösterdiler. Belediye nasıl böyle bir sistem getirir diye ama sonradan alıştılar. Bu sistem otoparkları daha çok işlevsel hale getirdi. Yani faydalı bir sistem oldu.” Dedi.

 

ADIGÜZEL: CADDE AÇIK OTO PAZARI OLMAKTAN KURTULDU

Tamer Adıgüzel adlı esnaf ise şunları söyledi: “Biz esnaflar olarak parkomat sisteminde memnunuz. Alışverişe gelen müşteriler rahatlıkla park yeri bulabiliyorlar. Eskiden caddeyi baştan sona gezseydin en az 20 den fazla kiralık araç ve satılık araç bulurdun ve birçok vatandaş araçlarını getirip park ediyordu günlerce gelip almıyordu. Dolaysıyla park yeri bulmak imkansız bir hal alıyordu. Maraş Caddesi ve cumhuriyet caddesi açık oto pazarı gibiydi. Bu sistem sayesinde hepsi, kaldırıldı. Eskiden uyarılara rağmen vatandaş araçlarını kaldırmıyordu bu seferde çekici geliyordu araçlarını alıp il dışındaki otoparklara götürüyordu. Bu vatandaş için çok büyük bir sıkıntıydı. Hem ekonomik olarak hem de vatandaş mağdur oluyordu. Evet bu uygulama çok faydalı oldu.”

 

“ARTIK PARK YERİ BULMAK MÜMKÜN”

Parkomat için “Faydalı bir proje” diyen Fatih Atilla ise “Eskiden bu işlek ceddeler üzerinde günlerce park edilen araçlar vardı. Her zaman trafik sıkışık oluyordu. Park yeri bulmak samanlıkta iğne aramak gibi bir şeydi. Vatandaşlar şimdi park ediyorlar ama en fazla yarım saat sonra kaldırıyorlar. Çünkü paralı oldu. Park yeri bulmama konusunda birçok vatandaşımız mağdur oluyordu ama şimdi ise her zaman park yeri bulmak mümkün. Trafik yoğunluğu da düştü bu sayede. Artık bütün vatandaşlar araçlarını otoparklara götürüyor ya da arka caddelere park ediyor. Bu sistem merkezi caddeleri rahatlattı. Bu sistem biraz ekonomik olarak vatandaşları sıktı ama yerinde bir proje oldu.” Diye konuştu.

 

GÜRSOY: VATANDAŞ İŞ SAHİBİ OLDU

“Eskiden bu caddeler araç kiralama araç alma veya satma yeri olmuştu” diyen Sinan Gürsoy şöyle konuştu: “Bir nevi açık oto pazarı diyebiliriz. Bu durumdan birçok esnaf sıkıntı yaşıyordu. Malzemesi geliyordu trafik sıkışıklığından dolayı ve park yeri bulma sıkıntısından dolayı çok mağdur oluyordu. Bazı esnaflarımız gece yarısı malzemelerini indirebiliyor caddelerin sakin olduğu saatte. Bu sistem sayesinde en fazla bir araç 15 veya 20 dakika park edebiliyor. Şimdi sürekli park yeri mevcut, müşteride bu sistemden memnun. Biz esnaflarda bu sistemden memnunuz. Belediyenin bu sistemi sayesinde birçok vatandaş iş sahibi oldu. İşsizlik konusunda da çok faydalı oldu. Biliyorsunuz bizim en büyük sıkıntımız işsizliktir.”

 

“ÇÜNKÜ PARA ÖDÜYORLAR”

Ali Polatoğlu adlı esnaf ise, “Parkomat sistemi çok faydalı oldu biz esnaflara. Vatandaşlar eskiden cadde üzerinde yürüyemiyordu. O kadar sıkışık oluyordu. Eskiden işlek ceddeler üzerinde bir metre boş bir alan bulamıyordun ki orada reklam ve ya tanıtım yapabilesin. Arabasını satamayan vatandaş caddeye getirip park edip mutlaka satıyordu. Adeta oto pazarlama yeri olmuştu işlek ceddeler. Vatandaş rahatlıkla yürüyemiyordu caddelerde. Şimdi ise getirip bırakamıyorlar neden? Çünkü para ödüyorlar. Özellikle otobüslerinde Cumhuriyet Caddesine yasak olduğundan beri bakıyorsun evet gerçekten trafik biraz sakinleşmiş. Eskiden Cumhuriyet caddesini en az 20 dakika da araçla geçe biliyordun. Çünkü trafik çok yoğundu. Bir nebzede olsa bu sistem trafiği sakinleştirdi. Evet faydalı bir sistem oldu parkomat sistemi.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim