Referandum sonuçları için artık nefesler tutuldu. Türkiye bugün Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren 18 maddelik yeni Anayasa değişikliğini onaylamak için sandık başına gitti.  Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında oy verme  süresi tüm yurtta sona erdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, doğudaki 32 ilde 07.00'de  başlayan oy verme işlemi 16.00'da sona ermişti. Diğer illerde saat 08.00'de  başlayan oy verme işlemi de 17.00 itibarıyla tamamlandı.

Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 167 bin 140 sandıkta oylarını  kullandı.

Süre sona erdiği halde sandık başında oylarını kullanmak üzere  bekleyen seçmenler varsa bu kişilerin oy kullanmasına sandık kurulu başkanı  saydıktan sonra izin verilecek.

Bu arada, yurt dışındaki seçmenler için gümrük kapılarında oy verme  işlemi de tamamlandı.

 

BAYBURT REKOR KIRDI

Açılan sandık oranını yüzde yüze yaklaştığı Bayburt rekor evet oy oranına imza attı.

Açılan sandık oranının yüzde 95'e ulaştığı anda Bayburt'un referandum oylamasından yüzde 81,78 evet, yüzde 18,22 hayır oranı çıktı.

'Hayır' oylarının en yüksek olduğu il ise Tunceli.

 

YURT DIŞINDAN GELEN OYLAR AYNI ANDA AÇILACAK

Yurt dışındaki seçmenler için 57 ülke, 120 temsilcilikte sandık  kurulmuş, 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi 9 Nisan'da sona ermişti. Yurt  dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye  getirilmişti.

Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan bu oylar da diğer  oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.
 

32 İLDE SANDIKLAR SAAT 16:00'DA KAPANDI

Oy verme işlemi 32 ilde saat 07.00'da, diğer illerde ise 08.00'da başladı. Saat 07.00'de açılan sandıklar  16.00'da kapandı. Oy sayımına geçildi. Diğer illerde ise sandıklar 17.00'de kapandı.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te sandıklar kapandı. Oy sayım işlemine geçildi. Diğer illerde ise sandıklar 17.00’da kapandı. 


REFERANDUM SONUÇLARI MİLLİYET.COM.TR’DE

Milliyet.com.tr dev kadrosu ile referanduma hazır. Referandum sonuçları il il, ilçe ilçe, anında güncellenen rakamlar ile milliyet.com.tr'de olacak.

'Referandum Özel' sayfamızdan ayrıca yurt dışı sonuçlarını, referandum seçimlerine dair son dakika haberlerini, ayrıntılı grafikleri ve Türkiye'nin dört bir yanından gerçekleşecek canlı yayınları takip edebilirsiniz. milliyet.com.tr'yi takip edin sonuçları en hızlı öğrenen siz olun...
 

YSK BAŞKANI’NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

YSK Başkanı Güven, bazı sandıklarda "Tercih" yerine "Evet" mührü kullanılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, vatandaşın iradesinin sandığa doğru tecelli edebilmesi açısından, 298 sayılı yasa da buna izin verdiğinden "Tercih" mührü yerine "Evet" mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli olmasına karar verildiğini bildirdi.

Güven, YSK önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yansıyan bazı bilgiler bulunduğunu, genelgelerle oy pusulalarında "Tercih" mührü kullanılmasını öngörmelerine rağmen, bazı ilçe seçim kurullarının sandık kurullarına "Tercih" mührü yerine "Evet" mührü verdiğini öğrendiklerini söyledi.

Bazı yerlerde kısmi de olsa bu şekilde oy kullanıldığını belirten Güven, "Yüksek Kurul biraz önce toplandı. Vatandaşın iradesinin sandığa doğru tecelli edebilmesi açısından, 298 sayılı yasa da buna izin verdiğinden 'Tercih' mührü yerine 'Evet' mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli olmasına karar vermiştir. Bazı sandık kurullarımızın da oy pusulalarının arka yüzlerini mühürlemeleri gerekirken ön yüzlerine mühür bastıkları anlaşılmıştır. Yüksek Kurul, bu oy pusulalarının da geçerli olmasını kararlaştırmıştır" diye konuştu.

 

YSK SEÇİM YASAĞINI KALDIRDI 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin  halk oylamasına yönelik yayın yasağını saat 18.01 itibarıyla kaldırdı.  YSK'nın, oy verme işleminin tüm seçim çevrelerinde sona erdiğinin  anlaşılması üzerine, Anayasa ve seçim yasalarının verdiği yetkiye dayanarak yayın  yasağı süresinin saat 21.00'den 18.01'e çekilmesini uygun gördüğü bildirildi.  

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ’REFERANDUM’ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliği referandumundaki oyunu İstanbul'da kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Erdoğan, "Milletimin geleceğe yürüyeceğine inanıyorum" dedi.

 

"BU HALK OYLAMASI DÖNÜŞÜM TERCİHİDİR"

Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü halk oylamasının sıradan bir oylam aolmadığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde birçok parlamenter sisteme yönelik oylamaların olduğunu, bu arada bazı halk oylamalarını da yapıldığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bu halk oylaması artık Türkiye Cumhuriyetinde yeni yönetim sisteminin bir değişim, dönüşüm tercihidir. Bu değişim, dönüşüm tercihinde inanıyorum ki halkımız süratle çok daha hızlı bir kalkınmanın, adeta sıçramanın yolunu açmaya inşallah karar verecektir. Çünkü bizim Gazi Mustafa Kemal'in muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefini yakalamak için bir defa alışılmışın dışında bir tercih yapmamız lazım. 2002'den bu yana malum bire üç katladık ama yeterli değil. Bizim çok daha hızlı büyümemiz, çok daha hızlı yürümemiz lazım. İnanıyorum ki milletimiz, bu tercihini yurt içinde ve yurt dışında yapmak suretiyle, Türkiye bu akşam sandıklar açılıp sayım yapılınca, o beklenen tercihini yapmak suretiyle geleceğe yürüyecektir. Ben milletimin demokrasideki sağ duyusuna, şu ana kadar yapılan kampanyayı bir kenara koyup, bu sağduyuyla geleceğe yürüyeceğine inanıyorum. Milletime en kalbi duygularla şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum."
 

‘REFERANDUM SONUÇLARINI İSTANBUL’DAN TAKİP EDECEĞİM’

Sonuçları İstanbul'dan takip edeceğini dile getiren Erdoğan, bir gazetecinin "Katılım rekoru bekliyor musunuz?" sorusu üzenine "Hava öyle gösteriyor. Zannediyorum ciddi bir katılım olacak" dedi.

Vatandaşlar, Erdoğan'a okul çıkışında da tezahüratlar yaparak sevgi gösterisinde bulundu. Erdoğan'ın korumaları tarafından okul bahçesinde bulunan çocuklara da oyuncak dağıtıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Erdoğan Albayrak da 3249 numaralı sandığın bulunduğu sınıfta, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da Sabah saatlerinde aynı okulda oyunu kullandı.


KAYNAK - MİLLİYET

Editör: TE Bilisim