7 Haziran seçimleri sonrasında yeniden başlayan çatışmalı sürecin ardından özerklik ilan eden belediye başkanları bir bir tutuklanırken ‘özerklik’ operasyonu Van’a da sıçradı. Bölgedeki onu aşkın belediyenin ardından özyönetim ilan ettiklerini duyuran Edremit ve İpekyolu belediyelerinin açıklamasının ardından Edremit Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin gözaltına alındı. Öz yönetim ilan eden yerel yöneticiler çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanarak cezaevine gönderilirken Çetin ve öz yönetim ilan eden diğer isimler hakkında nasıl bir karar çıkacağı merak konusu oldu. Öte yandan yapılan gözaltının ardından aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya HDP ve DBP’li isimler bir açıklama ile protesto ederken, Kaya, “7 Haziran’ın rövanşını almak istiyorsanız buyurun erken seçiminizde halkın irade beyan etmesine izin verin. Seçilmişleri, yöneticileri tutuklayarak bu halkı dize getirmeye çalışıyorsunuz yanılıyorsunuz.” Dedi.

 

BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

Bölgede özerklik ilan ettikten sonra gözaltına alınan belediye başkanları arasına Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin de eklendi. Edremit İlçesi Belediyesi DBP'li Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, dün sabah gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Çetin, Edremit İlçesi'nde Halk Meclisi tarafından 'Öz yönetim' ilan edilmesi için yapılan basın açıklamasına katılmıştı. Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah saatlerinde Edremit İlçesi Belediye binasına gelip makam odasında bulunan Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin'i gözaltına aldı. Çetin'in neden gözaltına alındığı konusunda bilgi verilmedi. Belediye Eş Başkanı Çetin, 15 Ağustos'ta Edremit İlçesi'nde Halk Meclisi tarafından sözde 'Öz yönetim' ilan edilmesi için yapılan basın açıklamasına katılmıştı.

 

GÖZALTINA TEPKİ GECİKMEDİ

Gözaltının ardından gözler özerklik ilan eden diğer bir belediye olan İpekyolu’na çevrilirken, Çetin’in gözaltına alınmasına HDP ve DBP’li siyasetçiler ve seçilmişler tepki gösterdi. Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in sabah saatlerinde gözaltına alınması yapılan yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in sabah saatlerinde gözaltına alınmasına tepki gösteren partililer ile il ve ilçe belediye eş başkanları Edremit Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak, gözaltılar yürüyüşle protesto edildi. Açıklamada konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Ak Parti’nin13 yıl boyunca her seçim sonrası ‘Milli iradeye saygılı olun’ denildiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı ve AKP hükümeti 7 Haziran genel seçimlerinde HDP karşısında aldığı yenilginin ardından 13 yıl hiç dilinden düşürmediği milli iradeyi hiçe saymış ve seçim sonuçlarının faturasını halklarımıza savaş çıkartarak ödetmeye karar vermiştir. AKP’nin savaşı başlatmasının ardından son bir ay içinde sivil, gerilla, asker, polis yüzlerce insanımızı kaybettik. Bunu yeterli görmeyen AKP hükümeti 14 Nisan 2009’da başlattığı siyasi soykırım operasyonlarını da aralıksız sürdürüyor.” Dedi.

 

ŞAHİN: BAŞKANLARIMIZ HUKUKSUZCA TUTUKLANIYOR!

Bir yandan HDP Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için çalışmaların yapıldığına işaret eden Şahin, “AKP hükümeti halkımızın oylarıyla seçilmiş olan belediye eş başkanlarımızı da tutuklamaya devam etmektedirler. Halkımızla birlikte karar alan, hizmet üreten ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren eş başkanlarımız hukuksuz bir şekilde tutuklanıyor. Sur, Silvan ve Hakkâri belediye eş başkanlarımızın tutuklanmasının ardından sabah saatlerinde de Edremit Belediye Eş Başkanımız Sevil Rojbin Çetin gözaltına alındı.” İfadelerini kullandı.

 

“GİTTİĞİNİZ YOL, YOL DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, ‘Analar ağlamasın, barış için baldıran zehri içerim’ sözlerini hatırlatan Şahin, “İlk defa yenilgi ile ayrıldığı seçimlerin ardından anaları ağlatmaya ve tüm halklarımıza baldıran zehri içirtmeye karar verdi. Savaş yapma konusunda ki samimiyeti ortaya çıkan AKP hükümeti savaş ve kaosla oy alacağını düşünüyorsa büyük bir yanılgı içindedir. Halklarımız Erdoğan’a cevabını yapılacak seçimlerde bir kez daha verecektir. Erdoğan şunu iyi bilsin ki ‘Zulüm ile abad olunmaz’ eğer zulüm ile adab olunsaydı Saddam Hüseyin, Hüsnü Mübarek, Zeynel Abidin Bin Ali’nin sonu izlediğiniz gibi olmazdı. Gittiğiniz yol, yol değil. Buradan da AKP hükümetinin politikalarını bir kez daha kınıyoruz. Gözaltına aldığınız belediye başkanlarımızı ve insanlarımızı derhal serbest bırakın. Aksi takdirde demokratik mücadelemizi artırarak sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 

KAYA: İSİMLERİ DAHİ HATIRLANMIYOR!

Şahin’in ardından kısa bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, yaşananların devlet cephesi tarafından Kürt halkına açılan bir savaş olduğunu belirterek, “Bugün halkın seçilmişleri kelepçeleniyorsa sokak ortasında gençlerimiz katlediliyorsa bunun adı bir savaştır. Bu savaş karar verenler şunu iyi bilmeliler. Bu halk birçok savaştan geçti. Tutuklamalardan, faili meçhullere, asit kuyularından, köy yakmalarına kadar her şeyi yaşadık. Bu yaşananlarla bugünlere kadar geldik. Yaptıklarınız tamamen toplumlar arası uçurumlar yaratmaktır. Başkada bir sonuç elde edemezsiniz. Sayısızca genelkurmay başkanları geldi. Onlarca başbakan geldi. Ve birçok cumhurbaşkanı geldi. Her gelende aynı politikaya sahipti. Ama şimdi hepsi tarihin çöplüğündedir. İsimleri dahi hatırlanmıyor. Bugün iş başındaki cumhurbaşkanı da, başbakan da, genelkurmay da daha önceleri ülkeyi yönetmiş Tansu Çiller ve Kenan Evren gibi yok olacaktır.” Dedi.

 

‘SOYKIRIM OPERASYONLARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR ‘

14 Nisan 2009 yılından başlayarak bu güne kadar süren ‘Siyasi soykırım operasyonlarının ‘ devam ettiğine dikkat çeken Kaya, bu yöntemle belediyelerini itibarsızlaştırmaya çalışıldığını fakat tüm bunlara rağmen halk desteğinin iki kat arttığını belirtti. Bu gün yine aynı yöntemle Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in de gözaltına alındığını belirten Kaya; halkın gönlünde yer edinen ve halkın iradesiyle seçilen Çetin’in gözaltına alınmasının halkın iradesini hiçe saymak olduğunu belirtti.

 

KAYA: HALK DEVLETİN MEŞRUİYETİNİ TARTIŞIYOR’

Hakkâri, Sur, Silvan ve son olarak Edremit Belediye Eş başkanı Sevil Rojbin Çetin’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kaya “ Sizler ayakkabı kutularını parayla dolduran çocuklarınızı yargıya teslim etmemek için bu Türkiye halklarına savaşı dayatabilirsiniz, yolsuzluklarınızı kapatmak için savaşı dayatabilirsiniz ama bu halk bunu kabul etmeyecektir. Biz bu halka söz vermişiz. Bu halkın temel talepleri hepimizin talebidir. Arkadaşlarımız her zaman halkın talebi yanında durdular. Siz bu halkı tanımazsanız, dilini yasaklarsanız, kültürünü yasaklarsanız bu halkın da sizin meşruiyetinizi sorgulama hakkı vardır. Bu gün bölgede Kürdistan da yaşanan budur devlet kendi meşruiyetini tartışır hale getirmiştir ve halk tartışıyor ve biz de halkın haklı talebinin yanındayız.  “ dedi.

 

‘PLAKASIZ ARAÇLARI YİNE İŞ BAŞINDA’

Birkaç gündür bütün belediyelere, il ilçe örgütlerine bütün seçilmişlerine dönük itibarsızlaştırma operasyonları başlatıldığına dikkat çeken Kaya, tekrardan bir siyasi soykırım operasyonunun başladığına şahit olduklarını belirtti. Son günlerde plakasız araçların tüm her yerde dolaştığını belirten Kaya, aynı plakasız araçlarla Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in makam şoförünün önü kesilerek darp edildiğini belirtti.

 

KAYA: GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN!

2009’da KCK siyasi soykırım operasyonlarını gerçekleştirenlerin sonradan iktidar tarafından ‘Paralelci’ ilan edildiğine dikkat çeken Kaya,  “Önceden siyasi soykırım operasyonlarını gerçekleştirenler nasıl paralelci, ihanetçi ilan edilmişse yarın da iktidarın işi sizle biterse sizler de aynı öncekiler gibi hain bir çetenin, paralelci bir çetenin üyeleri ilan edileceksiniz. Biz bu tür hukuksuzluklara alışkınız. Ama yine olan size olacak.” Diyerek tepki gösterdi. Herkesi aklıselime davet eden Kaya; “Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz her şeye hazırlıklıyız. Bizler bu devletin meşruiyetini de tartışabiliriz bunla siyasi mücadele de yürütebiliriz. 7 Haziran’ın rövanşını almak istiyorsanız buyurun erken seçiminizde halkın irade beyan etmesine izin verin. Seçilmişleri, yöneticileri tutuklayarak bu halkı dize getirmeye çalışıyorsunuz yanılıyorsunuz.” Diyerek göz altılara tepki gösterdi.

 

Kaya’nın konuşmasının ardından açıklamaya katılan vatandaşlar “Baskılar bizi yıldıramaz’ ‘Başkana uzanan eller kırılsın’ sloganları atarak Edremit Belediyesi ana hizmet binası önüne kadar bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim