Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi ilk 10 ayda jeopolitik endişelerle yüzde 1.4 geriledi. Rusya ile artan tansiyon düşüşleri hızlandırabilir.

 

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk on ayında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin yarattığı jeopolitik gelişmeler ile yüzde 1.4 azalarak 33.06 milyona geriledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ekim ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 düşüşle 3.3 milyon kişi oldu.

 

Sektör temsilcileri ilk 10 ayda Avrupalı turistlerin IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekiyor. Öte yandan Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında gerilen siyasi ilişkiler ekonomik boyuta da yansımaya başlıyor. Analistler olası yansımaların ilk olarak turizm sektöründe hissedilmesi bekliyor. Sektör temsilcileri, Rus turistlerden sağlanan yıllık 4 milyar dolar seviyesindeki turizm gelirlerinin 2 milyar dolara inebileceği uyarısında bulunuyorlar. Rusya federal turizm kurumu Rostourism Türkiye ile Rusya arasında turizm alanındaki işbirliğinin "elbette" durdurulacağını söyledi. Rostourism Türkiye'ye paket tur satışının askıya alınmasını tavsiye ederken Rusya'nın Türkiye'ye tur düzenleyen en büyük şirketlerinden Natalie Tours ve Brisco Türkiye'ye tur satışlarını geçici olarak durduracağını duyurdu.

 

RUS TURİST YÜZDE 19 GERİLEDİ

 

Rusya-Ukrayna krizinin ve bu nedenle batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücü sert geriledi. Bu düşüş, Rusya'dan gelen turist sayısında 2015 yılının ilk 10 ayında yüzde 19 düşüş olarak yansıdı. Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci olan ülke olan Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılının ilk 10 ayında 4.37 milyondan 3.54 milyona düştü. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise Rusya haricinde en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden geldiği dikkat çekiyor.

 

Yılın ilk 10 ayına ilişkin verilere göre, İtalya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 26, Fransa'dan gelen yüzde 18, Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 37 azaldı. Sektör temsilcileri kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden turist sayındaki azalmanın IŞİD ve PPK gibi iç güvenlik endişelerine bağlıyorlar. Analistler yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin kişi başına milli geliri yüksek ülkelerde gerçekleştiğine ve bu ülke turistlerinin güvenlik sorunlarına daha hassas olduğuna dikkat çekerek, turist sayısındaki düşüşün turizm gelirlerine de negatif yansıdığını belirtiyor. Turizm gelirlerindeki azalma, bu kalemin Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olması nedeniyle açığın daralmasını geciktiren unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

 

Sektör temsilcileri turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün yılın kalanında da devam etmesini bekliyor. Rusya ile gerginliğin büyümesi halinde ise 2016 yılına da sarkmasını bekliyor. Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm gelirleri jeopolitik endişelerin etkisiyle üçüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 azalışla 12.3 milyar dolar oldu. Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.3 artışla 4.87 milyar dolar, ikinci çeyrekte de yüzde 13.8 düşüşle 7.73 milyar dolar olmuştu. Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.

Editör: TE Bilisim