ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın önemli projelerinden bir tanesi olan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından da takdir edilen İŞGEM, projenin kapanış toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan katılımcıların Van’ın ve İŞGEM’in önemi hakkında konuştu.

 

Van gibi bir kentte zor bir işin altına girdiler. Yıllarca sürecek ama etkisi büyük olacak bir proje ile Van’da Avrupa standartlarında üretim tesisleri kurmak için çalıştılar. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik’in tabiriyle gün geldi “Bu işten vazgeçelim.” Dediler ama vazgeçmediler. Sonunda bir başarı hikayesi yazıldı ve Van’da yazılan bu başarı hikayesinin adı İŞGEM oldu. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde geliştirilen ‘İŞGEM Büyüyor Projesi’ düzenlenen tören ile kapanış programını gerçekleştirdi. Ziyaret eden herkesin büyük beğeniyle söz ettiği en son Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın Türkiye’ye model olarak gösterdiği projenin takdim töreninde hem gurur hem de mutluluk vardı. Van onlarca yeni üretim tesisine ve birbirinden kıymetli onlarca yenilikçe üreticiye kavuştu. Proje adına Van’da bulunan AB temsilcilerinin de büyük övgüyle bahsettiği proje Van’a değer katan bir yatırım olarak hayat buldu.

 

 

VAN ADINA GURUR GÜNÜ

Avrupa Birliği destekleri ile uzun yıllardır çalışmaları sürdürülen “Van İŞGEM Büyüyor Projesi”nin kapanış toplantısı yapıldı. Rekabetçi Sektörler Programı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen programda üretim tesisleri yapıldı ve Türkiye’ye yeni bir model oldu. Proje süreci tamamlanan programın kapanışı da Van’da bir kapanış ile yapıldı. Doubletree By Hilton Otelde düzenlenen toplantıda konuşan Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, projeyi yaparken büyük zorluklar yaşadıklarını söyledi. VANSİAD Başkanı Mehmet Çaldağ ise “çabalarımıza sözde değil, özde olarak devam edeceğiz.” Dedi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan Van’ın tarih ve kültür açısında önemli bir şehir olduğunu ancak sanayi olarak geri kalmış bir şehir olduğuna dikkat çekti. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci kapılarının yenilenmesine dikkat çekti ve “Kapılar yenileniyor, bürokrasi kalkıyor” mesajını verdi. Toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu Vanda güzel şeyler olduğunu ifade etti. Zorluoğlu, “Özellikle bu yaz Van’da sizlerle beraber Van’ı yaşadım, güzel bir yaz geçti.” Diye konuştu.

 

 

ÇALDAĞ: ÇABAMIZ SÖZDE DEĞİL

Toplantıda bir konuşma yapan Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) Başkanı Mehmet Çaldağ, 1994 yılında yola çıktıklarını söyledi. Çaldağ, “Kurulduğumuz yıldan itibaren önemli seminer ve toplantılar düzenledi. VANSİAD bölgedeki sıkıntıların çözülmesinde sadece devletten bir şeyler beklemek yerine kendi bölgesinde girişimleri olmuştur. KOSGEB ile VANSİAD arasında imzalanan sözleşme ile İŞGEM yeni bir iş alanı olarak kuruldu. Kuruluşumuzdan bu yana 15 projeyi başarıyla tamamladık. VANSİAD olarak kuruluş gayemiz olan ilimizin kalkınması için çabalarımıza sözde değil, özde olarak devam edeceğiz.” Diye konuştu.

 

 

GEDİK: VAZGEÇTİĞİMİZ DÖNEMLER OLDU

Van İş Geliştirme (İŞGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ise, “Güzel bir etkinlik için bir araya geldik. Bu proje, 10 yıllık mazisi olan bir projedir. Bu projeyi bırakalım yeter artık dediğimiz anlar oldu. Ancak hamdolsun sonuca ulaştık. Memleketimize çok güzel işler yaptığımıza inanıyoruz.” Dedi. Gedik şöyle konuştu: “2005 yılında kuruluşumuzu gerçekleştirdik. 2008-2009 yılında yoğun gördüğümüz talep ve İPA tekliflerini görünce mekanlarımız var ve kapasitemizi artırabiliriz dedik. 2008 yılının sonunda projeyi sunduk. 2009’da kabul edildi ve 2010 yılında sözleşme imzaladık. 2011 tüm projelerimizi hazırladık ancak malumunuz Van depremini yaşadık. Bakanlıktan aradılar ve eksiklikler var dediler. Biz o dönem İŞGEM’i bir tarafa bıraktık, depremle, yaralarımız sarmaya çalıştık. İŞGEM’de 50-60 aileye barınma hizmeti ve yardımlar verdik.”

 

 

“BELEDİYEDEN 3 AY RUHSAT ALAMADIK”

Belediyeden 3 ay boyunca ruhsat alamadıklarını ifade eden Gedik, “Sanayi Bakanlığının İPA birimi bize destek sağladı. Ankara’ya gittik ve derdimizi kendilerine anlattık. Bakanlık bize destek oldu, bu proje bizim projemizdir dediler ve sahip çıktılar. 2011 yılında tekrar projemize başladık, ta ki 2016 yılına kadar devam etti. Zorlu bir süreç oldu. Bu projeye destek veren ancak hayata geçilmesini istemeyenler vardı. Geçmiş dönemdeki belediye buna engel oldu. 3 ay boyunca belediye tarafından ruhsat alamadık. Faydalı bir işti yaptığımız, şahsi değildi. Memleketimize ve insanımıza faydalı bir iş yapıyorduk. Sonrasında neyse ki ruhsatı aldık.” Şeklinde konuştu.

 

 

GEDİK: KENDİMİZİ GELİŞTİRDİK

Gedik şöyle konuştu: “Bazen kendi kendime soruyorum biz mi yaptık bu projeyi ve bütün her şeyi diye. Niyet iyi olduğu zaman Allah insana yardım ediyor. Niyetimiz halisti, memlekete hizmet etmek istiyorduk. 94’ten bu yana kurduğumu dernek ile bir şeyler yapmak istedik. Bu memleketin derdini kendimize dert ettik. 2016 da başladık 2017 bitirdik. Bu projeyi yazarken İŞGEM’in hizmet kalitesini kurumsallaştırmak ve kapasitesini arttırmak istiyorduk. Birde malum Van coğrafi konum itibariyle bölgesel gelişmeye müsait. Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’u da kattık projeye. Maalesef İŞGEM’in yasal alt yapısı yoktu. Sıkıntıları halen devam ediyor. Sadece inşaat değil teknik anlamda da destek aldık ve kendimizi geliştirdik.”

 

 

DİĞER İLLERDE FARKINDALIK YARATILDI

“Çıtamızı yükselttik” diyen Gedik, “İŞGEM’e mobilyacı, yemekhane ve buna benzer işletmeleri almayacağız dedik. Teknolojiye, yeniliğe yer verdik, yer vereceğiz. Şu ana kadar 28 projeyi kabul ettik. Bu projelerde bizim kurallarımıza uyan projeler. 4 ilde girişimci çalışması yaptık. Çalışma neticesinde geçen yıl Hakkari de yaptığımız eğitim sonucu 18-20 genç Hakkari Valiliğinden İŞGEM istemişler. Bu da başarının örneğidir. Bitlis ve Muş’ta proje sundu.” Dedi.

 

 

“BÖLGENİN EN BÜYÜK PROJESİNİ YAPTIK”

60 girişimciye hizmet verebilir bir İŞGEM oluşturduklarını söyleyen Gedik şunları söyledi: “30 tane ilave işlik yaptık. Şu anda aynı anda 60 girişimciye hizmet verir hal geldik. Bir STK olarak bölgenin en büyük projesini yaptık diye düşünüyoruz. 43 farklı konuda eğitim verdik. Hem ulusal hem de uluslararası aynı zamanda YYÜ’den faydalanarak güzel konularda eğitimler verdik. Firmalarımıza ve İŞGEM yönetimine ciddi katkısı verdik. Türkiye için rol model olabilir miyiz diye iddiamız var. Bu projede 70 uzman çalıştı. Bu uzmanların ilimize çarpan ekonomik etkileri de oldu. 700 kişiyi istihdam etmeyi düşünüyoruz.”

 

3 FARKLI ÖLÇEKTE İŞYERİ KURULDU

Toplamda 7 bin 500 metrekarelik işlik yaptıklarını belirten Gedik, “500 metre karelik 6 tane 125 metrekarelik 12 tane ve 250 metrekarelik 12 tane olmak üzere 3 farklı ölçekte işyerlerimiz oldu. Bunun dışında 200 kişilik çok amaçlı salon ve 200 kişilik cafe, restorantımız var. Bu alanları güzel bir şekilde yaptık. Tasarımı çok güzel oldu. Güzel bir algı oluşturmak istedik. Sayın Bakanımızda burayı gezdi ve buranın Türkiye için rol model olacağını belirtti. Bu da bizi çok mutlu etti. Geçen hafta ilk ihracat tırımız yola çıktı. Bu keyif vericiydi. Bundan da mutlu olduk. Kapasitemizi arttırdık, gelirlerimiz 2’ye katlandı. Bu işin 4 ayağı olmalı dedik ve çalışmalar yaptık.” İfadelerini kullandı.

 

 

POLAT: VAN’DA BOYA ÜRETECEĞİZ

İŞGEM’de girişimci olan Eyüp Polat ise, Kocaeli Üniversitesinde okuduğunu belirterek şöyle konuştu: “Birçok boya fabrikalarında çalıştım, kendimi ciddi anlamda geliştirdim. Kendi boya fabrikamızı İŞGEM de kurduk. Amacım Van’da bulunan ailemin yanına gelmek ve bu memlekete yatırım yaptı. Başkanımızın da dediği gibi inşallah daha güzel işlere imza atacağız. Türkiye’de ilk defa üretilecek farklı bir boya üzerinde AR-GE çalışması yapıyoruz. Bunu da Van’da başaracak ve burada boya üretimi yapacağız.”

 

GAFFARİ: İŞGEM İLE ÇALIŞIYORUZ

İran’ın Urumiye kenti Batı Azerbaycan eyaletinden gelen elektrik mühendisi Sahram Gaffari’nin başarı hikayesi programda gösterildi. Yaptıkları önemli işlerinin yansıtıldığı sunumun ardından konuşan Gaffari, Irak ve İran’da depremde yaşamını yitirenlere rahmet diledi. Gaffari, “Öncelikle geçmiş olsun deprem için, şehitlerimizin yeri cennet olsun. 35 icadım var. 15’inde lisansım var. 20 ülkeye ihracat yaptım. Dört senedir Van İŞGEM ile beraber çalışıyoruz. Bize yardım etti, bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum. Van’da Defender adında bir şirketimiz var. 12 sektörde çalışıyoruz. Yaptığımız ürünlerin yüzde 30’u Türkiye’de satılıyor. Geriye kalan yüzde 70 ise dünyada satılıyor. Ben İŞGEM’de emeği olanlara teşekkür eder, bana burada konuşma fırsatı verdiğini için saygılarımı sunarım.” Dedi.

 

“SANAYİ KENTİ YAPMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Van ve Van’ın istihdam için bu önemli programda olmaktan memnuniyet duyuyorum. Van bildiğiniz üzere tarih ve kültür açısından çok önemli bir şehirdir. Şehirlerden yaşayan insanlar o kültürden etkilenirler. Van o dokudan etkilenmiş bir şehirdi. Urartu medeniyeti demir madeni üretmiş bu da sanayinin önemli bir parçasıdır. Ama Van bu geçmişine rağmen sanayi olarak geri kalmış bu kabul edilir değildir. Van’ı sanayi kenti yapmak bizim görevimiz ve tarihi bir sorumluluktur.”

 

 

ORHAN: VAN DİNAMİK BİR ŞEHİR

Orhan konuşmasını, “İŞGEM Van ve çevre iller için, Türkiye için çok önemlidir. Birlikte hareket edince neler başarabileceğimizi hep birlikte görüyoruz. Bu proje dünyaya, Türkiye’ye ve komşu ülkelere hitap edecek. Van turizm, tarım, hayvancılık ve sanayi açısından gelecek vadediyor. Bütün paydaşların kurumların, halkın, bir araya gelip buna katkı sunması gerekiyor. İŞGEM’in bu misyonu sahiplenmesi, çok önemlidir. Devlet kurumları üzerine düşen görevi yerine getirdi. Son 5 yılda Van’da gerçekleştirilen yatırıma baktığımızda eskiyle kıyaslanamaz bir yatırım var. Van, dinamik bir şehir, genç nüfusa sahip bir şehir: Eksikliklerimiz olacak ama birlik ve beraberlik olmalı.” Şeklinde tamamladı.

 

 

ÇİFTCİ: VAN ÜRETİM MERKEZİDİR

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise şunları kaydetti: “Bugün burada ülkemizin en doğusunda kendi memleketimizde iş adamları ve bürokratlarını ağırlamaktan mutluyuz. Van güneşin ve medeniyetin şehridir. Van geçmişten beri üretim merkezidir. İnşallah hayırlı sonuçlar buradan alacağız. Ak Parti hükümetleri iş dünyamızın ve STK’ların yanında olmuştur. Üretim gücünün arttırılması için Cumhurbaşkanımız öncülüğündeki Ak Parti hükümetleri öncü olmuştur. Bu da ülkemizi büyütmüştür. 2002 yılından bu yana 3 katı aşkın bir büyüme sonucu söz konusu.”

 

“KAPILAR YENİLENİYOR, BÜROKRASİ KALKIYOR”

“Bölgemiz çok ciddi yatırımlar aldı” diyen Çiftci, “Bundan sonraki süreçte yine yatırımlarıyla cazibe merkezi olacak. Bizde bakanlık olarak yasal bir ticaretin yapılması için elimizden geleni yapıyoruz. Kapılarımızı yeniliyoruz. Bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz. Bakanlık olarak Van ilinde de projeler yapıyoruz. Kısa süre içerisinde Kapıköy’ü açacağız. Türkiye’nin en modern kapısı olacak. Şırnak yolu yapılınca 1,5 milyarlık bir ticaret hacmi olacak.” Diye konuştu.

 

ÇİFTÇİ: BİZİ MUTLU ETTİ

Çiftci son olarak şu ifadelere yer verdi: “AB’ye çok ciddi bir katma değer veriyoruz, ama gerekli fonları alamıyoruz. Bugün İŞGEM’in bu projesiyle fonlar çok doğru bir yerde kullanılıyor. Geçmişten bu yana burada bir takım projeler uygulandı ama en güzeli üretim ile ilgili olandır. Bu üretecek, istihdam sağlayacak iş sağlayacak. Bu proje  ülkenin ekonomisine katkı verecek. Bir taraftan OSB, Tekstilkent, bir taraftan İŞGEM olması Van için çok önemlidir. İŞGEM i ziyaret ettik. Heyecan ve mutluluk duyduk. Bu projenin sonuçlanması, mutlu son ile sonuçlanması bizi mutlu etti. Gördük ki Büyükşehrimizin, valimizin büyük emeği var. STK’ların, üniversitenin ciddi katkıları var. Güzel bir vizyon ve hedefler konmuş. Bu beni ziyadesiyle bizi mutlu etti.”

 

 

ZORLUOĞLU: GÜZEL BİR YAZ GEÇİRDİK

Toplantıda son olarak Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu konuştu. Zorluoğlu ilk olarak, “Van’da bir süreden beri güzel şeyler oluyor. Özellikle bu yaz Van’da sizlerle beraber Van’ı yaşadım, güzel bir yaz geçti. İnsanlarımız huzur içerisinde güven içerisinde yaşadılar. Esnafımız daha önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukları yaşamadı. İran’dan çok sayıdan turist geldi, yerli turist geldi. Huzurlu, mutlu bir yaz geçirdik hep beraber.” Dedi.

 

“FARKLI YÖNETİM MODELLERİ VAR”

“Güzel şeyler dediğim işlerden biri de İŞGEM’in bu projesini kutlamak için buradayız” diyen Zorluoğlu şöyle konuştu: “2 kez İŞGEM’i ziyaret ettim. Bu proje çok özel bir proje gerçekten. Bu projenin başında olan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. AB Türkiye delegasyonuna teşekkür ediyorum. Bu proje 2010 başlatıldığında bunu sahiplenen siyasi iradeye, milletvekillerine destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah tam kapasite olarak kısa süre içerisinde hayata geçecek. Mahmut Bey rekabetçi bir yaklaşımla bunu değerlendireceklerini söyledi. Teknoloji ağırlıklı olmasında fayda görüyorum. İŞGEM uygulamaları Türkiye’de birçok yerde var. Buradaki uygulama çok özel. Temelde iki husus var. Birincisi İŞGEM’lerin her ilde farklı yönetim modelleri var.”

 

ZORLUOĞLU: İRTİBAT HALİNDEYİZ

İŞGEM ile OSB arasında farklılık olduğunu sözlerin ekleyen Zorluoğlu, “Burada yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Van’da güzel işler oluyor. Tekstilkentte, bin 500’e yakın insan istihdam ediliyor. Çoğunluğu da kadın istihdam ediliyor. Oranın alt yapısı bitmek üzere hükümetimize teşekkür ediyoruz. 7 milyon hesabımıza geçti. Kış olmadan fiziki ortamı uygun hale getirdik. Önümüzdeki yıl inşallah 3 bin kişi istihdam edeceğiz. Tekstilkente ilave için bakanlığımızla ajans üzerinden irtibat halindeyiz. OSB’ye yeni etaplar ekleniyor. Malumunuz ilimiz cazibe merkezi olan 23 ilden biri. İnanıyorum Van’da bu destekler ve 6’ıncı bölge olmasından dolayı destekler Van'a büyük katkı sağlayacak.”

 

“VAN DENİZİ ARTIK KİRLENMEYECEK”

Belediyelerimiz ciddi çalışmalar yapıyor. Özellikle merkezi ilçeleri Edremit ve İpekyolu belediyelerinin çalışmalarının görmüşsünüzdür. Yeni sokaklar, parklar, alanlar oluşturuluyor. Bu çalışmalar takdire şayan çalışmalardır. Taşra belediyeleri de çok güzel çalışıyor. Büyükşehir Belediyemiz önemli alt yapı kanalizasyon, parklar yapıyor. Van’a 2050 yılına kadar yetebilecek bir arıtma tesisi kuracağız. 1 milyon nüfusun atık suyunu Van Gölü’ne gidiyor. Bizim Van Gölü’nün korumamız ve sahip çıkmamız gerekiyor. Bu mana da çalışmalar yapıyoruz. Van denizi artık kirlenmeyecek.

 

Program çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu. Toplantıya; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Atıf Çiçekli, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van ESOB Başkanı Muhittin Aydemir. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ve çok sayıda davetli katıldı.

Editör: TE Bilisim