Van İl Sağlık Müdürlüğü Van’daki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. İl Sağlık Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıda konuş ve geçtiğimiz aylarda göreve gelen Ergün Yanmaz ve ekibi gazetecilerine sorularını yanıtladı. Sağlık alanındaki yatırımları ve çalışmaları değerlendiren Yanmaz, akıllı hastane ile ilgili bilgiler de vererek taşınma işlemlerinin başladığını söyledi.

 

Geçtiğimiz aylarda İl Sağlık Müdürlüğünde göreve gelen Dr. Ergün Yanmaz kentte görev yapan basın temsilcileriyle bir araya gelerek, soruları cevapladı. Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yanmaz Van’ın sağlık üssü olduğunu ifade etti. Yanmaz önemli konu başlıkları arasında şunları söyledi: “Akıllı hastanemizin taşınma işlemleri başladı. Bu önemli hastaneyle birlikte Van tam anlamıyla sağlık üssü olacak. Van’da personel istihdamı için bakanlık ile görüşmelerimiz devam ediyor. Van güzel ve huzurlu bir kent. Van'da gitme gibi bir niyetim yok. İnsanların biraz buraya gelip görmesi gerekiyor.”

 

YANMAZ: TAŞINMA İŞLEMLERİ BAŞLADI

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ergün Yanmaz ilk olarak, “Van’da uzun süredir konuşulan, uzun süredir insanların aklını kurcalayan akıllı hastane dışarıdan yanında geçerken bitmiş olarak görünüyor. Fakat içine girdiğin zaman gerçekte çok büyük bir hastanedir. Şu an Türkiye’de faaliyete girecek dev sağlık yatırımlarından birisidir. Şu an fizik ilerlemesi bitmiş durumda ve oraya mevcut kadın doğum hastanemiz ile İpekyolu Çocuk Hastanemiz taşınacak. Taşınma işlemleri şu an başladı.  Mesela Bölge Hastanesindeki şu an mevcut acil servisimiz o yeni binamızın içerisine taşınacak. Tabi bunlar bir çırpıda olacak işler değil, gerçeği 500 yataklı diyoruz ama istenildiğinde yatak kapasitesi 700’e çıkarabiliyor. Şimdi orada akademik eğitim başlayacak ve bu 2016 yılının içinde gerçekleşecek. Asistan eğitimlerimiz olacak. Birkaç tane branş için arkadaşlarımız çalışıyor. Şu an tespit etmek üzereler ve hastanemizin taşınma işlemleri başlamıştır.” İfadelerine yer verdi.

 

“VAN SAĞLIK ÜSSÜ BİR KENT OLACAK”

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesiyle birlikte Van’ın sağlık üssü bir kent olacağına dikkat çeken Yanmaz, “Hastanemiz teknolojik sistemlerde donatılmış olup¸1.6 MVa güce kadar elektrik enerjisini doğalgazlı tr jenerasyon sistemi ile %30 daha ekonomik üretecektir. Hastane yaz ve kış koşullarına göre iklimlendirmek sistemleri ve hijyenik klima santralleri ile sürekli taze hava akışı sağlanmaktadır; hemşire çağrı sistemleri, ccvt güvenlik kamera sistemleri, aydınlatma ve yangın algılama sistemleri bilgisayarlı otomasyon devreleri ile takip altında tutularak, ilgili birimler arasındaki iletişim pnömatik tüp transfer sistemi ile yapılmaktadır. Bina içerisinde katlar arasında geçişi sağlayan 21 adet merdivenkovası ile 29 adet asansör bulunmaktadır.” Dedi.

 

TÜRKİYE’NİN İLK LEED SERTİFİKALI HASTANESİ

Yeni akıllı hastane hakkında bilgiler veren Müdür Yanmaz şu sözlere yer verdi: “Hastane Kadın Doğum, Çocuk ile KVC branşlarında 88 adet poliklinik, 28 adet acil muayene, 46 yatak acil müşahede salonları, 12 adet ameliyathane, 114 yataklı yoğun bakım servisi, 3 adet anjiyo salonu, 12 yataklı anjiyo müşahede salonu, 14 adet her branştan laboratuvarken alma ve kan verme istasyonları, ileri teknoloji görüntüleme tekniklerine sahip radyoloji servisi ile 286 adet tek kişilik, çift kişilik ve süit hasta yatak servis odalarına hizmet verecektir. Hastane bünyesinde aynı zamanda 11 adet doğum salonu bulunmakta olup, hasta doğum öncesinde yatış yapılarak odasından hiç ayrılmadan taburcu olana kadar kendisi ve bebeğinin tüm ihtiyaçlarını bu oda içerisinde karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Bina çevresi ve yolları ile 43.75 m2 sert peyzaj, 22.250 m2 otomatik sulama yapılan yeşil alana sahiptir.206’sı kapalı olmak üzere toplam 894 araç kapasiteli otoparka sahiptir. Van 300 yataklı Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi, Van ilinde sağlık bakanlığına tahsisli 29.000 m2 kapalı alana sahip, sismik deprem izolatörü çağımıza en son inşaat teknolojilerin kullanıldığı bir komplekstir; Bu kompleks aynı zamanda Türkiye’deki ilk LEED sertifikası adayı devlet hastanesidir.”

 

YANMAZ: TİTİZLİK KONUSU ÇOK ÖNEMLİ

Hastanelerin kirli olmasıyla ilgili şikayetleri dinleyen ve bu konuya cevap veren Yanmaz, “İlimizde baktığımız zaman özeller dışında 2 tane büyük hastanemiz var. Bir tanesi üniversite hastanesi, bir tanesi de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’dir. Gerçekten iş yükü çok ağır, sadece Van halkına hizmet etmeyen bir hastanedir. Hakkâri, Ağrı, Bitlis, Muş gibi illere de hizmet veriyor. Ben inşallah bizzat takip edeceğim. Haftada belirli günler gideceğim lavabosundan, yatak çarşafına her şeyini orada kendim denetleyeceğim. Temizlik konusu kesinlikle çok önemlidir. Ayrıca özel hastaneleri de biz denetliyoruz. İnşallah bunları da basınla paylaşacağım.” Şeklinde konuştu.

 

“PERSONEL EKSİKLİĞİNİ BAKANLIĞA BİLDİRDİK”

Yanmaz, sağlık alanındaki personel yetmezliği sorununu çözmek için gerekli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek şu ifadelere yer verdi: “Personel istihdamını çok yakından takip ediyoruz. Sadece ilçe devlet hastanelerindeki pratisyen veya uzman hekimden ziyade merkezdeki yan dal branş hekimlerine kadar takip ediyoruz. Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Fakat ülkemiz genelinde doktor durumu malum ona istinaden her yapılan yeni planlamada da gerçekten bizim taleplerimiz göz önünde bulunduruluyor ve inşallah birkaç sene içerisinde ilçelerimize kalıcı hekimlerin olduğu, böyle devamlı uzmanlık hizmetlerinin verildiği tesisler konumuna gelirler. Üstelik bu yakın zamanda tüm hastanelerimizle irtibata geçerek yan dal ihtiyacımız, uzmanlık ihtiyaç durumumuz, pratisyen hekim, yardımcı sağlık personeli ihtiyaç durumumuzu bakanlığımızla ilgili mekanizmalara yazılı olarak bildirdik.”

 

VAN’A AMATEM MERKEZİ KURULACAK

Van’daki en büyük eksiklerden bir tanesi olan madde bağımlılığı ve AMATEM Merkezi içinde açıklamalarda bulunan Yanmaz, Tuşba İlçesi sınırlarına AMATEM Merkezi kuracaklarını söyledi. Yanmaz, “Tuşba sınırları içerisinde İlk defa çok güzel bir AMATEM projesini hayata geçireceğiz ve bu Türkiye’de bir ilk olacak. Bu AMATEM bağımlılık tedavisinde, psikoterapiler çok önemlidir. Gerçekten nezih bir ortamda olacak. İnsanların ruhen kendilerini iyi hissedecekleri, bu illetten kurtulma babında iyi yâd edecekleri bir yer söz konusudur. Bunun projesi 2016 yatırım programının içinde yer alıyor dedi.” Şeklinde konuştu.

 

YANMAZ: VAN HUZURLU BİR KENT

Kalıcı projelerle imza atmak istediklerini vurgulayan Yanmaz şöyle devam etti: “Biz her hafta bakanımızla, sayın müsteşarımızla, üst düzey bürokratlarımızla görüntülü olarak konuşuyoruz. Bize soruyorlar, işte personel Van’da kalmıyor. Yani böyle bir realite söz konusudur. Yani bu iyileştirilebilir. Hekimlere, yardımcı sağlık personellerine daha iyi özlük hakları, maddi destek anlamında daha iyi katkılar yapılabilir. Tabi ki bunun artıları olacaktır. Ben Van’ı gerçekten çok sevdim. Hatta buradan gitme gibi bir niyetim yok. İnsanların biraz buraya gelip görmesi gerekiyor. Buradaki atmosferi, buradaki dostlukları, insanları görmesi gerekiyor. Ben Van’a geldiğim günden bu yana 5 aydır beni rahatsız edebilecek kadar bir olay yaşamadım. Van gerçekten huzurlu bir kent ve iyi durumdayız.”

 

“AMACIMIZ VAN’I SÖZ SAHİBİ YAPMAK”

Türkiye’nin sağlık alanında kaydettiğini gelişmeler ile ilgili de konuşan Yanmaz, “Türkiye’nin sağlık durumu 10-15-20 sene önce neredeydi şimdi nerede sağlık yatırımları olarak Van gerçekten iyi durumdadır. Görüntüleme cihazları olsun, sağlıkta pek çok teknolojik cihaz olsun şuan mevcut hastaneler bunlara hâkim durumdalar. Amacımız bölgede sağlık alanında Van’ı söz sahibi yapmaktır. Ayrıca İpekyolu Çocuk Hastanesi’nin arsası TOKİ’ye ait. Bir süre daha kullanmak için görüşmeler yaptık.” Dedi.

 

İLÇELERDE YENİ HASTANELER HİZMETE BAŞLADI

Van ilçelerinde hizmete açılan hastanelerle ilgili de bilgi veren yanmaz son olarak şunları kaydetti: “İlçelerimize de yeni yapılan hastaneler, Özalp Devlet Hastanesi başta olmak üzere: 75 yatak kapasitesi ile vatandaşlarımızın hizmetine başlamıştır. Ayrıca yakın zamanda faaliyete girecek hastanelerimiz Erçiş Devlet Hastanesi, 214 Yatak, Çatak entegre ilçe hastanesi 25 yatak, Muradiye Devlet Hastanesi 75, yatak kapasitesine sahiptir; Van merkezde yeni hizmete açılan Ağız Diş Sağlığı Merkezi 60 Ünitelik Kapasitesi ile halkımıza hizmet vermektedir. Ercişte 6,İpekyolu İlçesi 3, Bostaniçi Mahallesi 3, Tuşba Kalecik 3, Edremit 3, Edremit 6 Hekimlik Olmak Üzere, Toplamda 21 Adet Aile Sağlık Merkezi Halkımızın Hizmetine Sunulmuştur.” Dr. Yanmaz, semt poliklinikleri için de çalışmaların devam ettiğini, tüm ilçelerde çalışmalar yapılacağını kaydetti.

 

Gerçekleştirilen toplantıya; İl Sağlık Müdür Yardımcısı Yaşar Beygo, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bengü Araz, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şebnem Kartal, İdari Mali İşler Şube Müdürü Ahmet Arslan. İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Yasemin Kuşak, Acil ve Afatler Sağlık Hizmetler Şube Müdürü Dilek Balta, Özel Sağlık Hizmetler Şube Müdürü Eda Dilfiroz Pancar, Kamu Sağlık Hizmetler Şube Müdürü İsmail Öner ve çok sayıda ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim