Şahin AYKAÇ yazdı...

 

Türkiye' de gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok şehir bulunmakta. Bu şehirlerin gelişmesinde ki en önemli etken ekonomik bakımdan güçlü olmaları....

Ekonomik bakımdan güçlü olmak yanında başka fırsatlar da sunuyor.

Yoğun nüfus oranına bir de üniversitelerin de yoğun olarak tercih edilmesi ve ekonominin daha da güçlenmesi bunlardan biri.

Üniversitelerin bu kadar tercih almasının nedeni şehirlerin gelişmiş yapısı mı yoksa şehirleri geliştiren üniversiteler mi o da ayrı bir yazı konusu...

Üniversitelerin şehirler üzerindeki etkisi azımsanacak, küçük görülecek gibi değil. Şehirlerin kalkınmasında, ekonomisinde, turizminde hatta sanayisini bile etkileyen bir potansiyel güç olduğunu unutmamak lazım.

Bu potansiyel gücü tatil dönemlerinde hmek daha kolay, şehrin canlılığını koruyan en önemli araçların başında üniversiteler yer alıyor...

Eğitim Öğretimde ilk dönem bitti ve ikinci eğitim dönemi yoğun sınav temposuyla geçecek. Üniversite adayları ilk aşama olan YGS'ye girdiler bundan sonra adayları daha önemli olan LYS sınavları bekliyor. Sene sonunda iyi bir üniversiteye yerleşmek isteyen üniversite adayları ilk engeli aştıktan sonra gitmek isteyeceği okulları araştırmaya başlamiş ve karar verme aşamasına çoktan gelmiş olacaklar bile.

Burada Van'ın onemli isimlerine düşen görev ise genç üniversite adaylarının düşüncelerinde ve hatta kararlarında Van'ın yer almasını sağlamak. 

***     

TERCİH EDİLİP EDİLMEMEK... İŞTE BÜTÜN MESELE BU!

Herkesin malumu, Van büyük bir deprem atlattı. Deprem sonrasında en çabuk toparlanan ve hatta eskisinden daha güçlü bir hale gelen kurumların başında Yüzüncü Yıl Üniversitesi var.

Deprem sonrasında yeni tesisler binalar kazandırmak için canla başla çalışan bir ekip mevcut. Üniversiteye her dönem yeni birşeyler kazandırılıyor. Yapılan projelerin biri bitmeden diğeri başlamiş oluyor. Yeni binalar amfiler, spor kompleksleri, kütüphaneler, yurt binalari derken üniversite baştan sona yeniden inşa edildi bile.

Bazı bölümler akademik kadro sıkıntısı çekse de genel olarak yeterince öğretim üyesine sahip olduğu söyleniyor. "Öğretim üyemizin başarısı başlıklı" duyuruları da görmeye epeyce alıştık. Her gün üniversiteden farklı isimler önemli başarılar ile adını Türkiye ve dünyaya duyuruyor.

TÜBİTAK'tan yüksek bütçeli projeler için destek almaları da önemli bir faktör... Yurtdışından önemli ödüller, burslar kazanan öğretim üyesi sayısı da azımsanacak kadar değil. Bunların hepsi eğitim seviyesini ve başarisini artıran etkenler olarak görülmekte.

Tabii üniversiteden bu kadar bahsetmişken Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı es geçmek olmazdı. 

Üniversitenin sorunlarının yanı sıra Van'ın sıkıntılarıyla da yakından ilgilenmesi ve Van ismini hemen hemen gittiği her yerde dile getirmesi ve  Van için çalışması da taktire şayan. Yaşanan depremlerin ardından Yüzüncü Yıl'ın bu kadar erken toparlanması ve eskisinden daha güçlü bir hale gelmesinde de en etkili isim olarak görülmekte ve Sayın Rektör'ün Van için mücadelesi diğer Van aşıklarınıda örnek teşkil etmekte...

Şartlar bu kadar iyiyken ve Türkiye ortalamasının üzerindeyken peki ÖSYM tercih klavuzlarında hep sonlarda yer almak, tercih edilme  konusunda sıkıntılar yaşamak gibi sorunların nedeni nedir gerek diye düşünmeden edemiyoruz.

Sınavlarda dereceye giren öğrencilere burs imkani sunulması dışında öğrenciyi buraya çeken etken de yok gibi... 

***

TERCİHLERDE ÜNİVERSİTE KADAR ŞEHİR DE ÖNEMLİ...

Van ismini bir marka haline getirmeye çalişmak, bunun için mücadele etmek, yeni projeler kazandırmak gibi ideallere sahip kişi sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor. Van'ın markalaşması Yüzüncü yıl üniversitesinden mezun olan öğrenciler için de bir ayrıcalık kazandıracaktır elbette... Van'ın doğal güzelliklerini, potansiyelini, yaşanabilirliğini tanıtmak gerek.

Eskiler  ne güzel demiş "Dünyada Van ahirette iman" diye. Van'ı anlatan tanıtan en önemli şeylerden biri belki de ilk akla gelen bizim de böyle etkileyici bişeyler bulmamızın vakti geldi geçiyor bile... Hep geçmişin bize bıraktığı kent değerlerini tekrar etmekle olmuyor. Kente bizim de yeni değerler katmamız lazım...

***

TANITIM MI YETERSİZ! 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türkiye'nin en güzel konumlarından birinde yer alıyor. Van Gölü manzarasına ve geniş kampüs yerleşkesine sahip. Van gölü Van için önemli bir marka. Bu markaları daha iyi yerlere getirmek için uğraşmak, Van'ın da gelişmesi için uğraşmak demek.

Her firsatta değerlerimizi tanıtmak reklamını yapmak gerek.

Tuşba'yı, Gevaş'ı, Edremit'i, Özalp'i, İpekyolu'nu ve birçok değeri daha iyi tanıtmak lazim.

Üniversitemizin de tanıtılması gereken önemli değerleri var elbette...

Yenilenebilir güneş enerjisiyle kendi enerjisini kısmen karşilayan, binlerce vatandaşa hizmet sunan sağlık turizminde iyi rakamlara sahip olan sağlık kuruluşları, sanayi üniversite işbirliğini geliştiren arge merkezi van'ın silikon vadisi yakıştırması yapılan teknokent.... 

Bunlar gibi standartları yükselten avantajlara da sahibiz. Peki Neden ÖSYM tercih kılavuzunun puan sıralamasında  sonlardayız?

En çok da bunu kurcalamak lazım değil mi?

Yeni  ÖSYM tercih kılavuzları yayınlanmadan birşeyler yapmak gerek. 
 
Yüzüncü yıl üniverstesinden daha başarısız üniversteler paun sıralamasında daha üstlerde yer alması Yüksek sesle eleştirmemiz gereken noktaların başında yer alıyor.

Bu görev belki de herkese düşmekte. Daha fazla öğrenci, daha fazla kalkınma daha iyi şartlar ve daha iyi ulaşım...

Tek arzumuz  Van hak ettiği yerlerde olsun.

Van gelişsin. Van YYÜkselsin...

Editör: TE Bilisim