Cittaslow İcra Kurulu'nun "Sakin Şehirler" listesindeki Erzurum'un Uzundere ilçesinde, birçok ülkede çok sevilen ve meze olarak tüketilen "kapari" bitkisi yetiştirilerek yöre insanına gelir sağlanması planlanıyor.

 

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, yaptığı açıklamada, Avrupa başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkede çok sevilen ancak Türkiye'de yeterince bilinmeyen kapari bitkisinin yörede yaygın olarak doğal ortamda yetiştiğini söyledi. Meze olarak kullanılan bu ürünü ekonomiye kazandırmak için geçen yıl çalışma başlattıklarını anlatan Özsoy, bu çerçevede belediye olarak "Kapari Bitkisi Eylem Planı" hazırladıklarını bildirdi. Bu eylem planı doğrultusunda, Uzundere'nin dağlarında bolca bulunan kapari bitkisinin tohumlarının alınarak belirlenen bahçelere ekileceğini belirten Özsoy, "Kapari bitkisinin kökü 15 metre derine gitmekte ve erozyona karşı da müthiş bir tedbir oluşturmaktadır. Bu bitkinin meyveleri şu anda toplanma döneminde. Bunların meyvelerinden salamura konserve de yapılıyor." dedi.

 

Özsoy, kaparinin yurt dışında özellikle İspanya ve Brezilya gibi ülkelerde çok beğenildiğini dile getirerek, bitkinin Türkiye'de de çok ciddi bir tüketici kitlesi bulunduğunu anlattı. Bu ürünü ekonomiye kazandırarak hem erozyona karşı önlem alacaklarını hem de istihdam sağlayacaklarını vurgulayan Özsoy, şöyle devam etti: "Kapari bitkisini ilçenin her biri birer dönüm olan 6 ayrı noktasındaki bahçelere dikerek erozyonla da mücadele etmeyi planlıyoruz. Bu bitkiden iki fayda elde etmeyi düşünüyoruz. İnsanlarımızın doğal ve organik ürünler yiyerek daha sağlıklı olmalarını sağlamak için böyle bir çalışma içine girmiş bulunmaktayız. Ayrıca kapari bitkisi yetiştiriciliğinin yöre insanımıza da önemli katkıları olacak. Biz bu kapari yetiştiriciliği ile 10'un üzerinde aileye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Kaparinin salamurası yapılarak pazarlanmasıyla ailelerimiz ekonomik girdi elde edecek."

 

"SAKİN ŞEHRİN" KONUKLARINA KAPARİ İKRAM EDİLECEK

Belediye Başkanı Özsoy, kapariyi ilçeye gelen turistlere de ikram edeceklerini belirterek, "İlçemize gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere farklı bir lezzeti sunmuş olacağız. Bu da ilçemizin tanınırlığını  artırıcı bir unsur olacak." dedi. Kapari salamuranın bir kavanozunun 30-40 lira civarında satıldığını bildiren Özsoy, şunları kaydetti: "Kapariyi kavanozlar ile satmayı planlıyoruz. Tabii konserve ve salamura yaparken tuz oranının iyi ayarlanması ve bir miktar da şeker katılması gerekiyor. Su oranını da iyi ayarlayıp bozulmasını önlemek lazım. Bu ürünün saklama koşulları da önemli. Güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Bu konuda da sanitasyon eğitimini bu işi yapacak ailelere vereceğiz." 

Editör: TE Bilisim