Van, Muş ve Bitlis'teki bazı sivil toplum örgütü üyeleri son zamanlarda artan saldırılara tepki gösterdi. STK’ların geneli yaptığı açıklamada HDP’ye tepki göstererek PKK ile arasına mesafe koyması gerektiğine dikkat çekti.

 

Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin PKK’nin insanların kimliğine, rengine ve dinine bakmaksızın, ideolojisi dışındaki insanları öldürdüğünü kaydetti. Van'da düzenlenen saldırıda ölen 2 kişinin Kürt genci olduğunu anımsatan Bilgin, şöyle devam etti: "PKK'nın gerçekleştirdiği saldırıların büyük çoğunluğu Kürt vatandaşların yaşadığı yerlerdir. Diyarbakır, Elazığ, Van ve birçok yerde yaptığı eylemlerde ölen çocukların insanların tek suçları orada olmaktı. Savaşlarda ne çocuklara ne yaşlılara ne kadınlara dokunulmuştur. Ama PKK eylemleri hedef gözetmeksizin yapmakta ve Kürtleri öldürmektedir. PKK'nın yaptığı bu eylemler Kürt halkının haklarını savunmadığının bir göstergesidir."

 

“HDP ARTIK KÜRTLERDEN BİR ŞEY BEKLEMESİN”

"Dünyanın farklı yerlerinde bir zulüm bir ölüm olduğunda HDP ortaya çıkıp bunu kınıyor. Fakat Kürt insanının yaşadığı ve Kürt insanının katledildiği ve bunun PKK tarafından yapıldığını bildiği halde sesini çıkarmıyor" diyen Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "HDP Türkiyelileştik diyor ama Türkiyelileşmedi. Eğer öyle olsaydı PKK'nın Kürt illerinde yaptığı eylemleri çıkıp kınayacaktı. Türkiye'de 20 milyona yakın Kürt var. HDP Türkiyelileştik yalanıyla bu insanlardan aldığı oylarla yüzde 10 barajını aştı. Ama artık Kürtlerin gözü açıldı. HDP Kürtlerin inancına görüşüne saygı duymuyor. Yapılan saldırılarda PKK'nın adını ağzına almayan bir parti 'PKK terör örgütüdür' demeyen bir parti artık Kürtlerden bir şey beklemesin. Eğer HDP, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ağzına alsa Kürt halkı bu partiyi benimserdi. PKK'nın yaptığı tüm eylemlere destek veren HDP dökülen kanların ortağıdır ve dökülmesinin sebebidir. HDP, iki hümanist sözü bir araya getirerek insanları kandıracağını sanıyorsa yanılıyor."

 

“HDP PKK İLE ARASINA MESAFE KOYMUYOR”

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz, yaptığı açıklamada, siyasetçinin siyaset yapması gerektiğini söyledi. "Eğer siyaset yapmak istemiyorsa, savaşmak istiyorsa gitsin onlarla birlikte savaşsın" diyen Cengiz, "Çünkü biz ülkemizde huzur istiyoruz. Ülkemizin kalkınmasını istiyoruz. İnsanların ölmesini istemiyoruz. HDP'nin kesinlikle PKK terör örgütü ile mesafe koyması lazım. Siyasetçinin görevi siyaset yapmaktır." ifadesini kullandı. Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu ise genel seçimlerde özellikle doğu bölgelerinde vatandaşın sandıkta HDP'ye oy verdiğini belirtti.  Milletin HDP'yi Türkiye Büyük Millet Meclisine göndererek "Orada siyasetini yap" dediğini ifade eden Demirtürkoğlu, ancak buna rağmen HDP'nin PKK ile arasına mesafe koymadığını söyledi. Demirtürkoğlu, "Halkımız bu konuda tepkilidir. Bölge halkı HDP'nin bir siyasi parti olarak bölgenin sorunlarını, sıkıntılarını Meclis kürsüsüne taşımasını istiyor. Bu açıdan HDP'nin PKK ile mutlaka mesafeli olması gerekmektedir." diye konuştu.

 

"HDP AÇIK BİR ŞEKİLDE TERÖRÜ LANETLEMELİDİR"

Memur-Sen Bitlis İl Temsilcisi Cabir Durak, HDP'nin, PKK'nın yaptığı bombalı saldırılara tavır koymaması nedeniyle tepki gösterdi.

Durak, bugün Türkiye'de yaşayan herkesin bu vatanın bir neferi olduğunu söyledi.  İnsanların yaşamı söz konusu olduğunda hiçbir parti ayrımı yapılmadan doğrularda birleşilmesi gerektiğini ifade eden Durak, şöyle konuştu: "HDP açık bir şekilde terörü lanetlemelidir. Bu tür terör eylemlerine kesinlikle karşı olduğunu her platformda dile getirmelidir. Bundan sonraki süreç var olma sürecidir. Eğer bir can daha bu memlekette gidecekse bizim de yaşamımızın bir manası olmaz. Yaşayan herkese bu vatanı yaşanabilir hale getirmek düşer. Bu, hepimizin en öncelikli görevi olmalıdır. Bu tür olaylara HDP tavrını net koyması gerekiyor. Sonuçta HDP'de bu ülkenin bir siyasi partisi ise her türlü kanuni kurallara uymak zorundadır."

Editör: TE Bilisim