Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Rojin Kadın Yaşam Merkezi,kadınlar için açtığı atölyelere bir yenisini ekledi. Açılan gümüş atölyesinde kadınlar kaybolmaya yüz tutmuş Savat’a yeniden hayat veriyor.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikalar Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Rojin Kadın Yaşam Merkezi kadınlar için açtığı atölyelere bir yenisini ekledi. Şuana kadar kadınlar için Tekstil, Kilim, Seramik ve Resim atölyeleri açan kadın yaşam merkezi mevcut atölyelere bir yenisini daha ekledi. Merkez bünyesinde kadınlar için Gümüş Atölyesi açan Büyükşehir Belediyesi, açılan atölyeler ile kadınlar için hem yeni bir pencere açıyor, hem de kadınların sosyal hayata katılımlarını sağlıyor. Şuana kadar yüzlerce kursiyeri başarılı bir şekilde mezun eden ve kadınların istihdamları için önemli projeler hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bu kez merkez bünyesinde kadınlar için gümüş atölyesi açtı. 1300 yıllarında Van’da bulunan Ermeniler tarafından yapılan günümüzde ise Türkiye’de sadece 2 atölye tarafından yapılan ve kaybolmaya yüz tutmuş Ermeni sanatı olan Savat gümüş atölyesinde bulunan kadınlar eliyle yeniden hayat bulmaya başladı.

 

SAVAT SANATI SADECE VAN’DA YAPILIYOR

Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nde oluşturulan gümüş atölyesinde Savat sanatı ustası tarafından başlatılan kurs kapsamında 5 kadın gümüş atölyesinde çalışmalara katıldı. Savat ustası Sadullah Özmen tarafından verilen kurs kapsamında kadınlar gümüş işlemeciliği ile Savat sanatını tekrardan gün yüzüne çıkarmaya başlayacak. Türkiye’de sadece Van’da bulunan 2 atölye tarafından yapılan Savat’ın en büyük özelliği ise takıdan ziyade kültürel bir sanat olmasından kaynaklı çok değerli bir miras özelliği taşıyor. Kurs hakkında bilgi veren Özmen, kursun 5 kişi ile başladığını ve kursta kadınlara Ermenilerin en önemli kültürel miraslarından birisi olan Savat sanatını öğreteceklerini ifade etti. Savat sanatının dünya mirası için çok önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Özmen, “Türkiye’de bu sanatı yapan 2 atölyeden biriyiz. Savat sanatına kadınların eliyle yeniden hayat vererek yapmaya başlayacağız. Amacımız bu sanatı yeni nesil kursiyerlere öğreterek kaybolmasının önüne geçmektir” dedi. 

Editör: TE Bilisim