HDP'nin Ankara milletvekili adayı ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder, 7 Haziran seçimlerine 'parti' olarak girme kararını açıklamasından bu yana Ankara gündeminden düşmeyen ve dolayısıyla seçim anketlerinde 'aldığı oy oranı' en çok merak edilen partilerden biri olanHDP için çok çarpıcı bir tahminde bulundu.

HDP İÇİN ÇARPICI OY ORANI

HDP Ankara milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, Evrensel gazetesinden Sultan Özer ve Cem Gurbetoğlu'na yaptığı açıklamalarda, HDP'nin minimum yüzde 14 oy oranına ulaşacağını söyledi. Anket yaptırdıkları şirketin adını açıkça söylemeyen Önder, bu verilerinin kaynağından "çeşitli araştırma kuruluşlarının o sonuç olarak yayımlanan kısmının gerisinde yatan verilerin sağlıklı bir analizinden kaynaklanarak bunu söylüyorum." diye bahsetti.

'HDP YÜZDE 14 ALACAK' İDDİASI

Seçim anketlerinin çoğunda oy oranı yüzde 9 ile 10,4 bandında gezen HDP için, minimum 'yüzde 14' oy oranını işaret eden Önder, verdiği bu oranın bir 'temenni' olmadığını da sözlerine ekledi.

sirri-sureyya-onder.20150421093255.jpg

İşte Önder'in o açıklaması:

"Minimum yüzde 14 düşünüyorum. Ama bunun yüzde 19’lara kadar önünün açık olduğunu biliyorum. Bir temenni değil, çeşitli araştırma kuruluşlarının o sonuç olarak yayımlanan kısmının gerisinde yatan verilerin sağlıklı bir analizinden kaynaklanarak bunu söylüyorum.

"KAFAMIZA ESENİ SÖYLEYEMEYİZ"

AKP ile anlaştılar, Erdoğan’ı başkan yapmak için uzlaştılar, onun için parti olarak giriyorlar...
Bir dönem bunu çok dillendirdiler. Fakat halkta bir karşılık olmayınca, farkında iseniz bu iş sönümlendi. Bir siyasi hamle ile tuzla buz edilecek bir yalandı, Selahattin Bey de bunu yaptı. Çünkü biz siyasi kimlikleriz, kafamıza eseni söyleyemeyiz. Belli ortaklaşma, yaklaşım birliği ve kararlaşma sürecinden geçmeden genel başkanımız çıkıp konuşamaz. Dolayısıyla siyaseten kendimizi bağlayacak bir sözdür yetkili kurullarımız ve yetkili şahsiyetlerimizin ağzından çıkan. Bu tezgah tuzla buz oldu.

"MİLLİYETÇİLİĞİN DANİSKASI"

Tam tersine şimdi milliyetçiliğin daniskasını hükümet kendisi yapmakta ve bu ulusalcı çevreler mesele Kürt düşmanlığı olduğunda, nefret ediyor göründükleri yapıyla hemencecik kol kola girebilmektedirler."

DİĞER ANKETLERDE HDP'NİN OY ORANI NASIL?

Daha önceki anketlerde ise HDP'nin oy oranı genellikle yüzde 9 ile 10,4 bandında çıkıyordu. İşte o anketler:

KONDA: HDP BARAJI GEÇECEK AMA...

7 Haziran seçimİNe dair öngörülerini açıklayan KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, "HDP bence barajı geçecek ama burada HDP seçilmeyecek, AK Parti cezalandırılacak. Çünkü bunun başka yolu yok. Türkiye rahatlayacak göreceğiz" demişti.

tarhan-erdem.20150421094132.jpg
AK PARTİ'NİN MASASINDAKİ ANKETE GÖRE HDP BARAJI GEÇİYOR MU?

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP’nin baraj sınırında olduğunu söylemişti. Atalay ayrıca, oy istenen kesimlere bakıldığında HDP’nin asıl rakibinin kendileri değil CHP olduğunu söyledi.

 ak-parti-adaylari-listesi-hdp-adaylari-listesi.20150421094229.jpg
ORC, GEZİCİ, METROPOLL, ANDY AR, DENGE, KAMUAR, MAK VE SONAR ANKETLERİ EN DİYOR?

ekran-resmi-2015-04-18-11.38.29.png
Mart ve Nisan aylarında yapılan son seçim anketlerinde 11.3 ve 11.4 oy oranları ile HDP'nin oy oranının en çok göründüğü anketler Gezici Araştırma Şirketi'nden çıktı. Sırasıyla Metropoll ve SONAR anket şirketleri HDP'nin yüzde 10'un üzerinde oy oranı alacağını ileri süren iki anket şirketi...

Editör: TE Bilisim