Göreve geldiği günden bu yana Gevaş ilçesine tarihinde görmediği hizmetleri kazandıran bir isim olan Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van’ın ihmal edilmiş zenginliklerinden birisinin kurtulmasını sağladı. Bir dönem içerisinde bulunan Halime Hatun Kümbeti’nin bitişiğinde yapılan okula ait yurt binası ile de gündeme gelen Tarihi Selçuklu Mezarlığı’nın Van’ın kültür ve turizmine kazandırılması ile ilgili çalışmalar başladı. Bir süre önce mezarlığa ait taşların Van Gölü’nün derinliklerinde bulunmasıyla da gündem olan tarihi Selçuklu Mezarlığı, devamı konumunda bulunan Ahlat Tarihi Selçuklu Mezarlığı gibi hakettiği önemi görmeyi beklerken Sinan Hakan başkanlığında mezarlığa ilk kazma da vuruldu.

 

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve içerisinde Halime Hatun Kümbetinin de yer aldığı tarihi Selçuklu Mezarlığının yeniden gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Van Gölü havzasında Ahlat’tan sonra en eski mezarlık olan ve mimari sitil açısından Selçuklu medeniyetinin son temsilcisi hüviyetindeki tarihi mezarlık, bu yıl başlatılan proje ile turizmin önemli bir merkezi olmaya aday. 

 

 

2017’DE TAMAMLANACAK!

Uzunca bir süredir kaderine terk edilmiş olan tarihi mezarlık, özellikle bu alanda yer alan Halime Hatun Kümbetinin arka planındaki öğrenci yurdu binası ile gündeme gelmişti. Konuyla ilgili yaklaşık bir yıldır proje çalışması yürüten Gevaş Belediyesi, paydaş kurumlarla beraber mezarlığı gün yüzüne çıkaracak çalışmayı başlattı. Gevaş Belediyesinin Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi desteğiyle gerçekleştirdiği peyzaj projesinin 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor. Konuyla ilgili konuşan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Selçuklu Mezarlığı olarak literatüre girmiş olan bu tarihi mezarlığın bu coğrafyadaki en önemli kültür değerlerimizin başında yer aldığını söyledi.

 

 

VAN’IN TURİZMİNE KAZANDIRAN BİR ZENGİNLİK DAHA...

Bu tarihi mezarlığı hem kültürel mirasa sahip çıkma hem de kümbeti ve emsalsiz mezar taşlarıyla bu eşsiz eseri turizme kazandırma adına yeniden ele aldıklarını belirten Başkan Hakan, “Bunun için Van Valiliğimiz, Yüzüncü Yıl Üniversitemizin değerli hocaları, Müzeler Müdürlüğümüz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Anıtlar Müdürlüğümüz ve Gevaş Kaymakamlığımız ile istişare ve ortak bir çalışmayla bir peyzaj projesi hazırlayıp kurul onayına sunduk ve onaylandı. Akabinde fon arayışına girdik ve bunu da DAP İdaresi üzerinden hallettik. Yaklaşık iki ay önce ihalemizi yaparak çalışmamızı başlatmış olduk. 2017’de tamamlayacağımız bu proje ile bu mezarlığı hem yeniden düzenlemiş olacağız hem de turizm açısından önemli bir destinasyon haline getirmiş olacağız. Ben Gevaş Belediyesi adına emeği geçen tüm paydaş kurumlara ve kıymetli hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

 

KÜMBET DE SAYGI BEKLİYOR

Öte yandan bir dönemler Türkiye’nin de gündemine oturan aynı mezarlık içindeki Halime Hatun Kümbeti’nin siluetini bozan civardaki okula ait yurt binasının belirsizliği ise sürüyor. Selçuklu Mezarlığı’nın hemen yanında bulunan Melik İzzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet turistlerin büyük ilgisini çekerken yanı başındaki okul halen yıkılmayı bekliyor. Halime Hatun Kümbeti'nin hemen arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası, tarihi dokuya görüntü açısından zarar verdiği için tepkilere neden olurken başkan Sinan Hakan’ın da tepki gösterip yıkımı için mücadele ettiği o okul halen olduğu gibi duruyor.


(Şehrivan-İHA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim