Van İŞGEM Teknik Destek Projesi KOBİ’ler, girişimcilik ve işletme inkübatörü semineri düzenlendi. Projenin amacının Van'da ve bölgede girişimciliğin gelişmesine destek olmak ve böylece bölgesel sosyo ekonomik kalkınmaya katkı sunmak için seminerlerin düzenlendiğine dikkat çekildi.

 

Vanlı Sanayici İş Adamları Derneği (VANSİAD)'ın girişimiyle hayata geçirilen Van İŞGEM Teknik Destek Projesinin tanıtımı için Double Tree By Hilton’da seminer düzenlendi. Proje uygulamaları boyunca Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde yürütülecek olan 8 adet seminerin ilki Van’da yapıldı. Seminerler bölgede girişimcilik konusunda farkındalık oluşturmak ve işini geliştirmek isteyen girişimcilere ve girişimci adaylarına yönelik iş kuluçka hizmetleri, girişimcilik ve KOBİ destekleri konusunda konunun uzmanları tarafından bilgi verildi.

 

 

GEDİK: GİRİŞİMCİLERİMİZE 3 FARKLI DESTEK VERİYORUZ

Seminerin açılış konuşmasını yapan Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Van İŞGEM’in 2005 yılında kurulduğunu ve ülkede yeni gelişen bir uygulama olduğuna işaret etti. Gedik konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa’da ve Amerika’da çok yıllar önce uygulanmış ve çok olumlu sonuçları alınmış bir uygulamadır. Fakat Türkiye’de 2004 yılında başladı ve biz kurulan ikinci İş Geliştirme Merkeziyiz. 2005 yılından itibaren yaklaşık 110 tane girişimcimize hizmet verdik. Bunlar içerisinde yaklaşık 18 tanesi başaramadı ve kapattı. Fakat 45 tanesi hala devam ediyor. İŞGEM’de biz girişimcilerimize 3 farklı destek veriyoruz. İyi iş gücü olan, iyi projesi olan girişimcilerimiz gelip bizlere müracaat ediyor. Bir mekânsal destek veriyoruz. kuracağı iş ile ilgili ihtiyaç duyduğu ölçekte ve nitelikte işyeri desteği veriyoruz. onun dışında KOSGEB aracılığıyla girişimcilik belgesi alanlar da İŞGEM’in desteklerinden faydalanabiliyor. Diğer tarafta en çok önem verdiğimiz şey ise koçlu k ve danışmanlık hizmetidir. İŞGEM’de kurulan tüm işletmelik kendi işletmemiz olarak görüyoruz. Pazarlamasından tutun, reklam çalışmalarına varıncaya kadar birçok konuda destek veririz. Şimdi hem mekân olarak, hem de bütçe olarak bazı sıkıntılarımız vardı fakat 2009 yılında bir proje sunduk.”  

 

 

“AYNI ANDA 60 TANE GİRİŞİMCİYE EĞİTİM VERECEĞİZ”

Van İŞGEM’de güzel işler yaptıklarını dile getiren Gedik, “Biraz kapasitemizi arttırmamız lazım dedik. Projemiz kabul edildi ve bu projeye 7 yıllık bir emek verdik. Allah’a şükür 2016 Ocak ayı itibariyle projemizi hayata geçirerek başlattık. Yaklaşık 9 milyon 200 bin Euro’luk bir bütçeli projedir. İŞGEM’in projesi Van Sanayici ve İşadamları Derneğinin yürütmüş olduğu bir projedir. Bu projemizin bir tane ayağı var. Birincisi fiziki mekan yapımıyla ilgilidir. Yani kapasiteyle alakalıdır. 30 tane yeni modern işyeri yapıyoruz. Bir tane çok amaçlı konferans salonumuz var. İnşaatlarımız devam ediyor. Mayıs sonu itibariyle inşallah bitiyor. Bu durumda aynı anda 60 tane girişimciye eğitim vereceğiz. İŞGEM’deki mevcut girişimcilerimize kalite yönetim sistemi, sağlık güvenlik sistemi, çevre yönetim sistemi, hat ve dış ticaret, pazarlama gibi ihtiyaç duydukları birçok konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Geçen 6 ay içinde bir analız yapıldı ve problemler ve sorunlar ortaya çıktı. Şimdi onları tedavi etmeye başladık. Bu projede bizim ciddi bir iddiamız var.” İfadelerin eyer verdi.

 

 

GEDİK: ÖZEL SEKTÖR BİRÇOK ŞEYİ DAHA GÜZEL YAPIYOR

Van YYÜ Teknı Kent, OSB ve İŞGEM olarak bir farklı dengeler oluşturmak istediklerine vurgu yapan Gedik, “Türkiye’de daha önce hiç uygulanmamış bir şeyi uygulamak istiyoruz. Biz yeni kurulan işletmeleri 5 yıl boyunca besliyoruz. Finansal katkı vererek sağlıklı büyümelerini sağlıyoruz. İnşallah güzel çalışmalarla Türkiye’ye örnek olacağız. İŞGEM’in çok güzel başarı hikayeleri var. Bizim burada özelikle hedef kitlemiz üniversiteli gençlerimizdir. Şimdi devlet küçülüyor ki, biz küçülmesini de istiyoruz. Çünkü özel sektör birçok şeyi daha güzel yapıyor. Devlet küçüldüğü zaman gençler iş konusunda çıtayı daha yüksek tutar. Ya girişimci olacaklar veya iyi donanıma sahip özel sektörde yer alacaksınız. Şuan devletin girişimcilere yönelik izlediği çok güzel politikalar var. Kendi işini kurmak isteyen gençlere çok ciddi destekler veriyor. Bu çok büyük bir fırsattır ve girişimci olan herkesin bunu değerlendirmesi lazım.” Dedi.

 

 

BATTAL: GİRİŞİMCİNİN ÖNCE KENDİNİ KEŞFETMESİ LAZIM

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da yaptığı konuşmada, İŞGEM’in Türkiye’nin 19 ilinde olduğunu belirterek, “Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim, çünkü bir çoğunu takip ediyoruz. İŞGEM olarak en etkin ve en iyi fonksiyonu yerine getiren İŞGEM Van’dakidir. Bundan dolayı kendilerini takdir ediyoruz. Bu anlamda Van’a katacakları çok şey var. Onun için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. İŞGEM başarılı çalışmalara imza attığı için Avrupa Birliği projesiyle de büyüyor. Yeni işyerleri açıyor ve müteşebbis gençlere seminer veriyor.  Yine biz Tekno Kent olarak İŞGEM ile farklı bir protokol yaptık. Dedik ki İŞGEM’e ön girişimci yetiştirecek olan bir kurum Tekno Kent, dolayısıyla ikimiz beraber oturup gelişi güzel bir protokol yaptık. Girişimci sadece bulunduğu alanı düşünürse kaybeder. Yani Van’ı düşünürse kaybeder, Girişimci bütün dünyayı düşünmelidir. Bütün dünyadaki proje desteklerini ve bütün dünyadaki yatırım alanlarını düşünmek zorundadır. Bakın girişimci global düşündüğü zaman kesinlikle kazanır. Girişimci önce kendini keşfetmesi lazım, eğer girişimci kendini keşfederse ondan sonraki süreç kendiliğinden yürür. Girişimci kendi yapmak istediğini satabilendir.” Şeklinde konuştu.

 

 

KÖKNAR: HER KONUDA DESTEK VEREMEYE HAZIRIZ

Van İŞGEM Teknik Destek Projesi takım lider yardımcısı Rıza Köknar yaptığı konuşmada, projedeki amacının girişimci adaylarına ulaşmak olduğuna dikkat çekti. Köknar, “Bizim teknik destek projemizin iki bileşeni var. Birinci bileşeni Van İŞGEM’in güçlenmesi, ikincisi gelen girişimcilere hizmet vermek. Girişim deyin aklımıza iş kurmak gelir. Mevcut işlerin yürüyüşünü önceden de görüştük. Bizim burada genellikle buradan batıya gidip iş kuruyor. Ekonomik olarak iyi de değiliz. Bizim buradaki görevimiz iş kuracak olanlara farkındalıklarını artırmak. Yenilikler yapmalarını düşündürmek. Girişimcilerin geneli Pazar bulmakta ne yapacağını bilemez. İŞGEM’lerdeki mantık iş kurup yanında başka kişileri de istihdam etmektir. Böyle olunca da ne iş kurulacağı üzerinde sıkıntılar yaşanıyor. Desteklenen sektörler ve ne iş yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler bize gelebilirler. Her konuda destek veremeye hazırız.” Diye konuştu.  

 

 

DEĞER: ARTIK KADININ YERİ YADSINAMAZ

VASİKAD Başkanı Özge Burak Değer ise yaptığı konuşmada, özellikle ekonomik hayata katılımın kadınlar üzerinde çok önem arz ettiğini ifade ederek, kadınların ekonomik hayata katılımı için birçok proje ürettiklerini belirtti. Değer, “Artık kadının bir adım daha önde olmasını sağlayan birçok proje ve hibe programı var. Artık kadının yeri yadsınamaz. 2023 yılında dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olmayı planlayan bir Türkiye var. Dolayısıyla bu hedefler doğrultusunda kadının gücü yadsınmamalı. Kadınlar girişimcilik yoluyla daha fazla iş imkanı elde etmiş oluyor ve kişisel işsizliğin ve yoksulluğun azalmasında girişimci kadınlara ihtiyaç duyuluyor. Kadınların aktif olarak iş hayatına girmesi gerekiyor ki ülkenin güçlenmesine de destek olsunlar.” İfadelerine yer verdi.  

 

 

“BENCE KADININ ELİ TİCARETE DE DEĞMELİ”

Değer konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Hep deriz ya kadının eli her yere değmeli. Bence kadının eli ticarete de değmeli. Kadınlar ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet ederken aynı zamanda ülkenin refah seviyesini de yükselmesini sağlıyor. Bu nedenle kadınların gişimcilikteki yeri çok önemli. TUİK’in bazı verilerini sizlerle paylaşmak istrerim. 2013 ile 2015’i karşılaştırdığımızda kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne daha fazla katıldığını görmekteyiz. Eğitim arttıkça girişimcilikte artıyor. Sadece bunlarla kalmamamız gerekiyor. Yaşadığımız toplumda kadına yüklenen misyonlarda kadınların iş hayatına katılımı üzerinde büyük bir öneme sahip. 2014 ile 2018 yıllarını kapsayan onuncu kalkınma planı var. Kadınların çalışma hayatındaki öneme vurgu yapılıyor. Kadın girişimcilere özel ve bütüncül bir destek programının uygulanması ön görülüyor. Dolayısıyla kadınlar için 2018 yılına kadar yararlanabileceği bir destek programı var. Kadınların önü baya açık yeter ki istesinler.”

 

 

DEĞER: KADINLARIN DAHA FAZLA DESTEKLENMESİNİ İSTİYORUZ

Kadınların ekonomik hayata katılımı, kadın erkek fırsat eşitliğinin gelişmesi, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarını için birçok düzenleme ve çalışmanın yapıldığını dile getiren Değer, “Bizim için sadece artırma değil sürdürülebilirliği de çok önemlidir. Çünkü sürdürülebilirliği konusunda çok fazla sorun yaşıyoruz. Bir şehri, ilçeyi, mahalleyi kadın değiştirir. Kadının bakış açısı, hele ki bu konuda eğitimli olması bir ülkeyi de değiştiriyor aynı zamanda. Bu anlamda kadınların daha fazla desteklenmesini istiyoruz. Özeliklede bölgemizde yaşayan kadınlarımızın mesleki eğitimlerini sağlamak, iş fikirlerini desteklemek, işlerini kendilerinin gerçekleştirmesine katkıda bulunmayı sağlamak çok kıymetli. Kadınlar iş yerini kurduktan sonra asıl sıkıntıları yaşıyor. Çünkü yeni teknolojilere açık değiller, pazar bulmakta sıkıntı yaşarlar. Ve bu sorunlarla da tek başlarına mücadele ederler. Bu sorunlara onlarca örnek gösterilebilir. Bize bu destekler konusunda destek veren herkese teşekkür etmek isterim.” Diye belirtti.

 

 

Yapılan  konuşmaların ardından seminer YYÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Reha Saydan’ın ve YYÜ Teknokent Genel Müdürü Necati Görentaş’ın KOBİ ve İnkübatör kavramları ile Teknokent ve İŞGEM hakkında birer sunum yaptı. 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / HAKAN İZGİ

Editör: TE Bilisim