Erzurum'un Palandöken ilçesinde soğuğa dayanıklı buğday ekimi yapılarak buğday veriminin artırılması sağlandı.

 

Palandöken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Türkiye'nin en yüksek rakımlı bölgesi olan Doğu Anadolu'da tarımda verim ve kaliteyi artırmak amacıyla yürütülen proje kapsamında, Palandöken ilçesindeki pek çok tarlaya soğuğa mukavemeti daha yüksek ve daha verimli buğday ekimi yapıldı. "Nota" ve "syrena odeska" türü buğday çeşitlerinin ekimi sonrası hem bölgedeki ürün kalitesi hem de verim yükseldi.

 

Palandöken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, yaptığı açıklamada, kentte tarımsal verimi artırmak amacıyla 2 yıl önce "Erzurum İli Tarım Arazilerinde Yüksek Verimli Buğday Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesi" başlattıklarını söyledi. Proje çerçevesinde Marmara Tohum Geliştirme Anonim Şirketi ile protokol imzaladıklarını ve Palandöken'deki tarım alanlarına soğuğa dayanıklı buğday ekimi yaptıklarını anlatan Yiğit, bu sayede buğday verimini 2 kat artırdıklarını söyledi.

 

Yiğit, şunları kaydetti: "Projemiz, 2014 ve 2016 yıllarını kapsayan bir proje. Projemizin ilk yılında bölgemizdeki çiftçilerimize 10'ar dekarlık alanlarda güzlük buğday ekimi yaptırdık. 2015 yılında da hasat ettirdik. Projemizde kullandığımız 2 çeşit buğdayımız mevcut. Bunlardan bir tanesi nota isimli kılçıksız buğdayımız, diğeri de syrena odeska ismindeki kılçıklı buğdayımız. İki buğday türünün de bölgeye adaptasyonu sağlandı. Bu türler, soğuğa, yatmaya ve hastalıklara karşı mukavemeti yüksek, aynı zamanda hem sulu ve hem de kıraç ortamda yetişebilen özelliğe sahip. Tabi sulu ortamda daha yüksek verimler alabileceğimiz çeşitler. Kurak ortamlarda da yine yüksek derecede verim alabiliyoruz.

 

Geçen yıl projemizin ilk yılında ziraat mühendislerimiz vasıtasıyla çiftçilerimize her türlü teknik desteği sağladık. Toprak analizlerini yaptırdık ve bölge ortalamamızın yaklaşık 2 katı oranında verim aldık. Bu yıl geçen yıla göre daha iyi verim alabileceğimizi düşünüyoruz. Hedefimiz bir tarladan dönüm başına yaklaşık 500 kilogramın üzerinde ürün almak. Bu da bölge ortalamamızın 2-2,5 katı yüksekliğine denk geliyor." Yiğit, projenin bölge genelinde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi. Çiftçi Kamil Şekeroğlu da tarlalarına ektikleri buğdaydan yüksek verim aldıklarını belirterek, "Biz daha önce yaptığımız ekimlerde, dönüm başına 200 veya 250 kilogram ürün alıyorduk. Ama şu an bir tarladan öyle gözüküyor ki 500, belkide 600 kilograma kadar ürün alacağız. Bu buğdayımız çok güzel." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim