Elazığ'da, hobi olarak süs tavuğu besleyen Murat Sinan, yılın belirli dönemlerinde paça ve tüylerini keserek, pedikürlerini yaparak hayvanlarının süsüne süs katıyor.

Kent merkezinde yaşayan ve hobi olarak 6 yıldır süs tavuğu besleyen 39 yaşındaki Sinan, Osmanlı saray tavuklarından olan sultan tavuğu besleyerek başladığı hobisini şimdilerde dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve özel ırklardan 20'yi aşkın çift ile sürdürüyor.

Sinan, yaptığı açıklamada, beslediği hayvanların özel ırklardan olduğunu belirterek bu nedenle bakımlarının da özel olduğunu söyledi. Hayvanların aşısı, temizliği ve özel kümeslerde ayrı ayrı beslenmeleri gibi dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu dile getiren Sinan, Osmanlı saray tavuğu, portakal fizan, siyah cüce koşin, sussex ve renkli koşin ırklarından 40'ın üzerinde süs tavuğu ve horozuna sahip olduğunu ifade etti. "Bu süs tavuklarının birtakım bakımları var. Periyodik olarak bunlara bir nevi kuaför görevi görmemizi gerektiren bakımlar yapıyorum." diyen Sinan, özellikle tepe ve sakal tüyleri uzadığı zaman tavuk ve horozları yemlemenin güçleştiğini aktardı.

 

"KIRILMAMASINA DİKKAT ETMEK GEREKİR"

 

Sinan, tüyleri uzayan tavuk ve horozlara bakım yapmanın şart olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Paça yapıları çok uzun olduğundan makasla kesmekte fayda var çünkü paçalarının kırılmamasına dikkat etmek gerekir. Bunlar, üretim aşamasındayken yapılması gereken uygulamalar. Eğer bu hayvanları fuar için hazırlıyorsanız, daha iyi ve korunaklı kümeslerde güzel ortamlarda beslemek lazım." Süs tavuklarında tırnak kesiminin de önemli olduğunu, tırnak kesiminin dikkatli şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Sinan, "Özellikle tırnak keserken kanatmamaya dikkat edilmeli. Bir keski ile bunu yapabilirsiniz ve etrafını da törpüleyerek bu uygulamayı tamamlarsınız." dedi. Tırnakları kesildiği ve törpülendiği zaman hayvanların toprağı daha rahat kazdığını ve diğer hayvanlara zarar vermesinin engellendiğini vurgulayan Sinan, süs tavuklarının ırklarının korunmasının da gerektiğini kaydetti. (AA)

Editör: TE Bilisim