ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van TSO seçimleri öncesi sular durulmazken Van TSO yönetimi ve Necdet Takva önemli bir buluşma ile gazeteciler ve üyeler ile bir araya geldi. Aylardır gündemden düşmeyen meslek grupları, üyelerle ilgili sorunlarla ilgili flaş bir toplantı düzenleyen Van TSO yönetimi, gelen raporları tek tek paylaştı. Van TSO’yla ilgili bir çok iddiayı, yapılan itirazı ve müfettiş raporlarını paylaşan oda genel sekreteri Ramazan Temizer, bir çok iddianın raporlar ile yanıtladı. Odanın büyük borcu olduğu konusu başta olmak üzere bir çok iddia yalanlanırken raporda seçmen listeleri ile ilgili incelemelerden sonra yapılan “Yapılan incelemede uygunsuzluk tespit edilmemiştir.” İbaresi dikkat çekerken odanın seçime kadar gidermesi gereken eksiklikler de yine katılımcılar ile paylaşıldı. Seçimle ilgili “usulsüzlük var” iddilarına cevap veren Van TSO yönetimi ve Başkanı Necdet Takva “usulsüzlük yok” dedi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) seçimlerine kısa bir süre kala Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı, yönetimi ve üyeleri basınla bir araya geldi. Bir otelde gerçekleştirilen toplantının ana konusu Van TSO’ya başkan adayı olan Zahir Kandaşoğlu ve ekibinin incelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na sunulan sorular oldu. Toplantıda iddia ve cevaplayan Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Genel Sekreter Ramazan Temizer, “yönetim kurulu olarak bu iddiaların araştırılması, yeterince şeffaf sürdürülebilir bir seçim süreci olabilmesi için aldığımız kararla Gümrük ve Ticaret Bakanlığında müfettiş talep etmiştik. Bu teftiş talebinin sonuçları elimize ulaştı. Müfettişlerin raporuna göre iddialar asılsız çıktı” dedi. Takva odanın borcuyla ilgili ise “Borcumuz yok yaklaşık 95 bin lira içeride paramız var” diyerek eleştirilere cevap verdi. İşte o iddialar ve cevapları...

 

“BAKANLAR KURULU KARARIYLA ERTELENDİ”

Haklarında ortaya atılan iddialardan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığından müfettiş talep ettiklerini belirten Başkan Necdet Takva ilk olarak şunları söyledi: “Van TSO seçimleri Van’da genel seçimler havasında yürütülmesi sevindiricidir. Van TSO ilimizin en önemli meslek örgütlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda meslek örgütü olarak kentin dertleriyle dertlenen bir anlayışı temsil ediyoruz. 2017 yılı Ekim ve Kasım aylarında organ seçimi gerçekleşecekti. Bakanlar Kurulu kararıyla seçimler Nisan 2018’e ertelendi.”

 

TAKVA: MÜFETTİŞ TALEP ETMİŞTİK

Aday olan isimler tarafından ortaya bir takım iddiaların ortaya atıldığını belirten Takva, “Bizde yönetim kurulu olarak bu iddiaların araştırılması, yeterince şeffaf sürdürülebilir bir seçim süreci olabilmesi için aldığımız kararla Gümrük ve Ticaret Bakanlığında müfettiş talep etmiştik. Bu teftiş talebinin sonuçları elimize ulaştı. Müfettişlerin raporuna göre iddialar asılsız çıktı. İki grup olarak yarışıyoruz ve bütün o süreçten bugüne kadar hakkımızda başta sosyal medya olmak üzere yazılı ve görsel medyada çok fazla iddia ve söylem gerçekleşti.” Dedi.

 

“ASLA BİR CEVAP VERİLMEYECEK”

Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kişisel ricama karşılık olmak üzere arkadaşlarımın bu konuda hiçbir cevap vermemesi yönündeki talebimiz bugüne kadar büyük bir sükûnetle karşılık buldu. Ben bu seçim sürecine dair tüm arkadaşlarıma gösterdikleri vefadan dolayı teşekkür ederim. Onlara şükranlarımı arz ediyorum. Bundan sonra kalan sürede de aynı itidali devam ettireceğimizi ve bu anlamda bizce karşılığı olmayan bu söylemlere bizim grubumuzda asla bir cevap verilmeyecek. Olası ve yine gerekli gördüğümüz noktalarda basın aracılığıyla doğru şekilde kamuoyunu bilgilendirme yöntemi her zaman birincil olarak değerlendireceğimizi bilmenizi isterim.”

 

“VERECEK BİR CEVABIMIZ VARDIR”

7 Nisan Cumartesi günü yapılacak seçimlerde ahlaki ve edepli bir seçim süreci geçirmek istediklerini belirten Takva, “Van TSO’da 4 buçuk yıllık bir görev yapıyoruz. Ekonomide Değişim Hareketi olarak amacımız bu şehre bir şeyler katma arzusu vardır. Şehirde en üst düzeyden en alt kademeye kadar hiç kimse başta şahsım olmak üzere birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın kişisel bir tavassutla bireysel beklenti içerisinde olduğumuzu iddia edemez. Bunu kesin bir dille reddederiz. Bu konuda iddiası olan varsa mülki amirden politikacıya kadar her türlü iddia sahibine verecek bir cevabımız vardır. Bu konuda alnımız ak, vicdanımız rahattır. Tabi seçim süreçlerinde insanların yarıştığı ekiplerle ilgili bir takım değerlendirmeleri olabilir. Onları eleştirme gibi bir yaklaşım içerisinde olmak mümkündür.” İfadelerine yer verdi.

 

TAKVA: KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN

Takva konuşmasının devamında şöyle devam etti: “Onların yönetsel anlayışının kötü olduğunu ve aday olunan yerde daha iyi bir yönetsel anlayışı egemen kılacaklarına dair bir iddia olabilir. Kaldı ki böyle bir iddia olmazsa zaten bu iddia karşısında da böyle bir sürece girmenin hiçbir mantığının olmadığını bilen insanlarız. Oraya kadar her şey mübahtır. Ama ondan ötesi bireysel tutum ve davranışlara ahlaki olmayan, edepli olmayan kişisel ego tatminine yönelik iddiaları da yine iddia sahiplerine iade ettiğimizi de ifade etmek istiyorum. Biz bu bayrağı aldığımız noktada odamızın kurumsal kimliğini Türkiye’nin en başarılı odalarından biri olduğu gerçeğiyle kendilerine devredeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bunu takip etmekte odamızın genç girişimciler kurulunun görevi olacaktır. Bu görevi şimdiden o arkadaşlara devrettiğimizi de belirtmek istiyorum. Umuyor ve diliyorum edep ölçüler içerisinde ahlaki kurallar içerisinde tüccarın vakarına ve edebine yakışır bir seçim süreci yaşarız.”

 

İşte o iddialar ve sonuçları;

 

İDDİA

Van TSO Başkanlığının Seçim Listesindeki Meslek Gruplarını Kendilerine Yakın Seçmenlerden Oluşacak Şekilde Ayırmak Suretiyle Meslek Gruplarını Oluşturması ve Bu Doğrultuda Tüm Meslek Gruplarının İncelenmesi

 

SONUÇ

Yapılan incelemede uygunsuzluk tespit edilmemiştir.

 

İDDİA

2017 yılının Ekim ayında yapılması kararlaştırılan seçimlere ilişkin ortak veri tabanından alınan listelerin, seçim tarihinden en az yirmi (20) gün önce seçim kurulu başkanına sunulması gerekirken oda yetkililerince bu süreye riayet edilmediği”

 

SONUÇ

İlçe Seçim Kurulu tarafından Oda organ seçimlerinin 07.10.2017 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığı, seçme ve seçilme hakkına sahip üyeleri gösteren listelerin ise Oda tarafından İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına 08.09.2017 tarihinde sunulduğu. - Bu çerçevede 7 Ekim 2017 günü yapılacak olan seçimlerden 29 gün önce seçmen listelerinin Oda tarafından İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na sunulmuş olduğu. - Bu nedenle “seçimlere ilişkin ortak veri tabanından alınan listelerin, seçim tarihinden en az yirmi (20) gün önce seçim kurulu başkanına sunulması gerekirken oda yetkililerince bu süreye riayet edilmediği” iddiasının geçerli olmadığı, kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır.

 

İDDİA

Kanun tarafından seçimlerin yapılması ile ilgili olarak iki aylık bir süre tanınmasına rağmen, seçim tarihinin Ekimin ilk haftası olarak belirlenmesinin dürüstlük kuralına aykırı ve kötü niyetli bir eylem olduğu

 

SONUÇ

24.09.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2017/10828 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ise oda ve borsaların 2017 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken organ seçimlerinin ülke genelinde. 2018 yılının Nisan ayında yapılmasının kararlaştırıldığı, anlaşılmış olup; sıralanan gerekçelerle iddia konusuna ilişkin olarak Bakanlığımızca bu aşamada yapılabilecek bir işlem bulunmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır.

 

İDDİA

Seçim mevzuatı ve teamüllerine aykırı olarak yönetime aday olan seçmenlere verilen üye listelerinde sadece üye unvanlarının belirtildiği, bu listelerde üyelere ait yetkili kişi ve adres bilgileri ile telefon numaralarına yer verilmeyerek rekabet ortamının Bozulduğu,

 

SONUÇ

5174 sayılı Kanun’un 84. maddesi ile Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 11.maddesinde “Hâkim tarafından onaylanan seçim listelerinin örneklerinin talep edilmesi halinde, çoğaltma masrafı karşılığında üyelere verileceği” ifade edilmiştir. Yapılan incelemelerden; 5174 sayılı Kanun ve anılan Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde seçim listelerinin isteyen üyelere verilmesine dönük yükümlülüğün Oda tarafından yerine getirildiği gözlenmiştir.

4982 sayılı Kanun’un 21. maddesinde ise “kişilerin özel hayatına” ilişkin bilgi ve belgeler bilgi edinme hakkı kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu çerçevede şikâyetçilerce talep edildiği anlaşılan üye şirket yetkililerine ait şahsi telefon numaralarının “özel hayatın gizliliği” prensibi kapsamında paylaşılamayacak türden bilgiler olduğu değerlendirilmektedir.

4982 sayılı Kanun kapsamındaki Müfettişlik değerlendirmeleri yukardaki gibi olmakla birlikte, üyelere ait “yetkili kişi, adres ve kurumsal telefon numarası ” bilgilerinin teminine dönük olarak 4982 sayılı Kanun kapsamında Şikâyetçilerin dilekçeyle Odaya başvurma ve sonucuna göre Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kuruluna itiraz haklarının saklı olduğu hususunun kendilerine hatırlatılması gerekmektedir.

 

İDDİA

Seçimden 6 ay önce üyelerin meslek gruplarındaki yerleri ile Nace Kodları değiştirilemez hükmüne aykırı hareket edildiği, Oda başkanlığı tarafından ilçe seçim kuruluna sunulan ve ilan edilen seçmen listelerinin usul ve yasaya aykırı olarak düzenlendiği. Yapılacak seçimlerde her seçmen faaliyet göstermiş olduğu meslek grubunda oy kullanması gerekirken, oda tarafından seçim kuruluna gönderilen seçmen listelerinde, birçok seçmenin faaliyet göstermiş olduğu alandan farklı bir meslek grubuna dâhil edildiği

 

SONUÇ

Meslek gruplarının düzenlenmesiyle ilgili olarak Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesindeki yönetim kurulu ile meclis toplantı ve karar yeter sayılarına riayet edildiği ve bu düzenlemelerin Oda tarafından yapılması planlanan ancak ertelenen 2017 yılı seçimlerinden en az 6 ay önceden TOBB’un onayından geçtiği. Bu süreç sonunda Oda bünyesinde meslek grubu sayısının 12’den 19’a yükseltildiği, 2017 yılında yapılması planlanan seçimlere ilişkin seçmen listelerinin de TOBB’un onayından geçen söz konusu 19 meslek grubu esas alınarak hazırlandığı anlaşılmıştır.

 

İDDİA

Meslek grup sayısının arttırılmasıyla birlikte yaklaşık bin (1.000) üyeye yakın seçmenin vergi numaralarının sisteme eksik girilmesi suretiyle oy kullanma haklarının ellerinden alındığı

 

SONUÇ

Bu kapsamda odaya kayıtlı yaklaşık 9 Bin Üyenin kayıtlarının bulunduğu veri tabanında;

“64 firmanın vergi numarasının bilinmediği ya da hatalı olduğu belirlenmiş, bu firmalardan bir tanesinin vergi dairesinde faal olduğu tespit edilmiş, 2018 yılında yapılacak seçimlere dahil edilmesi gerekmektedir. Geri kalan 63 üye ile ilgili mevzuat gereği gerekli çalışmalar yapılarak Vergi Dairesinde kayıtları olmayanların kayıtlarının silinmesi gerekmektedir. “

 

İDDİA

Odadaki Mevcut Meslek Grubu, Vergi Dairesi Kayıtlarına Göre Bulunulması Gereken Meslek Grubundan Farklı Olan Üyeler

 

SONUÇ

Yaklaşık 5 Bin üye ilgili olarak;

-Şikâyetçiler tarafından iddia konusu yapılan üyelerle ilgili olarak vergi dairesinden alınan kayıtlar üzerinde yapılan incelemelerden, bunlardan 76 üyenin vergi kayıtlarına göre Odada olmaları gerektiği değerlendirilen meslek grubundan farklı bir meslek grubunda yer aldıkları anlaşılmıştır.

-Bu itibarla, farklılığı ortadan kaldırmaya dönük olarak, meslek grupları aynı olmakla birlikte Vergi Dairesinde kayıtlı faaliyet konusu ile Odada kayıtlı faaliyet konusu birbirinden farklı olan Oda üyeleri hakkında Mesleklerin Gruplandırılması Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesi çerçevesinde işlem yapılması gerektiği.

-Bu kapsamda söz konusu Oda üyeleri ile irtibat kurularak bu üyelerin durumlarını belgelendirmeye davet edilmeleri, ayrıca Oda tarafından bu üyeler hakkında Maliye ve üye işyerleri nezdinde gerekli araştırmanın resen yapılması suretiyle üyelerin. Durumları hakkında tespit raporu hazırlanarak faaliyet konuları ve yer alacakları meslek gruplarının yönetim kurulu kararıyla Nisan ayında yapılacak olan seçimler öncesinde tespit edilmesi gerektiği odaya bildirilmelidir.

1 Üyemizin itirazı kabul edilmiş, gerekli işlem yapılacaktır. 

 

İDDİA

Sigortacıların, Medikalcilerin Grubunda Yer alması.

 

SONUÇ

Sigorta faaliyeti ile uğraşan üyelerin medikal grubunda yer aldığına dair herhangi bir kayda rastlanmamıştır. 

 

İDDİA

Aidat borcu nedeniyle oy kullanma yeterliliğine sahip olmayan üyelerin seçmen listelerinde gösterildiği

 

SONUÇ

Yapılan incelemelerden, anılan mevzuat hükmünde yer verilen prensiplere aykırı türden aidat borcu olduğu anlaşılan 10 üyenin ertelenen 2017 yılı seçimlerine ait seçmen listelerinde yer aldığının anlaşıldığı,

Bu üyeler geçmiş dönemlerde belge taleplerine istinaden askıdan indirilmiş, sehven yeniden askı işlemi yapılmamıştır

 

İDDİA

Bazı gruplardaki firma sayının 106 olarak belirlenmesi ve bunların Meclise 3 kişi göndermesi, bazı gruplardaki firma sayısının 370’ e çıkarılmış olmasına rağmen yine Meclise 3 kişi göndermesi

 

SONUÇ

Ekim 2017 Tarihinde yapılması planlanan Organ seçimlerinin gerçeklemiş olması halinde İpekyolu İlçe seçim Kurulu tarafından onaylanarak askıya çıkarılan 19 meslek grubu içinde 106 ve 370 üyeye sahip hiçbir meslek grubu bulunmamaktadır.

16.03.2018 İtibariye;

 

MALİ DURUM

+ 94.824,29 TL

 

TAKVA: BORCUMUZ YOK

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın borcunun olmadığını söyleyen Takva, “29 maddeyi içeren bir iddia vardı ve bu 29 maddenin genel olarak ana hatlarıyla müfettiş raporunda bize iletildiği şekilde arz edildi. Büyük bir tantana, büyük bir fırtına, büyük bir hengame koparıldığını hepimiz biliyoruz. 2013 yılının Temmuz ayında görevi bir milyon 500 bin lirayla devralmıştık. Bunun belgelerini de o süreçte kamuoyumuzla paylaşmıştık. Bugün borcumuz yok, 95 bin civarında bir nakit paramız var. Şunu da gururla ifade etmek istiyorum. Bu 4 buçuk yıl içerisinde Van Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin odadan aldığı hiçbir hizmet bedeline bir tek kuruş zam yapmamıştır.” Dedi.

 

“55 YILLIK SÜREÇTE BORÇLANMAYAN ODA”

2013 yılında yapılan seçimde önceki meclis ve yönetim kurulunun onayladığı hizmet bedellerinin geçerli olduğuna işaret eden Takva şunları söyledi: “Bu aslında üyelerimizin deprem sonrası oluşan ekonomik durumunun iyileştirilmesine yönelik yaklaşımlarında bir karşılığı olması babında yönetim kurulumuzun, meclisimizin göstermiş olduğu performansın bir tezahürüydü. Ben 250 veya 400 bin liraya yakın borcumuzun olduğunu sanıyordum fakat arkadaşlarımızın bize verdikleri raporda herhangi bir borcumuzun olmadığını 95 bin TL civarında paranın olduğunu söyledi. 55 yıllık tarihi içerisinde hiç borçlanmamış Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın yine Van TSO olarak geleceği güvenle yürüyeceği mali açıdan da sürdürülebilir bir oda haline geldiğini de görüyoruz.”

 

EN ETKİN 10 ODADAN BİR TANESİ

Türkiye’nin en başarılı 10 odasından biri olduklarını ifade eden Takva son olarak, “4 buçuk yılda hem ulusal hem de uluslararası birçok faaliyet gerçekleştirdik. Van Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’nin sürdürülebilir şeffaf ve en etkin 10 odasından biri haline geldi. Bu gurur aslında Van’ındır, meclis üyelerinindir. Odaya kayıtlı 8 bin üyenin, yönetim kurulumuzun ve bizim çok kıymetli çalışanlarımızındır. Buna destek veren tüm basın, medya mensuplarımızındır. 7’den 70’e Van’da yaşayan 1 milyon 106 bin kişinin gururudur. Allah yar ve yardımcımız olsun.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilisim