ŞEHRİVAN ÖZEL HABER-  Van TSO başkanı gerek seçim sürecinde karşılaştıkları sorunları, gerekse de son bir kaç aydır kendileri ile ilgili iddiaları Ekim ayı meclis toplantısında tek tek cevapladı. 3 aydır rahatsız olduğu için meclise katılmadığını söyleyen Takva, meclis üyelerine bir sözü olduğunu belirterek son meclis toplantısında tüm bu konularda flaş açıklamalarda bulundu. “Görüyorum ki ben meclis toplantılarına katılmadığım için kamuoyunda hakkımızda olmadık iftiralar üreten, çamur atan, odanın kurumsal kimliğine zarar veren, yalanlar, bilgi kirliliği oluşturan spekülasyonlar ortalıkta dolaşıyor.” Diyerek açıklama yaptı. TOBB Fen Lisesi, OSB Teknik Lisesi, odanın gelir gider durumu gibi bir çok konuda konuşan Takva adeta açtığ ağzını yumdu gözünü. “Atılan iftiralar, ortalıkta dolaşan iddiaların tamamı yalan Ve müfterilerin tarzına uygun söylemler. Oda seçimlerini kaybedenlerin aylardır yürüttükleri kara propaganda dan başka bir şey değildir.” Diyen Takva, tüm iddiaları tek tek cevaplayarak meclis üyelerinin de olduğu toplantıda tüm konuları açıklığa kavuşturdu. Takva açıklamasını yaptıktan sonra da: “İşte bu kirli propagandaya rağmen, bu yapılan yalan yanlış iftiralara rağmen biz Van’a ve Van Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

 

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası aylık olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Başkan Takva’nın rahatsızlığı nedeniyle uzun süredir katılamadığı toplantı, bu ay yine bir konuğun katılımıyla gerçekleşti. ‘Kamu – Özel Sektör Buluşmaları’ kapsamında her ay Meclis Toplantısına bir Kurum amirini davet eden meclisin bu ayki konuğu İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk oldu. Öztürk, Van TSO Meclis Üyelerine İpekyolu Belediyesinin yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bir sunum yaptı. Meclis gündeminin görüşülmesinin ardından Takva, son dönemlerdeki bazı iddialar için söz isteyip iddiaları cevapladı.

 

TAKVA: İFTİRALAR ATTILAR!

 

Takva katıldığı meclis toplantısında aylardır dışarıdan oda ve kendisi ile ilgili çok ilginç iddiaların dile getirildiğini, iftiralar atıldığını belirterek uzun süredir dile getirmek istediği bir çok konu olduğuna dikkat çekti. Takva, mecliste söz alarak meclis üyelerine iddialarla ilgili şu sözlerle hitap etti. “Ben 2-3 meclistir katılamıyorum. Meclise de bir sözüm vardı. Ben tüm yaşananları mecliste anlatacağım sözünü vermiştim. Ben uzun süredir TOBB Fen Lisesi, OSB Teknik Lisesi, rüşvet iftiraları, VOTAŞ’ın By Ekonomist ile bir araya getirilmesi, beni dava etmeleri, bir meclis üyemizin ölü olduğu ile ilgili iddiaları, İran’ın Van’ı için tehlike ilan eden üçüncü şahısların ahlaksız yaklaşımlarından bahsetmek istiyordum. Bunun dışında odanın kira gelirleri üzerinden polemik yaratanlar var, enflasyonla topyekün mücadele kapsamında söylemler var. Odanın ciddi anlamda kredi anlayışı içerisinde olduğu, satıldığı konusunu iddia edenler var. Tabi rahatsızlığım ve geçirdiğim ameliyattan dolayı 3 aydır odaya gelemiyordum. Bu konulara değinmek ve bazı iftiralar üzerine bir kaç kelam etmek istiyorum.”

 

 

“HAKKIMDA 17 DAVA AÇTILAR, ODAYA KAYYUM İSTEDİLER!”

 

Takva, birilerinin sürekli oda ve şahsı ile ilgili iftaralar ortaya attığını ve odanın kurumsal kimliğine de zarar vermeye çalıştıklarını belirtti. Yerine kayyum bile istenildiğini anlatan Takva, odanın bütçesinin, gelir-giderinin sıkça konuşulması üzerine de konuşurken şu ifadelere yer verdi: “Biz Türkiye’de ilk kez mali açıdan kendisini denetleten bir odayız. Biz geçen dönem bakanlıktan müfettiş istedik. Ve dedik ki velev ki bir yolsuzluk var. Açık çıkan parayı bizzat yönetim kurulu olarak ödeme tahhütünde bulunduk. Ne kadar farkındasınız bilmiyorum sizin şu anda meclis üyesi olduğunuz oda Türkiye’nin akredite olmuş A sınıfı 10 odadan biridir. Biz bu kadar kapalı adamlar da değiliz! Ya bu oda 3 milyon TL bütçe yönetiyor. Yılda sadece 3 milyon gibi bir bütçe yönetiyoruz. Bunun 1 milyon 800 bin TL personele ödediğimiz maaşlardır zaten. Elektrik, doğalgaza verdiğimiz her şey faturalıdır. Yediğimiz içtiğimiz bile. Ben bunları anlatmak istiyorum işte. Bunları konuşmak lazım. Çünkü bunu birileri konuşuyor. Birileri dışarda spekülasyon yaratıyor. Dışardan bu kadar yüklenme olur mu? Sadece benim hakkımda 17 dava var. Bu odaya kayyum bile istenilmiş. Bu meclisteki isimlerin imzasıyla kayyum ataması bile istenmiş. Sürekli savcılık ifadelerine gidip geliyorum. Bu ayıp değil mi? Bunlarla uğraşmaya ve uğraştırmaya ne gerek var? Böyle olmaz. Ki ben bunu sizin vicdanınıza bırakıyorum.”

 

İŞTE SOSYAL MEDYADA TARTIŞILAN O GİDER KALEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA!

 

Takva’nın değindiği konulardan birisi de geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada da paylaşılan Odanın harcama kalemleri oldu. Odanın geçen ayki harcamala kalemleri arasında 340 bin civarında bir harcamanın bağış adı altında geçmesinin çokça konu edilmesini değerlendiren Takva, olayın gerçek yüzünü anlatarak cevapladı. Takva o kalemin bağış değil Organize Hayvancılık Bölgesi’ne aktarılan tutar olduğunu anlatırken: “Öncelikle geçtiğimiz hafta yine meclisteki bazı özel belgelerin sızdırılması ile sosyal medyada konuşulan bir bağış tutarı var. Orada beyan edilen 343 bin liralık bir bedelin oraya gider olarak yansıtılmasından sonra bir polemik yaratıldı. Ben olayı aktarayım: Burada 8 milyon metrekarelik bir arsanın Van ekonomisine kazandırılması meselesidir. Bu Gürpınar-Çatak-Edremit ilçelerinin kesiştiği yerde, bundan önceki meclisin onayladığı bir tarım arazisinin, 17 bin baş büyük hayvana hizmet edecek şekilde Organize Hayvancılık Bölgesi ilan edilmesi ile ilgilidir. Oraya bağış olarak yansıtılmış ama bu açıklaması olan ve nereye gittiği belli olan bir paradır.” Şeklinde konuştu.

 

BU BELGELERİN BİRİLERİ ELİYLE SERVİS EDİLMESİ YANLIŞTIR!

 

Takva, aynı konu ile ilgili olarak: “Biz bu parayı 343 bin TL olarak kredi aldık. Bu yetkiyi de meclis verdi. Ve bu parayla da 3 pay aldık. Toplam 15 paydan 3’ü Van TSO’nundur. Diğer belediyelerin ve kurumların da hisseder aldığı bir projedir. Bizim de o parayı yatırmamız gerekiyordu. Bu para tarıma kazandırılmak için odanın verdiği bir hibedir. Bu gelecek yıllarda orada hayvancılık yapmak isteyen çiftçiye destektir. O itiraz edilen para da itiraz edilen kaleme yazılmış. Yani bağış kalemine yazılmış. Daha sonra da düzeltilmiş. İlk gelen yazıyı da bir Truva atı hiç odayla ilgisi olmayan birisine iletmiş. Ve bu günlerce yazıldı. Bu kentin yararına, bir projenin karşılığıdır. Şu anki OSB’de böyle kuruldu. Yine Van TSO’nun Valiliğin, Belediyenin bizim benzer şekilde bütçe aktarmamız ile yapıldı. Burada açıklama ile ilgili bilgi alınmasında sorun yok ama olayın birileri eliyle sosyal medyada tartışma konusu edilmesi yanlıştır.” Dedi.

 

ERTÜRK: ÜYELERE AKTARILDI!

 

Ardından da meclis başkanı Yasin Ertürk, bağış adı altında iletilen bu miktarla ilgili açıklama yaparak Takva’nın değindiği konuda açıklamalarda bulundu. Ertürk: “Ticaret ve Sanayi Odaları, TOBB’un tüzüğüne göre 18 faz başlığı altında gider kalemi ve gelir kalemi gösterebiliyor. Bu 18 giderin içinde bağış ve yardımlar başlığı altında yine alt başlıklar var. Organize Hayvancılık Bölgesi ile ilgili bu hibe de bu bağış ve yardımlar başlığı altında yazılmıştı. Sonradan da tartışmalar olunca düzelttik yeniden üyelerimize açıklamasıyla ettik. Ve oraya giden paranın nereye gönderildiğini söyledik.”

 

TOBB FEN LİSESİ İLE HİÇ BİR DAHLİMİZ YOKTUR!

 

Takva en çok konuşulan konulardan birisi olan TOBB Fen lisesi ile ilgili de konuşarak meclis üyelerine bu okulun geçmişten bugüne sürecini anlattı. İsim isim kimlerin kendisi ile görüştüğünü ve görüşmeye çalıştığını, kimlerin ihaleyi almak için görüşmeler yaptığını söyleyen Takva, özetle de: “TOBB Fen Lisesi 1 Haziran 2014 yılında sözü alınan bir okul. Burada kahvaltı rekoru kırıldığı gün Hüseyin Çelik’in, Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, dönemin Valisinin olduğu gün sözü alınmıştı. Biz isteki TOBB da kabul etti. Yalnız iyi bir yer istediler. Ve bu yer meselesi tam 6 ay sürdü. Bir türlü bulunamadı. Bulunduktan sonra da yapım için işlemler başladı. Ve TOBB diğer illerde yaptığı gibi de buradan yapmak isteyen müteahhitlere bu işin verilmeyeceğini söyledi. TOBB’da işler böyle işliyor. Spekülasyon yaratmamak üzere bu lise işini Van’da kimseye vermeyeceklerini söylediler. Haliyle bizim de hiç bir dahilimiz yoktur. İş Ankara’da verildi. Alan alt yüklenici firma da yapamadı. Sıkıntı oluştu. Ama odamız bu işin hiç bir tarafında değildir. TOBB Fen Lisesi ile ilgili ortaya atılan iddialar tamamen yanlış ve iftiradan ibarettir. TOBB Fen Lisesi, Depremden Sonra Van TSO’nun TOBB’dan sözünü aldığı ve Van’a kazandırdığı bir okuldur. Bu okulun yapımı ile ilgili hiç bir durumun tarafı olmadık. Dahlimiz de yoktur. Zaten müteahhitten kaynaklı orada ki olumsuzluk Valilik bünyesinde bulunan YİKOB’un araya girmesi ile son bulmuştur. Hala burada benim rüşvet aldığımı söylüyorlar. Hala ahlaksız şeyler konuşuyorlar. Bu ayıp bir şey.”

 

OSB LİSESİ İLE HİÇ BİR BAĞIM YOK!

 

Takva’nın değindiği bir diğer konu ise OSB’deki lise oldu. Son dönemlerde çok konuşulan ve müdahale edilmeye çalışılan lise konusuna da değinen Takva: “İddia edilen bir diğer konu da Organize Sanayi Bölgesi içinde yaptırılan Mesleki ve Teknik Anadolu lisesidir. Benim burada bana niye haber vermedin, bizim niye haberimiz yok diyenlerden haberim yok. Bu itirazlara binaen söylüyorum. Ben de orada üyeyim. Bana da gelen bir mesaj yok. Orada bir grup Vanlı işadamının girişimi var. Bu girişimi de OSB başkanı Mehmet Aslan bana aktardı. Benim tek bağım da olayla ilgili bilgilendirilmemdir. Bunun dışında hiç bir bağım yoktur. Hatta bir ara başkanla bunun duyurusunun yapılmaması konusunda bir görüşmem var. Onun da söylediği şudur: “Biz de halen bile 5 hisse var. Satılanlar dışında elimizde 5 hisse daha var. Kim istiyorsa buyursun biz hisseyi verelim. Ve bunlar hala duruyor. Kim istiyorsa gidip alabilir. Ne benim şahsımın ne de ailemden kimsenin burayla ortaklığı yoktur.”

 

BİZ BU İDDİALARA RAĞMEN SEÇİM KAZANDIK!

 

Takva ayrıca: “Aslında bu konu da özünde bir başarı hikayesidir. Kısa sürede yapıldı. Şimdi orada 400 genç kardeşimiz eğitim görüyor. Bu konu ile ilgili uzaktan yakından bir dahlimiz yoktur. Ki zaten sorunlu bir durum olsaydı bu şehrin Valisi tanıtım toplantısını bizzat kendisi organize etmez ve katılmazdı. Dolayısı ile yıllardır orada olanların yapamadıkları şeyler, şimdi yapılıyor olunca yalan ve iftiralara başvuruyorlar. Bu konudaki konu da yine birkaç kişinin gündemi meşgul etmek için bilgi kirliliği yaparak ortaya attığı iddialar tamamen yalan ve yanlıştır. Kaldı ki oda seçimlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden bu iddialar gerçek de olamaz. Çünkü bu iddialara rağmen seçim kazandık.”

 

BU DURUM SİZİ HİÇ İLGİLENDİRMİYOR MU?

 

Takva TOBB’la birlikte yer aldıkları ve bakanlık eliyle başlatılan Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında kampanyada yer almaları üzerinden kendilerine yönelik yazılanlara Bu durum sizin hiç vicdanınızı sızlatmıyor mu.” Diye cevap verdi. Takva ayrıca: “Biz Enflasyonla Topyekün mücadele kapsamında başlatılan kampanyaya destek oldum. Açıklama yaptık. Ülke genelindeki bir kampanyaya dahil olduk. Şimdi olaya şöyle bakalım: Ülkede işler yolunda gitmeyebilir. Biz bir devlet içinde beraber yaşıyor muyuz? Yaşıyoruz. Ama nihayetinde ülkemizde bir enflasyonist dönem var. Bu neyden kaynaklanıyor? Karşılıksız para mı basılmış? Türkiye için bu söylenebilir mi? Hayır. Türkiye bunu yapmaz. İstese de yapamaz. Piyasadaki para değişmemiş. Üretimde de bir düşme yok. E demek ki işin içinde farklı noktalar var. En muhalif bir adam da olsa bunun spekülatif bir dönem olduğunu, bir dalgalanma olduğunu bilirsin. Vicdani olarak da bununla mücadele edeceğim dersin. Bunun politik bir arka planı yok. “Diyorlar ki eline tutuşturulmuş bir afişle enflasyonla mücadele edeceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. ne yaparsın.” Ya bu sizi hiç ilgilendirmiyor mu? İnsan böyle bir durumda rahat olur mu? Ben bir ticaret odası başkanıyım. Bu denilecek şey mi?” dedi.

 

KİRA MESELELERİNE DE DEĞİNDİ!

 

Odanın kira gelirlerinin de konuşulması üzerine konuşan Takva, bu konuda ise “Odanın kira gelirlerini de konuşuyorlar. Bakın bundan önce size bir şey söyleyeyim. Ticaret Odası ticaret yapmaz! Bir kere bunu bilin. Ticaret Odası ticaretin gelişmesi için gerekirse fedakarlık yapar. OSB kurulmasına öncülük eder, OHB kurulmasına öncülük eder. Parasında varsa kasası götürür bu tür yatırımlara hibe verir. Biz 8 milyon metrekarelik bir yatırımı Van’a kazandırıyoruz. Yine gittik Web Help Çağrı merkezini buraya getirdik. Bizim çağrı merkezlerini buraya getirmek için ne mücadeleler verdiğimizi biliyor musunuz? Yıllarımızı verdik. Odanın altındaki alanı ücretsiz verdik ama bazı müdahalelerden dolayı kimseyi buraya getiremedik. Son olarak birilerini bulduk, ücretsiz vereceğimizi söylememize rağmen adamlar kurumsal olduklarını söyleyerek geldiler. Ve şu anda bize 8 bin TL civarında bir kira ödeniyor. Ama orada yüzlerce insan çalışıyor.”

 

YUSUF KONAK’IN KİRASI SÖZ KONUSU EDİLEMEZ!

 

“Bize diyorlar yukarıyı restoran yapın, aşağıyı düğün salonu yapalım, bilmem ne yapalım. Ticaret odası bunu yapmaz. Bizim tek gelirimiz aidattır normaldir. Bizim kira getirisi beklememiz, ticaret yapmamız doğru olmaz. Yine Yusuf Konak. Yusuf Konak’ın kirasını tartışmak doğru değildir. O bir kültür adamıdır. Ki hala bize 11 bin civarında bir kira ödüyor. Bunu konuşmak ne kadar etiktir. Bu tür eleştiriler geliyor. Ama bunların detaylarını sormadan yazmayın. Yine VOTAŞ’tan söz ediyorlar. By Ekonomist’e benzetiyorlar. VOTAŞ yıllar sonra ilk defa kara geçmiş bir kurumdur. Batma yoktur, zarar yoktur. Ama birileri daha önce bağlı olduğu by Ekonomist ile şimdi VOTAŞ’ı benzetip bizim aleyhimizde kullanıyor. Onların ne dediğinin önemi yok. Ama o iftiralara inanmak da doğru değil. Çünkü biz bu kentin ekonomisi adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve bir birimize tahammül edeceğiz. Çünkü biz burada yaşamaya devam edeceğiz. Ben de burada borcumu ödeyerek hizmet ediyorum.” Sözlerine yer verdi.

 

NE YÖNETİMDEN, NE MECLİSTEN GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOKTUR!

 

Hesap vermeyecek hiç bir şeyleri olmadığına değinen Takva: “Zannetmeyin ki bizim yönetimimiz tek adamcılık anlayışındadır. Orada yönetim en zayıf halkası benim. Orada 11 tane canavar gibi tüccar var. Üstelik ben yönetimdeki bir çok tüccarın elemanı olarak çalışıyordum. Ama şimdi birlikte bir kent ekonomi modeli uygulamaya çalışıyoruz. Ben bir kere bir şeyler yapsam yönetimime hesap veremem. Bu nedenle şu ana kadar ne yönetimimden, ne de meclisimden bugüne kadar hiç bir şey gizlenmemiştir. Ben bu odada yıllarca genel sekreter olarak çalıştıktan sonra gidip esnafın kapısını çalarak oy istedim. Bu odada bir şeyler çevirsem bu kentin esnafının desteğini nasıl alırım? Benim için “Bizim çaycımızdı diyorlardı” ama ben gittiğimde insanların oyunu aldım. Son dönemde de aldık. İnsanların kapısına gittik ve desteğini aldık. Biz böyle geldik.”

 

HADİ SEÇİM DÖNEMİNDE PROGPAGANDA İÇİN KULLANDINIZ ŞİMDİ NİYE KONUŞUYORSUNUZ?

 

Meclis üyelerine gerek belgelerin tartışılması, gerekse de meclisten konuşulması gerekirken konuşulmayan konuların sosyal medyada taşınması noktasında seslenen Takva: “Dışardan bir sürü şey olur. Benim telefonum kartvizitim de yazar. Gece gündüz açıktır. Herkes de beni arar. Fen Lisesi ise, diğer konularsa ne varsa sizler de bana sorun. Başkasına sormayın. Sosyal medyadan sormayın. Bu tür konuları sağda solda propagandaya dönüştürmek ayıp bir şeydir. Hadi seçim döneminde konuşuldu. Hala konuşmak neden? Bir işi alamadığı için bana iftira atanların amacı nedir? Geçen yine bir kampanya başlatmışlar. Oda hizmetlerinde indirim yapılması gerektiği söyleniyor.”

Editör: TE Bilisim