Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, başta mücbir sebep hali nedeni ile ötelenen Vergiler olmak üzere, Van’ın ekonomik sorunlarının çözümü konusun da Ankara’da görüşmelerde bulundu.

 

Ekonomik olarak zor günlerden geçen Van için Van TSO heyeti bir kez daha Ankara’nın yolunu tuttu. Özellikle vergi borçları konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan kentin bu sorunu için Van TSO şimdiye kadarki en önemli hamlelerden birisini yaptı. Ankara’da Maliye Bakanı’na konuyu sunan, Plan Bütçe Komisyonu’na Van’ın içinde bulunduğu sorunlar için sunum yapan, Ak Parti Medya ve Tanıtım Başkanı Cevdet Yılmaz’dan destek isteyen, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci’nin desteğini alarak ciddi girişimler sergileyen Van TSO heyeti vergi terkini gerekliliğinin bir kez daha altını çizdi. Başbakanın baş danışmanlığı görevine getirilen Vanlı isim Adnan İnaç’tan da destek isteyen Van TSO heyetinin talepleri için bakan Naci Ağbal’dan “Gereği yapılacak” sözü alındı. Gözler bundan sonra atılacak adımlarda…

 

TAM KADRO ANKARA’DAYDILAR

Ankara’da önemli bakanlıklar, komisyonlar ve milletvekilleri ile bir dizi görüşme yapan Van TSO’nun görüşmelerine Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Faruk Biner, Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi ve Ömer İnanç, İş Adamı Yasin Ertürk’ün katılım sağladı. Heyet ilk olarak; Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’yi makamında ziyaret etti. Ziyarette başta vergi terkini olmak üzere Kapıköy, Sınır Ticareti ve Lojistik kent gibi konular ele alındı.

 

BAKAN ÇİFTCİ’DEN VERGİ BORÇLARI KONUSUNDA DESTEK İSTENDİ

Görüşmede konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ötelenen vergilerin 2011 yılından bu yana biriktiğini ve sonrasında oluşan ekonomik sorunlar nedeni ile Esnaf ve Tüccarın ekonomik darboğaza girdiğini belirtti. Bu nedenle biriken Vergi borçlarını ödeme konusunda mali güce sahip olmadıklarını ifade ederek, Çiftci’den destek talebinde bulundu. Özellikle bugünlerde toplanan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen vergi, prim, idari para cezalarının yeniden yapılandırılması çalışmalarına Van’ın Vergi sorununun da eklenmesini ve çözüme kavuşturulması konusunda destek istendi.

 

ÇİFTCİ: ÇÖZÜM KONUSUNDA UMUTLUYUZ!

Görüşmede Heyettin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi Vergi Terkini konusunda kendisinin de gerekli girişimlerde bulunduğunu ve konunun çözümü konusunda her türlü çabayı sarf ettiğini belirterek çözüm konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Öte yandan Kapıköy ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çiftci Kapıköy’ün Arsa tesliminin yüklenici firmaya yapıldığını ve inşaatın en kısa zamanda temel atma töreninin gerçekleştireceklerini ifade etti. Yakın bir zaman da Van’a geleceğini ve Esendere kapısını da açacaklarını ifade eden Çiftci, yine işadamları ile birlikte İran seyahati düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Bakan Yardımcısı Çiftçi son olarak, İlimizde lojistik kent kurulma çalışmalarının da yakında sonuçlanacağı müjdesini verdi.

 

CEVDET YILMAZ’DAN DA DESTEK SÖZÜ

Van TSO Heyeti ikinci görüşmesini Kalkınma eski Bakanı ve Ak Parti Tanıtım ve Medya Genel Başkan Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile yaptı. Görüşmede ilk sözü alan Van TSO Başkanı Takva, Cevdet Yılmaz’ın Bakanlık görevinde bulunduğu dönemlerde bölgenin ekonomik sorunları ile yakından ilgilendiklerini dolayısı ile bölgede yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara hâkim olduklarını ifade etti. Heyet Yılmaz’dan destek talebinde bulundu. Ak Parti Tanıtım ve Medya Genel Başkan Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz Van’ın ve bölgenin sorunlarını sayın başkanında ifade ettiği gibi yakinen bildiğini, heyetin kendilerine ilettiği sorunları ilgili merciler ile görüşeceğini ifade etti.

 

VERGİ TERKİNİ TALEBİ BAKANA İLETİLDİ

Van TSO Heyeti daha sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu ile görüşme sağlama imkânı buldu. Heyet Görüşme öncesi Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelirler Genel Müdürü Adnan Ertük ve Gelirler Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Dilbay ile bir araya gelme fırsatı buldu. Görüşmede söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva; Bakanın Van’ ın ötelenen vergi sorunu ile yakından ilgilendiklerini bunun için kendilerine müteşekkir olduklarını ifade etti. Takva, konu ile ilgili olarak; “Bakanımızın destekleri ve olurları ile ilimiz iş dünyasının da sabırsızlıkla beklediği Vergi terkini ve borçların yapılandırılması konusunun Plan ve Bütçe komisyonunda ele alınmasını kendilerinde rica ediyoruz” dedi.

 

BAKAN: VAN İÇİN GEREKLİ ÇABA GÖSTERİLECEK

Takva, konuşmasında, Vergi borçları ile ilgili olarak, faizlerin silinmesi ve kısa vadeli taksitlendirmenin beklentileri karşılayamayacağını belirterek, beklentilerinin, biriken vergi borçlarının belli bir dönemin terkin edilmesini, kalan kısmının ise en az 72 ay olmak üzere yapılandırılmasını talep etti. Görüşmede Van TSO heyetine teşekkür eden Maliye Bakanı Naci Ağbal; Van’ın vergi sorununu bildiğini ve ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti. Başkan Takva daha sonra da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılarak Van’ın vergi terkinin konusundaki beklentisini ve diğer ekonomik sorunlarını komisyona anlatarak gerekli raporları da komisyonun bilgisine sundu. Takva; Van’ın vergi borcunun artık ötelenmeyerek çözüme kavuşturulmasını ve bir kısmının terkini kalan kısmında en az 72 ay olmak üzere yapılandırılmasını hazırlanacak torba yasaya dahil edilmesini istedi.

 

BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANINDAN DA SÖZ GELDİ!

Van TSO Heyeti son olarak Başbakan Başdanışmanlığına atanan Adnan İnanç’ ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva; İnanç’a yeni görevinden dolayı tebriklerini ileterek başarılar diledi. Takva, Vanlı bir ismin böylesine önemli bir göreve getirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. İnanç‘a Van’ın sorunları konusunda bilgi veren Takva destek talebinde bulundu. Başbakan başdanışmanı İnanç, heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, kendisine verilen raporda belirlenen sorunlar ile yakından ilgilenme sözünü vererek Van’ın ve bölgesinin sorunlarının çözümü konusunda hep birlikte hareket edeceklerini ifade ettiler.

Editör: TE Bilisim