Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından evleri yıkılan vatandaşlara konutlar yapıldı. Depremin üzerinden 5 yıl kadar bir süre geçmesine rağmen birçok noktada yapılan konutlar hala hak sahiplerine verilmiş değil. Konut sahipleri evlerine taşınamadıkları için dert yanarak adeta yetkililere isyan bayrağı açtı.

 

Van’da 2011 yılında 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinin ardından birçok vatandaşın evi yıkılmış ve onlarca insanda canından olmuştu. Depremin üzerinden 6 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen Van hala depremin mağduriyetini atlatmış değil. Zira TOKİ evleriyle birlikte yıkılan bir çok köyde de köy yaşamına uygun konutlar için de kollar sıvandı. TOKİ evlerinden farklı olarak daha önce köy olan ancak büyükşehir yasasıyla birlikte mahalle statüsü kazanan yerlerde de konutlar yapıldı. TOKİ’lerde yaşam 1 yıl içinde başlarken Van’ın birçok mahallesinde yapılan bu konutlar bu zamana kadar hala hak sahiplerine teslim edilmiş bile değil. Edremit İlçesine bağlı Kurubaş Mahallesinde yapılan konutlar depremden sonra farklı tarihlerde inşa edilip tamamlandı ancak çevre düzenlemesi ve alt yapı olmadığından teslim edilemiyor. Mahallede evleri yıkılan onlarca vatandaşa konut verildi ancak çevre düzenlemesinin olmamasından kaynaklı bu vatandaşlar evlerine taşınamıyor. Vatandaş hem var olan evlerini kullanamamaya, hem de ilgisizliğe feryat ederken yetkililerden bu konutlara bir el atılması çağrısını yapıyor. Vatandaşlar evlerinin neden teslim edilmediği konusunda tereddüt yaşarken, Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar sıkıntının bu yıl içerisinde çözüleceğine ve ödenek sıkıntısından dolayı gerekli çevre düzenlemesinin yapılmadığına dikkat çekti.

 

 

EROL: BİR TANE ÇÖP KUTUSU DAHİ YOK

Kurubaş’ta yepyeni konutlar ilgisizlikten terkedilmiş köy izlenimi verirken, o bölgedeki konutlardaki haksahibi vatandaşlar dertlerini Şehrivan’a anlattı. Zeynep Erol isimli vatandaş yol, su sıkıntısının yaşandığı konuta taşınmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Yaklaşık bir haftadır buraya taşındık. Ancak su yok. Suyumuzu yukarıdaki komşulardan getiriyoruz. Evin balkonu bile yok. Balkon olmayınca kışın bütün kar içeri giriyor. Evin banyosu dahi doğru düzgün yapılmamış. Ev çukurda yapıldığı için çevredeki sular temelin altına sızıyor. Yol yok. Bir tane çöp kutusu dahi yok. Görüyorsunuz tüm çöpler dışarıya atılıyor. Kanalizasyon dahi bağlanmamış.” Dedi.  

 

 

KARATAŞ: SU İÇİN MÜRACAAT ETTİK ANCAK KİMSE GELİP İLGİLENMEDİ

Esma Karataş isimli bir diğer vatandaşta aynı sıkıntılardan dert yanarak, Yüksekova’dan geldiğini ancak mecburen burada kalmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Karataş, “Taşındığımızdan bu yana burada su sıkıntısı yaşıyoruz. Konutlar doğru düzgün tamamlanmamış. Ne mutfağı mutfak nede banyosu banyo. Her şeyden önce buraya ulaşımın sağlanması için bir yol yok. Resmen terk etmişler burayı. Su için müracaat ettik ancak kimse gelip ilgilenmedi. Mahalle muhtarı da pek üzerinde durmuyor. Suyumuzu komşulardan alıyoruz. Çok sıkıntılı bir yer. Su olmazsa olmazdır. Defalarca muhtara gittik ancak oradan da bir çözüm söz konusu olmadı.” Diye belirtti.

 

 

DEMİR: BİR DEPREM OLSA BAŞIMA YIKILACAK EV

Konutlarda kendisine ev çıkmasına rağmen bir türlü taşınamadığından dert yanan Mehmet Ali Demir, “İnan bize çok mağduruz. Bana ev çıkmasına rağmen taşınamıyorum. Benim evim ikinci etaptadır. Geçtiğimiz yıl tamamlandı ancak buradaki sıkıntılar orası içinde geçerli. Terk edilmiş bir durumdadır buralar. Hırsızlar giriyor sürekli içeri. Ne kapı bırakmışlar ne pencere. Güvenli yok. Biz mağduruz. Benim evim bile yok. Depremden bu yana derme çatma bir evde kalıyorum. Bazen de konteyner de kalıyoruz. Bir deprem olsa başıma yıkılacak o ev.” Şeklinde konuştu.

 

 

ŞİPLİ: KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMIYOR

Yine Kurubaş konutlarında evi olduğu halde çevre sıkıntılarından dolayı taşınamayan bir diğer vatandaş Hüsnü Şipli, “4-5 yıldır bu konutlar yapılmış. Yapıldıktan sonra bize anahtarı verdiler ve bugüne kadar kimse gelip sormadı. Ne oldu buranın çevre düzenlemesi. Karşı tarafta bir köy var Aşağı Bakraçlı Köyü var oraya da aynı konutlar yapıldı. Gidin görün orayı ahırına kadar yolları parke taşlarıyla yapılmış. Bizim konutlarla onların konutları aynı zamanda yapıldı. Oranın insanları 2-3 yıldır taşınmış. Alt yapısı, kaldırımı, çevre düzenlemesi her şeyleri dört dörtlük. Ama bizde doğru düzgün bir elektrik dahi yok. Alt yapı yok, su yok, yol yok. Yok, yok yok… Bu şartlar altında gelip nasıl burada yaşayacağız. Kapıların, pençelerin çoğu kırık. Bundan 20 gün kadar önce valiliğe gittik. Valilikten bize kısa bir süre içinde sorunun çözüleceği yönünde bilgi verildi. Bize sadece burası değil daha birçok köyün konutlarında aynı sıkıntının olduğunu söylediler. Bize öncelik Kurubaş olacak denildi. 2 hafta geçti ancak gelen giden yok. AFAD’a da gittik keza öyle. Kimse uğraşmıyor. Kimse bize sahip çıkmıyor. Artık birisi duysun sesimizi. Bunun bir de kışı var. Burada evleri olan herkes de mağdur. Duysunlar artık sesimizi. Başbakanlık olsun, valilik olsun, AFAD olsun tüm kurumlar duysun artık sesimizi.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ŞAN: UZUN ZAMAN ÇADIRDA YAŞADIM

Yine aynı dertlerden yakınan ve depremden sonra 5 yıl kadar evi olmadığı için çadırda 7 nüfusu ile yaşamak zorunda kalan Tayip Şan, pek de kameralara yabancı olmadığını belirtti. Şan daha önce yaşadığı mağduriyetten kaynaklı yıllarca çadırda yaşadığını birçok ulusal basın yer vermişti. Şan, depremden bu yana evi olmadığı için mağdur olmadığına dikkat çekti. Şan, “Anahtarı verdikleri günden bu yana ne gelen var nede giden. Çevre düzenlemesi yok, su yok, elektrik yok. Valiliğe gittik. Bize 20 verdiler ancak 20 gün geçeli uzun zaman oldu yine gelen giden yok. Benim evim yok. Kira veriyorum derme çatma bir yere. İş kur çalışanıyım. Yarın öbür gün işimize son verilecek yine. Yine işsiz kalacağız. Şimdi işim var ama işimize son verilince nasıl çıkacağız bu sıkıntıların altında. Uzun zaman çadırda yaşadım. 8 nüfusla ne sefaletler yaşadım. Bütün yetkililere sesleniyorum. Duyun artık sesimizi. Mağduruz. Biran önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.” Diye konuştu.

 

 

BİLEKÇİ: BİRİ GELİP ARTIK SESLERİNİ DUYSUN İSTİYORUM

Vatandaşların yaşadığı sıkıntılardan dolayı şikâyetini dile getiren İbrahim Bilekçi adlı vatandaş, daha önce vali yardımcısı ile birlikte Kurubaş’taki sıkıntıların görülmesi için geldiklerini ifade etti. Bilekçi, “Vali yardımcısına burada yaşanan sıkıntıları aktardık ve kendisi gelip gördü. Geçen sene tamam dedi. Yapacağız dedi ancak gidiş o gidiş ses çıkmadı kendilerinden. Gitmediğimiz kapı kalmadı. Her kurum olacak olacak deyip oyalayıp durdular. Buradaki insanlar çok zor şartlar altında yaşıyor. Kimse bir çare bulmuyor. Kimse ilgilenmiyor. Herhalde ilgilenmeyecekler de. Mecliste onlar kavga, gürültü ve savaş peşinde oldukları için vatandaşı unutmuşlar. Meclis unutunca kurumlarda unutuyor. Soran yok eden yok. Geçen sene AFAD’a gittik kimse ilgilenmedi. Bize siz imza atmışsınız dediler. Biz teslim etmişiz bizi ilgilendiren bir konu yok denildi. Biz de çareyi vali beyde aradık. Vali yardımcısı da gelip yerinde gördü. Geldi gördü ve gitti. Bir sene geçti gelen yok giden yok. Biz kime dert peki. Buradaki insanların zaten hiçbir imkânı yok. Ne yapsın bu insanlar. Başka ülkeye mi gidip dert yansınlar. Çabalayıp duruyorlar bu insanlar. Biri gelip artık seslerini duysun istiyorum.” İfadelerine yer verdi.  

 

 

“SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLAMAYIN BİZİ”

Son olarak tüm yetkili kurumlara seslenen Bilekçi, “Gelsinler görsünler buranın halini. Vali bey gelsin bir gece yaşasın bakalım yaşanabiliyor mu? Yetkililere ve hatta mecliste olan 8 tane milletvekiline sesleniyorum. Bu haberi okuma tenezzülünde bulunurlarsa duysunlar sesimizi. Gelsinler vekiller görsünler buraları. Orada tartışıp boş işlerle uğraşacaklarına gelip bu halimizi görsünler. Gelip baksınlar vatandaşlar ne haldeler. Vatandaşın ne kadar çile çektiğini gelip görsünler. Bizi sadece seçimden seçime hatırlamasınlar.” Dedi.  

 

 

UÇAR: 2016 YILI İÇERİSİNDE ORADAKİ TÜM SIKINTILAR GİDERİLECEK

Konuya dair Şehrivan’a konuşan AFAD İl Müdürü Osman Uçar, “O konutların çevre düzenlemesi ve alt yapı olmadığından olduğu için vatandaşlar geçemiyor. Gerekli ödenek geldiğinde çalışmalara başlanacak. 10 Mayıs’ta AFAD başkanlığına ödeneğin gelmesi için yazı yazdık. Kısa bir zaman içinde sonuçlanacak. 2016 yılı içerisinde oradaki tüm sıkıntılar giderilecek. Ödenek geldiği gibi ihaleye çıkarılacak. Sıkıntı sadece Kurubaş’la sınırlı değil. Aynı sıkıntı Kevenli, Mağara Köyü, Şemsibey, Söğütlü ve Çelebibağ içinde geçerli. Bu konutlar depremden sonra farklı tarihlerde inşa edildi.” Dedi. 


ŞEHRİVAN YAŞAM: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim