Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hakkâri’nin Çukurca ilçesindeki Üzümlü Sınır Kapısı'nın açılmasına ilişkin, "İnşallah, huzur ve güven içinde, o bölgede yaşayan insanlar komşu ülkeye kaçak yollarla değil, sınır kapısından normal vatandaşlara yakışan şekliyle girip çıkar. Ticaretini, o kapı üzerinden, kaçak olarak değil, kontrollü şekilde yapar ve asla ve asla terör örgütlerinin istismarına prim vermez." dedi.

 

Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılacak modernizasyon projesinin temel atma töreni için Van'a gelen Tüfenkci, bölge halkının refah düzeyinin, ticari kapasitelerinin artırılması konusunda kapıların büyük önem taşıdığını vurguladı. "Üzümlü Sınır Kapısı, bu halka düşmanlığı kendisine bir vazife bilen terör örgütünün, kapıdaki görevli memurları kaçırmasından dolayı uzun zaman kapalı kaldı." diyen Tüfenkci, sınır kapılarının özellikle sınıra komşu il ve ilçelerin gelişmesine, değişmesine ve dönüşmesinde önemli rol oynayacağını düşünenlerden olduklarını söyledi.

 

"SINIRDA YASAL TİCARETİN GELİŞMESİNİ İSTİYORUZ"

Tüfenkci, Kapıköy ve Üzümlü Sınır Kapısı'nda görev yapan personellerin terör örgütü PKK tarafından kaçırılması nedeniyle bölgede ekonomik sıkıntıların yaşandığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Uzun süre kapalı kalan kapının bölge insanının ticaretinin artırılması, komşu ülkelerle sınır ticaretinin geliştirilmesi için açılması noktasında Başbakanlığımızın istişareleri sonucu irade ortaya kondu, biz de onu uyguladık. İnşallah, huzur ve güven içinde o bölgede yaşayan insanlar, komşu ülkeye kaçak yollarla değil, sınır kapısından normal vatandaşlara yakışan şekliyle girip çıkar. Ticaretini o kapı üzerinden, kaçak olarak değil, kontrollü şekilde yapar ve asla ve asla terör örgütlerinin istismarına prim vermez. Terör örgütlerinin o bölgenin insanlarını kullanarak rant sağlamalarının önüne geçmiş olurlar. Biz orada yasal ticaretin gelişmesini istiyoruz. Ticaretin kolaylaştırılmasını, yöre halkının gelişmesini, refah düzeyinin artırılmasını istiyoruz. Orada üretilen ürünlerin karşı ülkeye o kapı vasıtasıyla gitmesini, o ülkede de ticarete konu olacak malların yasal çerçevede kapıdan geçmesini istiyoruz. Kapıdan girecek malların miktarını da yükselttik. Bir seferde yolcu beraberinde getirilecek eşyanın miktarını ve kalış sürelerini artırdık. Eskiden 3 günde bir gidilirken şimdi bunu daha yukarılara çektik. Orada yasal anlamda bir ticaret oluşsun istedik. Bizim ayrı sınır ticaret projelerimiz var, bu onun ilk adımı olsun diye faaliyete geçirdik."

 

"İRAN'IN POTANSİYELİNDEN EN ÇOK VAN YARARLANACAK"

Van'daki Kapıköy Sınır Kapısı'nın kente yakışan şekilde yapılacağını belirten Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bu kapımız, İran'ın, ambargo kalktıktan sonra artan ticaret hacminden, zor zamanda onun yanında olan Türkiye'nin daha fazla pay alması noktasında önemli bir işlev görecek. Burada en yüksek payı da İran'a sınır komşusu olan Van alacaktır. Van'ın ithalat ve ihracatının büyük bölümünün İran'a yapıldığını düşündüğümüzde bu sınır kapımızın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Sadece kapıyı açmak yetmez, sınır ticaret merkezinin de burada oluşturulması gerekir. Burada bir sınır ticareti yapılıyor ancak bizim anladığımız ve istediğimiz düzeyde yapılmıyor. Biz, Van esnafının da bu sınır ticaretinden pay almasını istiyoruz. Belli kısım bu paydan yararlanmasın, bütün Van halkı, esnafı faydalansın istiyoruz. Bununla ilgili bir model üzerinde çalışıyoruz."

 

"TÜRKİYE GEREKENİ YAPAR"

Van halkının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da teröre karşı tepkisini artırarak ortaya koyması gerektiğini bildiren Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı: "Van ekonomisi için kapının ne kadar önemli olduğunu, 3 aylık kapalı kaldığı dönem içinde insanlar gördü. Ramazan Bayramı'nda tıklım tıklım dolan Van sokakları, Kurban Bayramı'nda bomboş kaldı. Esnaf kan ağladı. Bu, kapıların ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından en önemli örnektir. Terör örgütleri bu insanları düşünüyorsa, bu insanlar için mücadele ettiklerini söylüyorlarsa, onların zararına bir şeyler yapmamaları lazım ama biz biliyoruz ki bu örgütler halkın menfaatine değil, halkı korkutarak, tehdit, baskı, şantajla bir şeyler elde etmeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir ve gerekeni gerekli yerde yapıyor." 

Editör: TE Bilisim