Türkiye ve İran'dan 92 firmanın yer aldığı "7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı" açıldı.

 

Ajans Asya Fuarcılık tarafından Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı"nın açılışı, Türkiye ve İran'dan 92 firma, 21 ilin Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, kurum, kuruluş, otel ile seyahat firmalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

ÖZGÖKÇE: KARABULUTLARI KALDIRACAKTIR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve fuarla ilgili bir değerlendirme bulunan TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Fuar ülkemize ve bölgemize huzur, sağlık, sıhhat ve refah getirmesi temennisinde bulunuyorum. Bu yıl fuarımıza 90’nı aşkın firmamız katıldı. Otelcilerimiz, turizm seyahat acentelerimiz ve ülke genelinde 24 Kültür Turizm İl Müdürlüğü katılım sağladı. Fuar inşallah ilimizin üzerindeki karabulutların kalkmasına bir vesile olur. Fuar, kalabalık ve görkemli geçiyor, inşallah 3 günde böyle geçer.” Dedi.

 

“KÖTÜ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Son zamanlarda yaşanan sorunlarla ilgili de konuşan Özgökçe şöyle konuştu: “Malumunuz kötü bir süreçten geçiyoruz. Bu sürece rağmen bizler birkaç defa valilik, fuar yönetimi ve STK’lar ile birleştik. Bu süreçte bu fuarın yapılması gerçekten zor ve meşakkatli bir iştir. Bizler bu kötü gidişata bir dur demek için bu fuarı yapmak zorunda olduğumuzu belirttik. İnşallah bu kötü gidişata bir dur demiş oluruz. Kötü bir süreçten geçiyoruz, hakkımızda hayırlısı olsun diyelim.”

 

 

TAKVA: BU FUARIN ÖNEMİ ÇOKTUR

Fuarda gazetecilere konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bugün itibariyle fuarın açılışını gerçekleştirdik. Mevsimsel koşulların olumsuzluğuna rağmen bugün 95 civarı standın burada kurulu olması, uluslararası arenada Türk Hava Yolları gibi marka yapmış birçok firmanın ve diğer illerin İl Kültür Turizm Müdürlüklerinin katılımıyla bugün hakikaten de düzenlenen 7 fuar içerisinde en etkili, performansı yüksek fuarlardan biri gerçekleşmiş oluyor. Dolayısıyla kadim zamanların bu 3 önemli Anadolu kentinin son halkası olarak Tuşba’nın başkenti Van’da, bugün turizm fuarının gerçekleştirilmiş olmasının önemi ve ehemmiyeti çoktur. Kaldı ki bölgesel sorunların devam etmesine rağmen bu anlamda yoğun bir katılımın olduğunu gözlemliyoruz. Bu büyük ölçüde memnuniyet vericidir. Kültür Turizm Bakanlığı’nın, Turizm Tanıtım Genel Müdürü de buradadır. Az önce kendisiyle sohbet etme fırsatını da bulduk. Oldukça keyifli geçeceğini düşündüğümüz bir fuar etkinliği olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

 

 

“İRAN EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZDİR”

Türkiye-İran ilişkilerinde Van’ın önemli bir yerde olduğunu dile getiren Takva şunları söyledi: “İran bizim en önemli partnerimiz, ısrarla bunu biz dile getiriyoruz. Zaman zaman Van’da da aykırı bir takım söylemler, ‘İran bizim için tehlikedir’ gibi yaklaşımlar da var. İran olmaz ise olmazımızdır. İran sadece Van için değil, Türkiye içinde olma ise olmaz pazarlardan biridir. Orta Doğuda kaybettiğimiz pazarları ikame edebileceğimiz en önemli pazar, İran’dır. Son iki yıldır Ticaret Odasının düzenlemiş olduğu alışveriş festivallerinde bu performansı görebiliyoruz. Deprem sonrası tahrip olan kentsel ekonomi nasıl diri ve canlı tutuklarını hepimiz birebir yaşıyoruz. Dolayısıyla herkesin gözlemlerini bu pazarı daha fazla ileri düzeye taşımak için harcaması gerektiğini ifade etmek gerekiyor. Bugün İranlı dostlarımız yine buradalar, yarın yine olacaklar ve her zaman burada olmaları gerekiyor.”

 

 

TAKVA: İRAN’I BAŞ TACI EDECEĞİZ

Ülkelerin komşularını değiştirme lükslerin olmadığına değinen Takva, “Dolayısıyla bizler İranlıları hem baş tacı edeceğiz hem de biz İran’a gideceğiz ve olanların beklentilerine karşılık olacak şekilde komşuluk ilişkililerimiz geliştireceğiz. Bunun başka adı yok ve Van İran’ın en uzun sınırına sahip kenttir. Dolayısıyla 3 yüz kilometreden fazla sınırımız olması hasebiyle de bu pazarın en önemli dayanağı ve altyapısı bu şehirdedir. Bizlerde bu insanların burada hoşça vakit geçirmelerini güvenli bir şekilde tatillerini geçirmelerini ve ticaretlerini yapmaları, alışveriş yapmalarını temin edecek bir akıl ile hareket etmeliyiz. Türkiye’nin başka kentlerinde yaşanan olumsuz durumları burada o insanlara yaşatmamız lazım.” İfadelerine yer verdi.

 

 

TAKVA BAKANLIK YETKİLİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Bakanlıktan gelen müdür yardımcısıyla konuştuklarını ifade eden Takva o görüşmeyi şöyle anlattı: “Turizm Tanıtım Genel Müdürü bir vesileyle buradaki Tuşba Belediyesi’nin iftar programına katılmıştı. Tesadüfen yan yana denk geldik. Ben daha öncesinde oda başkanı olduğumda kendisini defalarca ziyaret etmek istediğimi ve randevular talep etmeme rağmen, bunun gerçekleşmediğini kendilerine söylemiştim. Tanıtım Genel Müdürlüğü’ne de bu anekdotumu anlattım. Bundan sonra bunun böyle olmaması gerektiğini turizm destinasyonu bakımından Van’ın, belki Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri olduğunu kendisine anlattım. O yüzden Ankara’nın enerjisini burada hmek istediğimizi kendisine ifade ettim. Turizm Tanıtım Genel Müdürü de bunun sözünü verdi. En kısa zamanda kendisiyle görüşüp Van’da daha farklı ne tür etkinlikler yapabiliriz, özellikle bizim alışveriş festivaline ne tür katkıları sağlayabileceklerini kısmen konuşabildik. Bu sitemlerimi ifade ettim. Onlarda büyük bir memnuniyetle bundan sonra çok etkin bir işbirliği içerisinde kent turizminin bölgesel kalkınmaya dönüştürebilecek politikalarda, çalışmalarda işbirliğinin yararlı olacağını görüşünü bizimle paylaştı.”

 

 

HAKAN: FUAR ARACILIK OLUYOR

Fuarda gazetecilere açıklamalarda bulunan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ilk olarak şunları söyledi: “Gevaş Belediyesi olarak bu sene 7. Si düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı’na ilk defa katılıyoruz. Van tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ildir. Van’ın çok zengin kültürel alt yapısı olan bir ilimizdir. Bu tarz fuarlarda Van’ın bu yüzünü ülke ve dünyaya duyurmaya aracılık oluyor. Bu seneki fuar konseptine baktığımız zaman çok İranlı turistin olduğunu söyleyebiliriz. İranlı birçok firmanın gelip bu fuarda stand açtığını görmekteyiz. İlde üretim yapan kilim halı dokumacılığının bu fuarda sergilendiğini görebiliyoruz. Başta İran Turizm pazara olmakla birlikte ülkenin beklide Avrupa’nın dikkatini çekebilecek çok güzel içeriği zengin bir fuarın içindeyiz.”

 

 

“VAN’I SEVİYORUZ, HERKESİ BEKLİYORUZ”

Van’ın olaylarla anılmaması gerektiğini ifade eden Hakan, “İlimizin Kültür ve Turizm değerleri çok fazladır. Bizde Gevaş Belediyesi olarak katılmak istedik. İlçemiz geçmişte Hıristiyan ve İslam medeniyetlerine ve birçok medeniyetlere başkentlik yapmıştır şirin bir ilçedir. Bu fuarda gerek turist gerekte ziyaretçilerimize Gevaş’ın tarihi ve kültürünü anlatmaya çalışacağız. Standımızda Gevaş’ta yetiştirilen organik ürünlerimizi de sergiliyoruz. Fuarın ilk günü ve çok ciddi bir katılım var. Bölgemizin en azından güzel yüzünü de dışarıya yansıtacağımızı umut ediyoruz. Biz Van’ımızı ve bölgemizi artık terörle pek fazla gündeme gelmesini istemiyoruz. Van’ı bilmeyenler çatışma haberleri üzerinden bir takım korkular yaşamaktadırlar. Böylesi fuarlarla bu düşüncelerin oluşmamasını sağlayacağız. Van ilimiz çok çok farklı bir ildir, ülkeye ve dünyaya hitap edebilecek dünya kültürleri ile insanlarımızı bir araya getirebilecek potansiyele sahip bir ildir. Biz bu ve buna benzer etkinlikler ile aktif katılım sağlayarak biraz daha dışa işlemeye çalışacağız. Bizler Van’ı çok seviyoruz ve herkesi Van’a bekliyoruz.” Dedi.

 

 

AKTUĞ: HALKIMIZ FUARA GELSİN

Fuar değerlendirmesi yapan Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ her yıl fuarı yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Aktuğ şu ifadelere yer verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tam desteğini alarak bu fuarı düzenliyoruz. Bu yılda Bakanlığımızın destekleri ile 22 ilin katılımı ile 4 günlük Turizm ve Seyahat Fuarını düzenliyoruz. Bakanlığımız 22 ilin bu fuara katılmasını yönünde ciddi çalışmaları olmuştur. Amacımız Van’ımızı Türkiye’nin her bölgesinde tanıtabilmektir. Van’ımızın güvenilir bir il olduğunu, güvelik açısından herhangi bir probleminin olmadığını Van’ın turizm noktasında çok büyük destarasyon merkezi olduğunu, doğasıyla, kültürüyle görülmesi gereken bir il olduğunu kanıtlamak istiyoruz. Turizm ve Seyahat Fuarları illerin tanıtımı açısından çok önemli çalışmalardır. Önümüzdeki Van’ımızı en güzel şekilde İzmir’de temsil etmeyi düşünüyoruz. Bir sonraki İstanbul Emitt fuarına gideceğiz. Bu fuarlar ilimizin tanıtımı açısından çok önemli fuarlardır. Tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle turizm açısından zengin ve güvenilir bir olduğunu söylemek isterim. Van Turizm ve Seyahat Fuarı Türkiye’de 3. Turizm fuarıdır. Bu fuarı en şekilde değerlendirmemiz gerekir. Halkımızın bu fuarı çok iyi kullanması lazım, gelen misafirlerimiz noktasında ziyaretçilerin tüm stantları ziyaret etmesi gerekir. Gelen misafirlerimiz bize halkın tüm stantları ziyaret etmediğini söylüyorlar. Van halkı için buralara kadar geldiklerini fakat halkın stantları ziyaret etmediğini söylüyorlar. Bende sizin aracılınız ile Van halkını fuara davet ediyorum. Tüm herkesin Turizm ve Seyahat Fuarına sahip çıkmasını bekliyoruz.”

 

 

ÖZGÖKÇE: TURİZM ANLAMINDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Kurdukları stantlar turizm adına önemli çalışmaların olduğunu söyleyen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, “Standımızda turizm açısında çok önemli turizm değerleri var. Bizde bu konudaki çalışmalarımız ve projelerimizi sürdürüyoruz. Bunlardan ene önemlisi Van Evleridir. Bu konuda çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Önümüzdeki yıl inşallah bunu hizmete açacağız. Bunun dışında sahil alanlarımız var. Bu konuda da çalışmalar yaptık ve turizme açtık. Orada ayrıca yapılan kazılar var. O kazılar sonucu yine tarihi, kültürel eserleri ilimizi kazandıracağız. Bunun dışında var olan adalarımız var. Bu adalarımızın da tanıtımlarını yapıyor ve turizm anlamında ziyaretlerin artmasını sağlamak için projeler hazırlıyoruz. Bunun dışında mavi bayrak alan bir plajımızı inşallah seneye halkımızın hizmetine açıyoruz. Bu plajımız gelen turistlere tanıttığımız en önemli çalışmadır. Fuarın Van’ımıza, bölgemize ve ülkemize huzur getirmesini diliyorum. Vanlılarımızı ve diğer bölge insanlarımızı fuarımıza davet ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“BELEDİYELERİN TANITIMLARDA YER ALMASI GEREKİYOR”

Belediyelerin tanıtımlarda yer almaları gerektiğini kaydeden Özgökçe şöyle devam etti: “Van’ımızı dışarıya tanıtacak olan elbette ki kültür turizm müdürlüklerimiz ve yerel yönetimlerimizdir. Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş tüm merkezi ilçelerimiz ve diğer tüm belediyelerimiz bu tür fuarlarda olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesine bu konuda önemli misyonlar düşüyor. Hemen yanı başımızda İran var. İran Van için çok önemli bir potansiyeldir. Bizim bu anlamda İranlılar için çalışmalar yapmamız gerekiyor. İranlı kardeşlerimize bir Antalya, İzmir ve diğer illeri aratmayacak bir Van’ımız var. Biz kendilerini buraya davet ediyoruz. Hepimizin bu anlamda fuara deste vermemiz gerekiyor. Bu sadece kültür turizm müdürlüklerinin yükü değil. Biz bunu yaptıkça, Vanlılar ve Van kazanacak. Tüm bunları yapmamız için huzurunda olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın destekleriyle inşallah daha güzel ve huzurlu günler göreceğiz.”

 

 

GÜLER: FUARIMIZA 92 FİRMA KATILDI

Fuara katılan firmalar hakkında bilgiler veren Ajans Asya Fuarcılık Başkanı Süleyman Güler, “Bugün 7. Turizm ve Seyahat fuarımızı açtık. Gördüğünüz gibi çok renkli ve çok güzel fuar başlangıcı yaptık. Bu özellikle geçtiğimiz süreçte bu tür fuarlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bunun insanlara hem moral verdiğini hem de turizm anlamında katkı sağladığını biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunlara daha da büyüterek ve uluslar arası arenaya taşıyarak büyük fuar yapmak niyetindeyiz. Şuanda içeride 92 tane firmamız var. Türkiye’nin birçok ilinde 20 tane kültür müdürlüğü ve Turizm acentesi ve yöresel ürünleri sergilemektedir. İran’dan yaklaşık 10 tane firmamız var özellikle sağlık Turizminde de İran’ın büyük bir katkısı var. Hedefimiz 4 gün boyunca bölgedeki turizm bileşenlerini bir araya getirip hem bölgenin güzelliklerini anlatmak hem de Turizm bileşenlerinin kendi aralarındaki işbirliğini ve İran’a yönelik potansiyelin daha değerlendirmesi için çalışmalar yapacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BUNDAN SONRA GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ”

Ülkenin ve bölgenin ciddi bir süreçten geçtiğini ifade eden Güler şu ifadelere yer verdi: “Hem ülke hem de bölge olarak çok ciddi bir süreçten geçiyoruz. Bu tür süreçlerde böyle büyük organizasyonlar yapmak büyük meşakkat istiyor. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Van büyük ve stratejik bir şehir bu anlamda orta doğu ve Avrupa’nın birleşme noktasıdır. Aynı zamanda hem demir yolu hem karayolu hem de havayoluyla ender yerlerden biridir. Dolayısıyla her şeye rağmen hayat devam ediyor. İnşallah güzel günler göreceğiz. Bu güzel günlerde de kendimizi çok daha iyi geliştirmiş olacağız. Bugün biz bunu sıkıntılara rağmen yapıyoruz. Bu sıkıntılı günler bittiği zaman çok daha renkli fuarlar yapacağız.”

 

 

AYDIN: VAN’IN TURİZME KATKISI ÇOK

Fuarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Van’ın bölgenin turizminde önemli katkısı olduğunu belirterek, “Bizde bakanlık olarak fuarı destekliyoruz. Biliyorsunuz bu fuarın 7.si düzenleniyor. Bu bölgedeki tek Van Turizm Fuarıdır. Biz bakanlık olarak özellikle bu zor ve önemli dönemde alternatif pazarlara yöneliyoruz ve İran ve diğer Arap ülkeleri.  Bu anlamdaki fark bu bölgedeki turisttin potansiyelini tanıtma anlamında bize bir fırsat sunuyor.  Ülkemizde ciddi sıkıntılar var geçtiğimiz aylar darbe girişimi oldu yönetimde bazı sıkıntılar oldu bu alanda yenmemiz lazım. Bu anlamda turizm fuarları bize bu fırsatları sunuyor. Umuyorum ki ülkemiz son 10 yılda turizmde ciddi bir ivme kazandı ciddi bir başarı yakaladı geçen yılki biraz turist Türkiye ye geldi bu senede tabi ki zor bir yıl yaşıyoruz.” Dedi.

 

 

“40 ÜLKEDE 45 MÜŞAVİRLİĞİMİZ VAR”

Aydın açıklamasının devamın şu ifadelere yer verdi: “2017’de bakanlığımızın etkin ve sağlam sektör altyapısı ile birlikte bu zorlu dönemi aşacağımıza inanıyorum. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda daha iyi seviyelere geleceğiz. 40 ülkede 45 müşavirliğimiz var Van’da da ayrıyeten bir müşavirliğimiz var o müşavirliğin yardımıyla her tarafta fuarlara katılıyoruz Basın ağırlamaları yapıyoruz tanıtım çalışmaları yapıyoruz yakın zamanda İran da fuarımız var bakanlık olarak onunda tanıtımına yapacağız. Onun dışında özellikle Van turizm fuarıyla oradaki turizm sektörü temsilcisini buraya çekme imkanı bulduk. Buradaki sektörün paydaşlarıyla ortak çalışma yapacaklar. Dolaysıyla karşılıklı yoğun turizm akışı olacak. Aynı zamanda Türki cumhuriyetlerde burası için önemli turizm akım potansiyeli destinasyonu olarak. Bu anlamda da bakanlık olarak ilimizle birlikte çalışmalar yapıyoruz.”


 

ŞEHRİVAN TURİZM: ÖNDER ALTINAL / HAKAN İZGİ

Editör: TE Bilisim